Forside Skakbladet

SKAKBLADET

Dansk Skak Unions trykte medlemsblad.

4 numre årligt.

Redaktion|Abonnement

Annoncer|Indbydelser
Arkiv

 

Aktuelle
ratinglister

klik her

divisionsturneringen

Danbase partiarkiv

 

bent-larsen

Ungdomsskakken FB

Kort nyt uge 7

Lørdag startede Rochefort Open i havnebyen Rochefort i Frankrig. Turneringen har deltagelse af de fire Hillerød-spillere Tim Jaksland, Carsten Pedersen, Hans Endrup Jacobsen og Lars Kjøller Nilsson. Efter tre runder har Tim Jaksland 50%, mens de øvrige halter lidt bagude. Link til turneringens resultater. HER

 

Tim Jaksland spillede i 2. rúnde remis mod GM Gabrielian (2505) fra Rusland. Foto: Lars Kjøller Nilsson

 

Dansk Skak Unions nyeste initiativ er afholdelse af en weekend-skaklejr for voksne.  Arrangementet endte med at få et ganske højt deltagerantal på 47 skakspillere. Ved hurtig henvendelse til formand Poul Jacobsen er der nok stadig en enkelt ledig plads ledig, således at man er et lige deltagerantal. Se mere om lejren i Løgumkloster: HER

 

IM Mikkel Antonsen, IM Mads Hansen og IM Martin Haubro spillede svensk holdskak i Allsvenskan, hvor der for nogle af holdene var 3 partier i den forgangne weekend.  IM Mikkel Antonsen repræsenterer Lund, og han slog om fredagen GM Daniel Semcesen (2481) og spillede remis både lørdag og søndag mod henholdsvis IM Axel Ornstein (2342) og IM Linus Johansson (2452). IM Mads Hansen repræsenterer Limhamns SK og han slog om fredagen Nedeljko Malesevic (2252), tabte til GM Daniel Semcesen (2481) lørdag og vandt søndag over Sebastian Mauritsson (2330). Også IM Martin Haubro var med for Limhamns SK og han havde en rigtig god weekend, hvor det blev til tre sejre mod FM Linus Olsson (2229), Håkan Thörnert (2211) og WIM Ina Agrest (2280). Begge hold er placeret i midten af tabellen og bør ikke kunne rykke ned. Malmø AS fører Allsvenskan med 6 sejre i 6 kampe.  

 

IM John Rødgaard spillede sig op i First Saturdays IM gruppe i Budapest. Efter tab i første runde forblev han ubesejret i resten af turneringen og endte med scoren 5/9. Link til resultater: HER og til hjemmesiden for First Saturday: HER

 

Kollars vandt i Aarhus

Den tyske stormester Dmitrij Kollars blev en sikker vinder af Chess House GM 2018. Poul Erik Nielsen fra Chess House og Nordre, skriver om sidste runde:

 

Rasmus Thøgersen – Igor Teplyi: Fordelen svingede en del i åbningen, der var en skarp variant i Najdorfvarianten i siciliansk, idet Rasmus tvivlsomt ofrede sin e4-bonde. Og da Igor fik lov til at nappe bonde to på c2, kom der ro på til Igors fordel. Rasmus prøvede at udnytte sit udviklingsforspring i overgangen til slutspil, men det mislykkedes, og Igor vandt meget nemt.

 

GM Kveinys – GM Kollars: Her blev spillet spansk, og det så ud til, hvid kunne have fået fordel undervejs. Det missede han, og i stedet fik man en stilling med fuldstændig ligevægt, og det hele endte i en naturlig evig skak.

 

kveinyz kollars

GM Kveinys – GM Kollars - med remis sikrede Kollars en udelt førsteplads. Foto: Poul Erik Nielsen

 

IM Jesper Thybo – FM Filip Boe Olsen: Jesper fik ikke meget ud af sin katalaner, nærmere tværtimod. Alligevel undveg han trækgentagelse i træk 18. Filip satte delvis sin fordel over styr ved at bytte sin hvidfeltede løber, og da han også fulgte forkert op og tillod shvid b2-b4, gled fordelen over på Jespers side. Det opståede slutspil med Jespers tårn + to løbere mod Filips tårn + to springere var klart fordelagtigt for løberne, og resten var teknik.

 

FM Martin Matthiesen – IM Miedema: Her fik vi et kongeindisk drama med en nærmest uhyggelig optimistisk hollænder. Martin bevarede dog kontrollen, hollænderens spil løb ud i sandet, og han måtte ned. Han var meget energisk i analyserne bagefter, men ingen af hans fantasifulde påfund holder vand!

 

Dagens resultater betyder følgende slutstilling (efter elimination af Jonas Bjerres partier) i et overknækket felt:

 

1. GM Dimitrij Kollars 6½ af 8
2. IM Jesper Thybo 6
3-4. GM Evgeny Vorobiov 5½
3-4. IM David Meidema 5½
5. IM Igor Teplyi 3½
6-7. FM Filip Boe Olsen 3
6-7. FM Martin Matthiesen 3
8. GM Aloyzas Kveinys 2½
9. Rasmus Thøgersen ½

 

kollars vinder

Kollars får overrakt førstepræmien af Chess House formand Sven Christensen. Foto: Poul Erik Nielsen

  

 faelles

Fællesfoto foran verdenskortet. Foto: Poul Erik Nielsen

 

Se turneringtabellen her.


Turneringens hjemmeside: www.chesshouse.dk/gm/

 

Chess House: www.chesshouse.dk

 

 

Thybo på vej mod GM-norm?

IM Jesper Søndergaard Thybo kan være på vej mod sin første GM-norm. I 7. runde besejrede han den lokale spiller FM Martin Matthiesen, der fik et tårn fanget efter det uheldige træk 25.-,Db5. og dermed tabte en kvalitet uden modspil. For at score sin første GM-norm skal den 19-årige score 1½ point i de to sidste partier mod IM David Miedema (sort) og FM Filip Boe Olsen (hvid).  

 

IM Jesper Søndergaard Thybo - på vej mod GM-norm? Foto: Morten F. Rasmussen

  

Den førende spiller GM Kollars og GM Vorobiov spillede en hurtig remis. Allerede efter 20 træk var de fleste brikker byttet af i en modtaget dronninggambit, og da man rundende de 30 træk, som er grænsen for hvornår man må tilbyde remis, blev fredspiben hurtigt røget.

 

 

Topopgøret i turneringen mellem GM Vorobiov og GM Kollars endte med en hurtig remis. Foto: Morten F. Rasmussen

 

De to ungdomsspillere Rasmus Thøgersen og FM Filip Boe Olsen spillede Short-varianten i Caro-Kann. Hurtigt fik sort en lille fordel og vandt en bonde. En stor fejl af Thøgersen tabte dog en officer og dermed partiet. 

 

GM Kveinys har ikke kunnet få spillet til at køre i Aarhus. Dagens parti mod IM David Miedema var en meget taktisk affære, hvor hollænderen ofrede en bonde for initiativ. De taktiske komplikationer der opstod så det ud til at Miedema havde styr på. Det var i øvrigt det tredje nederlag i træk til den ellers normalt solide Kveniys. På trods af de dårlige resultater er han dog stadig i et fortrinligt humør.  

 

Dagens resultater: 

IM Jesper Søndergård Thybo, Danmark (2479) - FM Martin Matthiesen, Danmark (2314) 1 - 0

Rasmus Thøgersen, Danmark (2334) - FM Filip Boe Olsen, Danmark (2300) 0 - 1

GM Evgeny E. Vorobiov, Rusland (2548) - GM Dmitrij Kollars, Tyskland (2509) ½ - ½

GM Aloyzas Kveinys, Litauen (2550) - IM David Miedema, Holland (2371) 0 - 1 

 

Jonas Bjerre har desværre måttet udgå af turneringen med en grim influenza. Ærgerligt for turneringen, men sygdom kan man ikke gardere sig mod. De spillede partier tæller ikke med i den samlede stilling, da han ikke har spillet over 50% af partierne i turneringen.


Stillingen efter 7. runde: 

1. GM Dmitrij Kollars, Tyskland (2509), 6 point

2. IM Jesper Søndergård Thybo, Danmark (2479), 5½ point 
3. - 4. GM Evgeny E. Vorobiov, Rusland (2548), 5 point
3. - 4. IM David Miedema, Holland (2371), 5 point  

5.  FM Filip Boe Olsen, Danmark (2300), 3½ point

6. - 8. IM Igor Teplyi, Danmark (2402), 3 point  

7. GM Aloyzas Kveinys, Litauen (2550), 2½ point

8. FM Martin Matthiesen, Danmark (2314), 2 point 
9. Rasmus Thøgersen, Danmark (2334), 1½ point 

10. FM Jonas Buhl Bjerre, Danmark (2368), 0 point - udgået efter 4 runder med scoren 2/4 

 

De sidste to dage spiller GM gruppen sammen med Aarhusmesterskabet på Rosenvangskolen i Viby. Aarhusmesterskabet har samlet 48 deltagere, der er inddelt i 8 grupper af 6 spillere. Partierne fra denne turnering kan følges: HER

 

Resterende program: 
Lørdag den 17. februar kl. 16:00: 8. runde
Søndag den 18. februar kl. 10:00: 9. runde

 

Turneringens hjemmeside: http://www.chesshouse.dk/gm/

 

Hjemmesiden for Chess House: http://www.chesshouse.dk/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ingen normer i Aarhus

Poul Erik Nielsen fra Nordre og Chess House skriver om næstsidste runde i Chess House GM-turnering. Bemærk at sidste runde søndag starter allerede kl. 10.00. Her vil man også kunne følge partierne fra topgruppen i Aarhusmesterskabet.

 

Alle drømmene brast
Før dagens runde var der to danske norm-håb tilbage: Jesper Thybo skulle hente 1½ i de sidste to partier for at opnå GM-normen, mens kravet for IM-norm til Filip Boe var to sejre; to normer kunne det ikke blive til, idet de to skal mødes indbyrdes i sidste runde. Men lad det straks stå klart, alle drømmene brast desværre.

 

IM Igor Teplyi – GM Vorobiov blev en meget hurtig remis, idet Igor i en Grünfeldinder tillod Da5xc3. Det valgte stormesteren, og herefter var begge parter reelt tvunget til at tage trækgentagelse, hvilket jo trods Sofia-reglen så måtte accepteres.

 

I GM Kollars – Rasmus Thøgersen blev der spillet symmetrisk engelsk. Rasmus valgte at bygge op med c5-d6-e5 og fik hurtigt gennemført d6-d5 med fint spil. Desværre lavede han i træk 17 en utilgivelig fejl, der kostede en bonde og reelt også partiet, idet Kollars herfra sikkert udbyggede fordelen.

 

IM Jesper Thybo valgte i Dronninggambit en risikabel variant, der omfattede dobbeltbonde i f-linjen og kongen til e7. Jesper spillede yderligere risikabelt herefter e6-e5, og IM David Miedema fik herefter klar fordel. Selvom hollænderen spillede overforsigtigt, kunne Jesper intet gøre, han blev i overbevisende stil overspillet og måtte ned. Det var naturligvis en meget skuffet Thybo, der forlod Rosenvangskolen, skulle han ikke hellere have valgt noget solidt og satset med de hvide mod Filip i sidste runde?

 

david jesper

IM David Miedema mod IM Jesper Thybo - risikabelt åbningvalg? Foto: Poul Erik Nielsen

 

FM Filip Boe valgte 4.f3 varianten imod GM Kveinys’ Nimzoinder og fik en minimal fordel. Omkring træk 30 vandt Filip en bonde, men det så stadig ikke let ud. Lige efter de fyrre bliver fordelen dog klar, og Filip trænger ind på 8. række. Selvom han ikke finder det bedste, får han efterhånden afgørende fordel og finder endda det smarte 44.g4! Desværre glemmer han lige at tage c-linjen med sit tårn, inden han napper bonde nr 2, og så er det lige pludselig remis – stor udtur, og dermed sidste normchance altså forspildt.

 

filip kveinys

Filip Boe Olsen var meget tæt på at slå stormester Kveinys. Foto: Poul Erik Nielsen

 

Tilbage står kun kampen om de tre pengepræmier, og her elimineres spillernes scorer mod Jonas Bjerre, der jo desværre måtte udgå. Fire spillere er med i racet: GM Vorobiov ender på 5½ (har fri i morgen!), GM Kollars fører med 6 (møder GM Kveinys); IM Miedema har 5½ (og møder Martin Matthiesen) og endelig IM Thybo har 5 (og møder FM Filip Boe).

 

Se turneringtabellen her.


Turneringens hjemmeside: www.chesshouse.dk/gm/

Chess House: www.chesshouse.dk

 

6. runde i Aarhus

Der bliver stadig gået til stålet i Chess House GM 2018 – remiserne er sjældne. I dagens runde fandt fire partier en vinder.

 

Jonas Bjerre var blevet frisk nok til at spille igen, og havde de hvide brikker mod en af de førende spillere, Jesper Thybo. Partiet forløb meget fredeligt og spillerne tog remis ved træk 30. Jesper Thybo skal score 2½ i de sidste tre partier for at score en GM-norm. Det er bestemt ikke umuligt, Jesper er ratingfavorit i alle tre partier. I skrivende stund er arrangørerne ved at finde ud af, om det kan lade sig gøre, at Jonas får afviklet de to udsatte partier inden sidste runde. Det vil selvfølgelig være bedst for turneringen, men også hård kost for en ung mand, der lige har været syg.

 

spillesalen ch
Spillesalen i Chess House fra en lidt usædvanlig vinkel. Foto: Morten F. Rasmussen

 

Igor Teplyi havde sort mod stormester Dimitrij Kollars og kom fint fra åbningen. Ifølge computerberegningerne på Chess24, der nu også sender live fra turneringen, havde Igor en gylden mulighed ved træk 22, hvor Sxc4 giver stor fordel til sort. Desværre så Igor ikke denne chance, hvorefter Kollars langsomt fik overtaget og vandt.


I partiet Filip Boe Olsen mod GM Vorobiov var den unge dansker endda meget godt med, indtil en taktisk overseelse i træk 34 spillede bolden over på stormesterens banehalvdel. 0 – 1 efter 43 træk.


Rasmus Thøgersen gik uimponeret til værks mod hollandske IM Miedema og undlod undervejs at forsøge at gå ind i en trækgentagelse, som Miedema ellers lagde op til. I slutspillet blev hollænderens to forbundne fribønder for stærke og det gik den forkerte vej set med danske briller.


Martin Matthiesen startede turneringen med fire nederlag på stribe. På fridagen vandt han dog over IM Jan Sørensen i Xtracon-Skakligaen. Derfor er kravet for at score en IM-norm gevinst de sidste fem partier i streg. I går vandt han så lidt heldigt over Rasmus Thøgersen. Dagens sejr over GM Kveinys var ikke stilren, men Matthiesen var ikke i tabsfare undervejs. Måske pønser han på at gøre historien fra to år siden endnu bedre. Der tabte ham de to første partier, og scorede så IM-norm. Hvis han i år kan tabe de første fire, og alligevel score IM-norm, bliver den gode historie mindst dobbelt så god!

 

martin m_febr2018
FM Martin Matthiesen – har fået gang i pointhøsten. Foto: Thomas Vestergård


I rækken af mini-portrætter er vi kommet til netop Martin Matthiesen (f. 1973), der kommer fra den stolte skakby Tønder. Siden han flyttede til Aarhus i 90erne, har Martin været en af SK1968s absolut stærkeste spillere. Martin Matthiesen scorede sin første IM-norm i Aarhus Summer i 2005 og elleve år senere scorede han norm nummer to, det var i Chess House GM Turnering 2016. Martin mangler således kun en enkelt norm og 2400 i rating for at opnå titlen International Mester. Højeste ratingtal er ifølge FIDEs hjemmeside 2396 i marts 2016. Martin Matthiesen er blandt de frivillige kræfter, der får Chess House til at fungere, ved at være barvagt og turneringsleder.

 

Dagens resultater:
FM Jonas Buhl Bjerre, Danmark (2368) - IM Jesper Søndergård Thybo, Danmark (2479) ½ - ½
FM Filip Boe Olsen, Danmark (2300) - GM Evgeny E. Vorobiov, Rusland (2548) 0 - 1
FM Martin Matthiesen, Danmark (2314) - GM Aloyzas Kveinys, Litauen (2550) 1 - 0
IM David Miedema, Holland (2371) - Rasmus Thøgersen, Danmark (2334) 1 - 0
GM Dmitrij Kollars, Tyskland (2509) - IM Igor Teplyi, Danmark (2402) 1 - 0

Stillingen efter 6. runde:
1.-3. IM Jesper Søndergård Thybo, Danmark (2479), 4½ point
1.-3. GM Dmitrij Kollars, Tyskland (2509), 4½ point + udsat
1.-3. GM Evgeny E. Vorobiov, Rusland (2548), 4½ point
4. IM David Miedema, Holland (2371), 3½ point
5. - 8. IM Igor Teplyi, Danmark (2402), 2 point
5. - 8. FM Filip Boe Olsen, Danmark (2300), 2 point
5. - 8. FM Jonas Buhl Bjerre, Danmark (2368), 2 point + 2 udsatte
5. - 8. FM Martin Matthiesen, Danmark (2314), 2 point
9. – 10. GM Aloyzas Kveinys, Litauen (2550), 1½ point + udsat
9. – 10. Rasmus Thøgersen, Danmark (2334), 1½ point

Resterende program:
Fredag den 16. februar kl. 17:00: 7. runde, Chess House, Katrinebjergvej 111A, 8200 Aarhus.
Lørdag den 17. februar kl. 16:00: 8. runde, Rosenvangskolen i Viby.
Søndag den 18. februar kl. 10:00: 9. runde, Rosenvangskolen i Viby.

 

Turneringens hjemmeside: www.chesshouse.dk/gm/

 

Hjemmesiden for Chess House: www.chesshouse.dk

 

Kommende begivenheder

ccc2018

 Fredericia 2018

 politiken cup

 Hurtig DM Senior

Afsluttede begivenheder

 DM i Skak 2018

 DanPumps 2018

 Odense Mesterskabet 2017

 Hurtigskak DM 2017 Seniorer

 DM I Hurtigskak

Øvrigt

danskskaksalg2

 chess house

dsus 50aar_banner

Dansk SkakDommerforening

 reklamebanner-dsu

 skoleskak

www.skak.dk    -    Dansk Skak Union    -    Copyright © 2012. All Rights Reserved

Network Media Hjemmeside fra
Network Media