Forside Skakbladet

SKAKBLADET

Dansk Skak Unions trykte medlemsblad.

4 numre årligt.

Redaktion|Abonnement

Annoncer|Indbydelser
Arkiv

 

Aktuelle
ratinglister

klik her

divisionsturneringen

Danbase partiarkiv

 

bent-larsen

Ungdomsskakken FB

Jesper Thybo fører CCC 2018

IM Jesper Søndergaard Thybo er flyvende ved Copenhagen Chess Challenge 2018 i Ballerup. Thybo har vundet de fem første partier og har et helt points forspring til syv spillere, der deler andenpladsen heriblandt Jonas Bjerre, Martin Haubro, Martin Percivaldi og Mikkel Strange.

 

I 5. runde slog Jesper Thybo den norske stormester Frode Urkedal og skal i 6. runde lørdag kl. 10.00 møde den svenske stormester Jonny Hector med sort.

 

jesper frode
IM Jesper Søndergaard Thybo slog GM Frode Urkedal i 5. runde. Foto: Thomas Vestergård


Jesper Thybos ambition i turneringen må, ud over et godt øje til turneringssejren og førstepræmien på 4.000,- kr., være at score en GM-norm. Hvad pointkravet til GM-normen vil være, vides endnu ikke, men to andre krav, er, at man møder mindst 3 stormestre i løbet af turneringen, og at man skal møde spillere fra to andre nationer end ens egen. Det sidste krav er opfyldt med mødet med Hector i 6. runde; men Jesper Thybo skal altså møde endnu en stormester i de sidste tre runder, før det er muligt at score en GM-norm.

 

jonas ccc2018
Jonas Bjerre bliver udnævnt til IM på næste FIDE-kongres. I CCC 2018 har han 4 af 5 på en 7-delt andenplads. Foto Thomas Vestergård


Resterende program:
Lørdag 28. april kl. 10.00, 6. runde
Lørdag 28. april kl. 15.30, 7. runde
Søndag 29. april kl. 10.00, 8 runde
Søndag 29. april kl. 15.30, 9. runde


Hjemmeside: www.copenhagenchesschallenge.dk

 

IM turnering i Fredericia

Fredericia Skakforening afholder igen i år i Kristi Himmelfartsferien en skakfestival. Johnni Marcussen skriver til skak.dk:

 

Fra onsdag d. 9. maj til søndag d. 13. maj løber Fredericia Chess 2018 af stablen, som i år afholdes for 6. gang. Ligesom de sidste par år består skakfestivalen af en IM-gruppe, en EMT-turnering, en hurtigskakturnering og et skoleskakstævne.

 

IM-gruppen består i år af følgende 10 spiller i lodtrækningsrækkefølge (ELO-tal i parentes):
1. FM Jacob Sylvan, Danmark (2341)
2. FM Filip Boe Olsen, Danmark (2309)
3. IM David Miedema, Holland (2393)
4. Bjarne Light, Danmark (2201)
5. FM Viktor Haarmark Nielsen, Danmark (2324)
6. IM Jens Ove Fries Nielsen, Danmark (2358)
7. Michael Bæhring Madsen, Danmark (2115)
8. Hilmir Freyr Heimisson, Island (2131)
9. FM Martin Brüdigam, Tyskland (2409)
10. IM Nagy Gabor, Ungarn (2481)

 

De første fem udgaver af turneringen har alle haft udenlandske vindere, og også i år kunne det godt ligne en udenlandsk sejrsherre, da de 3 ratingfavoritter kommer fra Ungarn, Tyskland og Holland.


Vi skal dog ikke udelukke en dansk vinder, og her er Fredericias egen Jens Ove Fries Nielsen blandt de mulige kandidater. Faktisk deltager der i år hele 3 Fredericia spillere, da også nytilkomne Bjarne Light og Michael Bæhring Madsen er med i startfeltet. Sidstnævnte er blevet inviteret efter flere gode holdskaksæsoner, hvor han, i de tre år han har spillet for Fredericia, ikke har tabt et holdskakparti (16-5-0). I år lavede han 6½ af 7 i 1. division med en præstationsrating på 2476!

 

 

Michael Bæhring Madsen - debutant i en lukket IM-turnering. Foto: Xtracon Chess Open 2017

 

Programmet for ugen ser således ud:

Onsdag d. 9. maj: 1. runde i IM turneringen
Torsdag d. 10. maj: 2. og 3. runde i IM turneringen + hurtigskakturnering
Fredag d. 11. maj: 4. og 5. runde i IM turneringen + skoleskakturnering + 1. runde i EMT turneringen
Lørdag d. 12. maj: 6. og 7. runde i IM turneringen + 2. og 3. runde i EMT turneringen
Søndag d. 13. maj: 8. og 9. runde i IM turneringen + 4. og 5. runde i EMT turneringen

 

De sidste to år har vi spillet på Erritsø Fællesskole, afd. Bygaden, og dette gør vi også i år. Desværre har vi de sidste to år haft rigtig godt vejr, hvilket har givet nogle varme forhold for spillerne. Dette har vi i år prøvet at tage hensyn til ved at flytte spillelokalerne et andet sted hen på skolen, hvor solen forhåbentligt varmer noget mindre. Og samtidig krydser vi fingre for, at vejrguderne ikke placerer nogle sommerdage oveni turneringen i år.

 

Mere information om turneringen og tilmelding til både hurtigskak, skoleskak og EMT turneringen kan findes på: http://www.fredericia-skakforening.dk/IM2018/

 

Vi håber at se en masse glade skakspillere i Fredericia i Kr. Himmelfartsdagene.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kort Nyt uge 16

I den forgangne weekend afholdt Dansk Skoleskak det årlige Danmarksmesterskab for hold. Turneringen havde deltagelse af omkring 200 spillere. Vinderne blev:

 

Gruppe A: Skolen på Nyelandsvej, 27½ point (vinder for femte år i træk!)
Gruppe B: Tranegårdsvej, 42 point
Gruppe C1: Køge Private, 34½ point
Gruppe C2: Skolen på Grundtvigsvej, 33 point
Gruppe Å: Frem Skakskole, 28 point

 

 

Vinderholdet fra Skolen på Nyelandsvej. Fra venstre Sanshiro Kræmmer, Emil Skovgaard, Kishichiro Kræmmer og Andreas Skovgaard. Foto: Lars Christian Kræmmer

 

Hjemmeside: holddm.dk

 

Den lokale Kasper Henriksen blev en overbevisende vinder af Køge Weekend EMT med 4½ af 5. Henriksen var seedet som nummer 5 i den 28 mand store gruppe et, men startede med 4 af 4 inden en hurtig remis i sidste runde mod svenske Anil Surender sikrede en uddelt førsteplads. Gruppe to blev vundet af  Jacob Brendstrup Hansen fra Taastrup ligeledes med 4½ af 5. Turneringen var meget international. Af de 44 deltagere var der 14 svenske spillere og to tyskere.

 

Resultater kan ses her.

 

koege emt

Spillesalen på Asgård skole i Ølby, Køges hjemmebane. Foto: Finn Stuhr

 

I Shamkir Chess - Gashimov Memorial måtte man helt hen til 4. runde for at finde en vinder i et parti. Veselin Topalov slog her Shakhriyar Mamedyarov, og i 5. runde fulgte Topalov op med at slå David Navara. Også verdensmester Magnus Carlsen vandt i 5. runde ved at slå Radosław Wojtaszek. Men altså kun tre gevinster ud af 25 partier.

 

Hjemmeside: shamkirchess.com

 

Copenhagen Chess Challenge starter onsdag kl. 18.30. Lige nu er der 64 deltagere, men der er plads til flere. Se mere på: copenhagenchesschallenge.dk

 

Den færøske stormester Helgi Dam Ziska levede til fulde op til favoritværdiheden ved det individuelle europamesterskab for små nationer, European Small Nations Individual Championship 2018, der netop er afsluttet på Færøerne. Med 8½ af 9 satte Ziska sig tungt på førstepladsen og kvalificerede sig samtidig til World Cuppen 2019 i Khanty-Mansiysk. GM Igor Efimov fra Monaco blev nummer to med 7 point og IM Fred Berend fra Luxembourg blev nummer 3 med 6½ point. Der var ti deltagere i en lukket gruppe med repræsentanter fra 8 små nationer.

 

Hjemmeside: esna.faroechess.com/

 

2nd Sharjah Masters International i de Forenede Arabiske Emirater blev overraskende vundet af den 17-årige iranske stormester Parham Maghsoodloo (2615) med 8 af 9 og et helt points forspring til GM Eltaj Safarli (2653) fra Aserbajdsjan og kinesiske GM Wang Hao (2707). Maghsoodloo vandt de første syv partier i streg, inden det blev til to remiser i de sidste runder. Ellen Kakulidis fra Aalborg Skakforening var eneste danske deltager i turneringen og scorede 3½ af 9, lidt under forventet.

 

Hjemmeside: shjchessmasters.com

 

I Bangkok Open var den store overraskelse FM Novendra Priasmoro (2449), der vandt turneringen foran en række stormestre, bl.a. Nigel Short. Priasmoro vandt med 8 af 9 og ½ points forspring til den indiske stormester Chakkravarthy (2499). Samtidig med turneringssejren scorede Priasmoro sin anden GM-norm. Den første vandt han ved de asiatiske juniormesterskaber i 2017. De danske deltagere i turneringen, Erik Frederiksen og Hans Haagen Larsen, scorede begge 3½ af 9 og må efterlade en del rating i Thailand.

 

Hjemmeside: bangkokchess.com

 

Ændringer i divisionsturneringen

Efter Bovs udtræden fra divisionsturneringen, har divisionsturneringsudvalget vurderet hvilke hold der skal overtage ledige pladser de steder som berøres heraf.

 

HB har efterfølgende tiltrådt indstillingen enstemmigt.

 

Indstillingen ses nedenfor.

 

Divisionsturneringsudvalget har undersøgt hvordan vi får besat de ledige pladser i divisionsturneringen, efter at BOV trak deres to hold. Den paragraf vi har taget udgangspunkt i er denne:

 

§ 5 Nedrykning

I tilfælde af vakancepladser ved et holds udtræden af divisionsturneringen antages pladsen af den bedst placerede nedrykker i den pågældende gruppe.

 

Da gruppeinddelingen er foretaget og vedtaget af HB, mener vi ikke er der grundlag for at se bort fra paragraffen, også selvom man godt kan vurdere at sportslige hensyn burde have større betydning end rent geografiske. Btw, så var det også denne regel som blev anvendt i sidste sæson, da vi skulle erstatte henholdsvis Philidor og K41 2.

 

Når man tager udgangspunkt i § 5, så får vi følgende ændringer:

 

Haderslev (nr. 7 i 1. div. gr. 2) overtager Bov 1's plads og forbliver i 1. division.

 

Viby (nr. 6 i 2. div. gr. 3 og taber af play-off kamp) overtager Haderslevs plads og forbliver i 2. division.

 

Århus/Skolerne 2 (nr. 7 i 2. div. gr. 3) overtager Bov 2's plads og forbliver i 2. division.

 

De to nye hold placeres i 2. division gruppe 3 og der ændres ikke på den vedtagne gruppeinddeling.

 

Venlig hilsen

 

Divisionsturneringsudvalget v/Peter Olsen

 

abcd skak

Iossif Dorfmann i Danmark

Bruttotruppen til landsholdet der i september repræsenterer Danmark ved OL i Batumi i Georgien, har i weekenden været samlet til træningssamling i Aarhus.

 

Træningssamlingen blev ledet af den meget anerkendte træner GM Iossif Dorfmann fra Frankrig. Dorfman var træner/sekundant for den 13. verdensmester Garry Kasparov i hans fire første VM-matcher mod Anatoly Karpov. Sidenhen flyttede han til Frankrig, hvor han har trænet mange af de bedste franske stormestre. Hans mest kendte elev, som han trænede siden han var 9 år, er Etienne Bacrot der i 1997 blev stormester i en alder af 14 år og 2 måneder, som verdens dengang yngste GM nogensinde.

 

IM Simon Bekker-Jensen skriver her lidt om indholdet i weekendens træningssamling: Til weekendens træningssamling havde DSUs eliteudvalg valgt at engagere Yossif Dorfman, tidligere sovjettisk topspiller og mangeårig træner for topspillere som Kasparov og Bacrot. Dorfman viste sig at være et meget interessant bekendtskab både på det personlige og det skaklige plan. Han fremstår som et museumsklenodie fra en udstilling om det gamle Sovjetunionens storhedstid i skak, med en tyk russisk accent, og kategoriske og autoritære udmeldinger om alt mellem himmel og jord. Og naturligvis måtte vi deltagere også lægge ører til nogle hårde skudsmål! 

 

Dorfman har gennem tiden udviklet sin egen og unikke tilgang til skak. Denne behandler han i sine to bestsellere “The Method in Chess” og “Critical Moments”. Nogle af hans pointer er at vurderingen af en stilling ikke er så vigtigt igen, men det er derimod foreståelsen af hvad en stilling kræver af de to spillere. Typisk vil den ene side have en såkaldt statisk fordel (bedre kongestilling, bondestruktur mm.) som vil være kompenseret af dynamiske muligheder for modspilleren. Nøglen til at finde den rigtige strategi er at forstå om ens stilling kræver en statisk eller dynamisk tilgang og så handle derefter. For os deltagere som har hentet det meste af vores generelle skakviden fra Dvoretskys tykke bøger, Yusupovs tørre slutspil og Jakob Aagards endeløse opgaver, var det et frisk pust at blive præsenteret for en anden tilgang til problemløsning i skak. Dorfman bidrager ligesom de førnævnte kapaciteter med noget unikt materiale om skaktræning. Når man har gjort sig bekendt med de forskellige tilgange, er det ens opgave som spiller at udvælge de elementer man kan bruge. 

 

 

Bruttotruppen samlet i Aarhus med GM Iossif Dorfmann som træner. Foto: Mads Boe

 

GM Iossif Dorfman havde klare holdninger til hvordan skak skal spilles. Foto: Mads Boe 

 

Bruttotruppen består af:
GM Jakob Vang Glud
IM Jesper Søndergaard Thybo
IM Nikolaj Mikkelsen
IM Simon Bekker-Jensen
IM Bjørn Møller Ochsner
IM Jonas Bjerre
IM Mads Hansen

IM Martin Percivaldi

 

Der er planlagt yderligere to træningssamlinger samt en træningslandskamp inden OL.

 

Det endelige landshold vil blive udtaget i starten af juni måned. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Division 2018-2019

Kommende begivenheder

 horsens lang

 politiken cup

 Hurtig DM Senior

Afsluttede begivenheder

 DM i Skak 2018

ch summer2018

 Fredericia 2018

ccc2018

 DanPumps 2018

 Hurtigskak DM 2017 Seniorer

 DM I Hurtigskak

Øvrigt

danskskaksalg2

 chess house

dsus 50aar_banner

Dansk SkakDommerforening

 reklamebanner-dsu

 skoleskak

www.skak.dk    -    Dansk Skak Union    -    Copyright © 2012. All Rights Reserved

Network Media Hjemmeside fra
Network Media