cc slam_small

 Forside Skakbladet

SKAKBLADET

Dansk Skak Unions trykte medlemsblad.

4 numre årligt.

Redaktion|Abonnement

Annoncer|Indbydelser
Arkiv

 

Aktuelle
ratinglister

klik her

divisionsturneringen

Danbase partiarkiv

 

bent-larsen

Ungdomsskakken FB

Jonas Bjerre i front i U14

Ved Ungdoms EM i Letlands hovedstad Riga er IM Jonas Bjerre kommet flyvende fra start med sejre i de første tre runder. Der er selvfølgelig stadig meget langt til en medalje, men som vi glæder os over, har han allerede et halvt point mere end sidste år på samme tid i Rumænien. Dagens parti mod Dragos Ceres (2211) fra Moldova var længe helt lige, og det var først i slutspillet med dronning + løber på hver side, at det lykkedes Jonas at snyde modstanderen og tage hele pointet. 

 

 

God start i turneringen af Danmarks medaljehåb IM Jonas Bjerre. Foto: Mads Boe

 

Filip Boe Olsen fik sit første hele point mod Isa Ozgur (2020) fra Tyrkiet. Måske derfor blev Filip efterfølgende udtaget til "random anti cheating control", hvilket betød at han måtte tømme alle lommer og efterfølgende blev tjekket af en metaldetektor. En lidt spøjs og anderledes oplevelse. 

 

Efter nogle dage i Riga er hele delegationen kommet ind i en fast rytme, hvilket er lettest for alle, da vi nu ved hvor og hvornår vi mødes i løbet af dagen. Ellers bruger vi Messenger til at koordinere, hvor der er oprettet en fællesgruppe der selvfølgelig hedder "de danske vikinger i Riga".

 

På vores hotel har vi haft svært ved at finde et sted at sidde til både forberedelse om formiddagen og partigennemgang om eftermiddagen og aftenen. Heldigvis har Finn Stuhr forhandlet lidt med receptionen, således at vi fra denne runde har fået vores eget konferencerum, med rigtige borde, god belysning og ingen støj fra andre. En klar forbedring for os alle! 

 

 

En koncentreret Vitus Bondo Medhus fra Evans er fortsat ubesejret i turneringen. Foto: Fra arrangørernes hjemmeside

 

Lukas Iskos kom endelig på tavlen i U12 med fine taktiske pointer og stort udviklingsforspring: 

 

 

 

 

Godt spillet parti af Lukas Iskos. Bag Lukas ses Finn Stuhr. Foto: Mads Boe

 

Det kommer til at blive svært at opfylde målsætningen om de 50%. Efter de første tre runder har vi endnu ikke nået 9 point for en runde, men vi er fortrøstningsfulde og alle spillere er stadig ved godt mod.  

 

 

 

I runde 4. er IM Jonas Buhl Bjerre igen eneste danske spiller på live. Han spiller sort mod polakken Maciej Czopor (2220) fra dette link: http://www.eycc2018.eu/live/

 

Link til hjemmesiden for European Youth Chess Championship U8-U18 2018: http://www.eycc2018.eu/

 

Link til resultater for de danske spillere: HER

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Starten er gået i Riga

Med 1000 deltagere i en turnering vil der altid være en hvis form for kaos inden den første runde. Alene det at finde sin plads er ikke altid lige let, og med en masse forældre der maser og skubber for at bringe deres egne børn frem til deres bord, gør det ikke ligefrem lettere. Men det lykkedes trods alt med en ikke alt for stor forsinkelse at få sat runden i gang - spillerne var klar, men langt fra alle forældre havde forladt den store spillehal, da de ikke må være der under runderne.

 

Vores største udfordring er frokosten, da arrangørerne har valgt at alle spillere, ledere og forældre skal spise på spillestedet. Arrangørerne hat tydeligvis undervurderet opgaven med at bespise 2000 mennesker, hvilket gav en kæmpekø udenfor spisesalen. De fleste danske spillere valgte derfor at tage over i det nærliggende indkøbscenter for at få en pizza. 

 

Da vi bor 2,5 km. fra spillestedet, er det desværre ikke muligt at komme tilbage til hotellet inden runden starter, da der inden runden kun går busser til spillestedet, men ikke tilbage igen. Det betyder at man som spiller er nødt til at tage computeren med til spillestedet, hvis man lige vil tjekke de sidste ting inden rundestart. 

 

De danske vikinger med hovedstaden Riga i baggrunden. Foto: Finn Stuhr 

 

Den første runde er derfor lidt hektisk, men vi vil helt sikkert hurtigt finde ind i en fornuftig rutine for hele turneringen. 

  

Vi har mange debutanter med i år, så på forhånd vil et samlet holdresultat på 50% være godkendt. Vi startede turneringen med 6/18 - 33%:

 

 

 

Der var dog flere gode enkeltresultater i første runde. Særligt skal det fremhæves at Sander Stage Steffensen fra BMS slog hollænderen Elke De Boer (2292), der sidste år i Rumænien i sidste runde spillede finale mod IM Jonas Bjerre i U14. Hollænderen angreb på kongefløjen, mens Sander skubbede bønderne langt frem på dronningefløjen. Klogt forsvarede han sig på kongefløjen indtil at han kunne bringe en bonde i mål i b-linien, hvilket afgjorde partiet. Se partiet her: 

 

 

I U14 leverede IM Jonas Buhl Bjerre en sikker præstation mod Igor Schleger (1979) fra Schweiz, hvor Jonas med stort udviklingsforspring åbnede stillingen op. I analyserne brillierede han med mange fine taktiske varianter. Det tegner lovende for turneringen. 

 

Debutanten Jeppe Hald Falkesberg imponerede med fin forståelse kombineret med et par fine taktiske pointer, hvilket gav en sejr over russeren Dmitrii Kharrasov (1297).

 

Thomas Søndergaard Thybo, der er en erfaren deltager i de store internationale stævner, kom godt fra start med en remis mod Felix Blohberger (2427) fra Østrig. Partiet var med ulige farvede løbere helt lige hele vejen. Også Paulius Meskenas spillede remis mod den højereratede modstander Robert Muradyan (2132). Da de tog remis havde Paulius to tynde for en tyk, så han burde have spillet videre, men tog ingen chancer, og kom på tavlen med et godt resultat. 

 

Link til hjemmesiden for turneringen: http://www.eycc2018.eu/

 

Link til de danske resultater: HER

 

Der vises dagligt live fra 5 partier i U8 til U12 og 9 partier i U14 til U18. I alt 84 partier. I dagens runde har Danmark Jonas Bjerre på live i U14 (bræt 1) som den eneste. Runden starter kl. 14:00 dansk tid.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ungdoms EM i Riga

Danmark deltager med 18 spillere i årets udgave af Europamesterskabet for Ungdom der spilles i Letlands hovedstad Riga. For første gang i mine syv år som ungdomslandstræner indløb der et sidste øjebliks afbud på grund af sygdom, og trods velvillige arrangører og ihærdigt forsøg lykkedes det desværre ikke at finde en afløser.

 

Modsat mange af de andre rejser jeg har været på med ungdomseliten, var denne hurtigt overstået: Direkte fly fra Billund/København til Riga på et par timer var yderst overkommeligt. 

 

Vi bor på det 5-stjernede SAS Radisson Daugava i centrum af Riga, og den eneste udfordring er umiddelbart, at der er omkring 2,5 km. til spillestedet fra hotellet, hvilket er lige i overkanten i forhold til tiden. Forhåbentligt afgår der regelmæssigt busser frem og tilbage.  

 

Sidste år fik Danmark helt sensationelt to Europamestre ved Ungdoms EM i Rumænien. En præstation der næppe nogensinde bliver gentaget. Men en realistisk chance for guldmedalje er bestemt til stede i U14, hvor Jonas Bjerre igen er topseedet i gruppen han jo vandt sidste år. Selvom Jonas er eneste spiller over 2400 i gruppen, vil der dog helt sikkert blive hård modstand fra de 10 spillere der har over 2300 i rating. Personligt krydser jeg selvfølgelig fingre for guld, men vil være glad og stolt om det bliver til en medalje. 

 

I U16 er Filip Boe Olsen seedet som nummer 10, og målsætningen er en placering i top 10 - noget han endnu ikke har opnået i de tidligere ungdomsstævner. På en rigtig god dag, kan han måske spille med om en medalje.  

 

 

Filip Boe Olsen og Jonas Bjerre under sidste års EM i Rumænien. Foto: Mads Boe

 

Målsætningen med en placering i top 10 er den samme for John Christopher Christensen fra Silkeborg. På trods af hans unge alder (fyldte 10 år i juli måned) er han allerede en garvet deltager i de internationale stævner, og måske kan præcis det give ham en fordel i forhold til de øvrige deltagere i gruppen. 

 

 

En koncentreret John Christopher Christensen under EM i Rumænien 2017, hvor han scorede 5½/9. Foto: Mads Boe  

 

Danmarks deltagere i EM 2018 med deres seedninger:

 

U10 - årgang 2008-2009 - 136 deltagere
16. John Christopher Højstrup Christensen (1804)
27. Jeppe Hald Falkesgaard (1709)
60. Vitus Bondo Medhus (1510)
92. Vaidas Meskenas (1317)

 

U12 - årgang 2006-2007 - 126 deltagere
75. Ture Jungberg Nielsen (1648)
94. Noah Wahlgreen (1533)
97. Lukas Iskos (1518)
100. Karl-Emil Elmer Nielsen-Refs (1438)

 

U14 - årgang 2004-2005 - 126 deltagere

1. IM Jonas Buhl Bjerre (2423)
54. Casper Liu (2011)
94. Simon Ehrenreich (1787)
98. Paulius Meskenas (1743)
113. Theo Stage-Steffensen (1557)

 

U14 piger - årgang 2004-2005 - 94 deltagere
86. Ingrid Elmer Nielsen-Refs 1343)

 

U16 - årgang 2002-2003 - 112 deltagere
10. FM Filip Boe Olsen (2368)
57. Thomas Søndergaard Thybo (2090)
84. Sander Stage-Steffensen (1944)

 

U18 - årgang 2000-2001 - 76 deltagere
46. Bjarke Hautop Kristensen (2181)

 

Delegationsleder for den samlede danske gruppe der består af 32 personer er ungdomslandstræner FM Mads Boe. IM Klaus Berg fra Sk1968 er med som træner på turen, og vi håber i fællesskab at kunne gennemgå samtlige de 171 spillede partier, som danskerne skal spille i turneringen!

 

Dagligt vil der komme en runderapport på skak.dk - kommentarer og spørgsmål er meget velkommen på min mailadresse Denne email adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

 

Program for turneringen:  

Mandag den 20. august kl. 15:00: 1. runde

Tirsdag den 21. august kl. 15:00: 2. runde
Onsdag den 22. august kl. 15:00: 3. runde
Torsdag den 23. august kl. 15:00: 4. runde
Fredag den 24. august kl. 15:00: 5. runde
Lørdag den 25. august: Fridag
Søndag den 26. august kl. 15:00: 6. runde
Mandag den 27. august kl. 15:00: 7. runde
Tirsdag den 28. august kl. 15:00: 8. runde
Onsdag den 29. august kl. 15:00: 9. runde

 

Efter at Ungdoms VM for et par år siden blev delt op i to, er EM verdens største ungdomsstævne. I årets udgave deltager der 1081 spillere i turneringen fordelt på åben række/pigerække:

U08: 77/50 deltagere

U10: 136/71 deltagere

U12: 126/81 deltagere

U14: 126/94 deltagere

U16: 112/66 deltagere

U18: 76/66 deltagere 

 

Link til hjemmesiden for European Youth Chess Championship 2018: http://www.eycc2018.eu/

 

Arrangørerne lover at sende live fra 10 partier fra hver gruppe. I alt 120 partier. Link til live: http://www.eycc2018.eu/live/

 

Link til danske resultater på Chess-results: HER

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kort nyt uge 33

Sæsonopstart på Amager

Sven Løntoft, formand for Amager Skakforening, skriver til skak.dk: Mange mennesker kiggede forbi, da Amager Skakforening havde stillet brikkerne ud på Musiktorvet i lørdags, og de forbipasserende kunne få afprøvet deres evner på de sort/hvide felter mod en af klubbens stærke juniorer eller i en simultanmatch mod vores kvindelige landsholdsspiller Marie Frank Nielsen. Flere af de børn og voksne, som kom forbi, var interesserede i spille klubskak, så vi forventer nye medlemmer. Vi opfordrer andre klubber til at komme ud på gader og stræder, for der er mange potentielle klubspillere derude.

 

simultan amager
Marie Frank Nielsen spiller simultan. Privatfoto

 

IM Jesper Søndergaard Thybo, som sidste år blev erobrede titlen som europamester, giver på Modevidenskab sit syn på hvordan moderne skak spiller sammen med mode samt om hvordan skakspillere i dag er den nye generations sportsstjerner. Læs artiklen på Modevidenskab: HER

 

Peter Grove, Skanderborg og Bjarne Light, Fredericia vandt den stærke Mester 1 i Skanderborgs REMA 1000 EMT, der blev spillet i weekenden. Der deltog ialt 32 spillere i turneringen. Se resultaterne her.

 

Allerød Skakklub inviterer til reception torsdag 4. oktober 2018 kl. 20.00 - 21.30 i anledningening af, at næstformand Birger Hagstrøm har 40 års jubilæum i i Allerød Skakklubs bestyrelse. Receptionen finder sted i klubbens lokaler på  Skovensvej 4, 1. sal, 3450 Allerød. Se mere på klubbens hjemmeside: ask-skak.dk

 

For første gang, er hele fire danske klubhold repræsenteret i årets udgave af Europacuppen, som spilles fra den 7. - 19. oktober i Halkidiki, Grækenland. De danske holdopstillinger er som følger:

 

BRØNSHØJ:
1. IM Jakob Aabling-Thomsen
2. FM Niels Nørskov Laursen
3. FM Ralph Junge
4. FM Nikolai Skousen
5. Peter Brondt Pedersen
6. Søren Mikkel Andersen
R. Steen Petersen
R. Esben Christensen

 

JETSMARK:
1. IM Jesper Søndergaard Thybo
2. FM Rasmus Thøgersen
3. Alexander Rosenkilde
4. CM Jakob Rathlev
5. Christian Grubert
6. Henning Lau Rasmussen
R. Alexander Jessen

 

HILLERØD:
1. IM Nikolaj Borge
2. FM Tim Jaksland
3. FM Jens Østergaard
4. Jan Nordenbæk Pedersen
5. Peter Willer Svendsen
6. Lars Kjøller Nilsson

 

NORDKALOTTEN:
1. IM Christian Jepson
2. FM Kåre Hove Kristensen
3. FM Jacob Sylvan
4. FM Esben Kjems Hove
5. Esben Selbye Ejsing
6. Peter Vestergaard Andersen
R. Martin Stampe Noer

 

Det skal blive spændende at se, om nogle af de danske hold bl.a. møder norske Vålerenga med VM Magnus Carlsen på førstebrættet. Læs mere om turneringen: HER

 

Copenhagen Chess Slam

Rune Friborgs arbejde med de mange tiltag, hvor skakken bliver markedsført og præsenteret på helt nye måder, er nu nået til et spektakulært arrangement på natklubben Chateau Motel i hjertet af København.

 

Fredag den 24. august kl. 17.00 åbnes dørene til en aften med turneringer for både øvede og begyndere.

 

chess slam2

 

Hvad sker der i løbet af aftenen?

 

* Nils Grandelius spiller blindsimultan mod 4 spillere
* Match Mellem TeamLadies (Mariya Muzychuk, Zhansaya Abdumalik og Anna Rudolf) og TeamGents (Jakob Vang Glud, Nikolaj Mikkelsen og Jesper Thybo)
* Dobbelt op i baren
* 500 gratis chess-burgers
* Live-kommentatorer: Fiona-Steil Antoni og Nils Grandelius
* Hyggelyn overalt
* Lynturnering
 

PROGRAM:

17:00 - Dørene åbnes
18:00 - Blindsimultan v. Nils Grandelius
19:00 - Battle of the Sexes - lynskak
20:00 - Officiel Lynturnering
21:30 - Battle of the Sexes - 1-minuts skak

 

Deltagelse i arrangementet er gratis, men man skal tilmelde sig til Denne email adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. for at spille med i turneringerne.


Sted: Chateau Motel, Knabrostræde 3, 1210 København K

 

Se mere på Facebook.

 

chess slam

 

Kommende begivenheder

 Hurtig DM Senior

 Odense Mesterskabet 2017

Afsluttede begivenheder

 DM i Skak 2018

 20banner

 Aarhus Festuge 2017

 politiken cup

 horsens lang

ch summer2018

Øvrigt

danskskaksalg2

 chess house

dsus 50aar_banner

Dansk SkakDommerforening

 reklamebanner-dsu

 skoleskak

www.skak.dk    -    Dansk Skak Union    -    Copyright © 2012. All Rights Reserved

Network Media Hjemmeside fra
Network Media