cc slam_small

 Forside Skakbladet

SKAKBLADET

Dansk Skak Unions trykte medlemsblad.

4 numre årligt.

Redaktion|Abonnement

Annoncer|Indbydelser
Arkiv

 

Aktuelle
ratinglister

klik her

divisionsturneringen

Danbase partiarkiv

 

bent-larsen

Ungdomsskakken FB

Bronze til Jonas Bjerre

På trods af et afsluttende nederlag lykkedes det IM Jonas Buhl Bjerre fra Skanderborg at erobre en bronzemedalje ved Ungdoms EM i Riga. Modstanderen i sidste runde, FM Stefan Pogosyan, Rusland (2331) var yderst velforberedt i Nimzoindisk, og det var altid Jonas der skulle spille præcist for at holde balancen. Lige inden tidskontrollen håbede vi i analyselokalet at Jonas ville spille Se3+, hvilket formodentligt ville have givet en remis. I stedet kom Jonas ind i et tabt tårnslutspil, som Pogosyan sikkert konverterede til en gevinst. 

 

Straks efter partiet troede vi at muligheden for en medalje var forsvundet, men da de nærmeste konkurrenter spillede remis og en enkelt sågar tabte, kunne Jonas med hans langt bedre korrektion beholde den 3. plads han havde inden dagens runde. Det havde i øvrigt ikke ændret på slutstillingen med en remis.  

 

Jonas har spillet en helt fantastisk turnering, og forskellen på guld og bronze er kun små marginaler. Denne gang var marginalerne lidt imod os. Slutstillingen i gruppen blev: 

 

1. FM Stefan Pogosyan, Rusland (2331) 8 point 
2. FM Dmitry Tsoi, Rusland (2393) 7,5 point  
3. IM Jonas Buhl Bjerre, Danmark (2423) 6,5 point - korrektion 50,5 
4. FM Nikolozi Kacharava, Georgien (2361) 6,5 point - korrektion 47

5. CM Dmitry Kirillov, Rusland (2209) 6,5 point - korrektion 44
6.  FM Aydin Suleymanli, Aserbajdsjan (2323) 6,5 point - korrektion 43,5

 

 

En flot bronzemedalje til IM Jonas Buhl Bjerre på trods af tab i sidste runde. Foto: Mads Boe

  

 

Imponerende at IM Jonas Buhl Bjerre for tredje år i træk får medalje. Foto: Mads Boe

 

Filip Boe Olsen sluttede af med en sikker sejr mod russeren Roman Postnikov (2070), der ellers havde vundet knap 100 elopoint i turneringen. Filip fik lov til at spille mod en isoleret bonde i centrum, og sejren var aldrig i fare. Dermed slutter Filip på 6 point uden nederlag på en delt 9. plads, men efter korrektion blev det 16. pladsen. Et godkendt resultat. 

 

Casper Liu havde også mulighed for at få 6 point, men desværre tabte han alt for hurtigt med hvid i sidste runde i Caro-Kann mod Dragos Ceres (2211). Casper sluttede på plads 44, og var knap et point over forventet score, så en rigtig god turnering.  

 

Det unge talent fra Evans i Vejle, Vitus Bondo Medhus sluttede af med en fin sejr i sidste runde. Kombinationen omkring træk 26 startende med Lxd4 var han meget glad for i efteranalyserne. 

 

 

 

 

De danske spillere måtte afgive meget rating i Riga. Den dårlige nyhed er at vi tilsammen mistede 911 ratingpoint, mens den gode nyhed er, at ratingpointene kommer tilbage med renters rente i den kommende tid. Mit hovedargument overfor de unge spillere - når de hænger med hovederne - er altid, at spørge om de har lært noget på turen. Det mener de altid at have gjort, hvorefter vi er enige om, at de er bedre spillere efter turneringen end inden turneringen! 

 

I morgen torsdag går det hjemover efter lige knap 11 dage i Riga med 18 fantastiske børn. Også en stor tak til alle forældre for hyggeligt samvær og opbakning undervejs. Også en stor tak til IM Klaus Berg, som har været en populær og meget pædagisk træner i forbindelse med forberedelse og partigennemgang. 

 

Link til hjemmesiden for European Youth Chess Championship U8-U18 2018: http://www.eycc2018.eu/

 

Link til resultater for de danske spillere: HER

 

Link til turneringen på Facebook: https://www.facebook.com/eycc2018/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jonas Bjerre tæt på EM-medalje

Danmarks medaljehåb, IM Jonas Buhl Bjerre har store chancer for en medalje ved Ungdoms-EM i Riga efter en sikker sejr i 8. runde med sort. Modstanderen kom tidligt i problemer efter at Jonas fik en springer ind på c3, men forsvarede sig godt intil 28.Td1, hvorefter at stillingen falder sammen.

 

 

IM Jonas Buhl Bjerre - meget tæt på endnu en EM-medalje. Foto: Mads Boe

 

Se det flotte parti her:  

 

 

 

Efter sejren i dagens runde ser stillingen således ud i U14: 

1. FM Stefan Pogosyan, Rusland (2331) 7 point - korrektion 37,0
2. FM Dmitry Tsoi, Rusland (2393) 6,5 point - korrektion 40,5
3. IM Jonas Buhl Bjerre, Danmark (2423) 6,5 point - korrektion 39,0
4. FM Nikolozi Kacharava, Georgien (2361) 6 point - korrektion 36,5
5. FM Mihnea-Ionut Ognean, Rumænien (2293) 6 point - korrektion 35,5
6. CM Dmitry Kirillov, Rusland (2209) 6 point - korrektion 33,5
7. Vladyslav Larkin, Ukraine (2212) 6 point - korrektion 33,5
8. Stefan Tadic, Serbien (2240) 5,5 point - korrektion 36,5

 

Jonas møder i sidste runde med sort FM Stefan Pogosyan (2331) fra Rusland. Han har tabt mod landsmanden Dmitry Tsoi i runde 4, men ellers vundet resten af hans partier. Dmitry Tsoi har hvid mod Vladyslav Larkin (2212) fra Ukraine. Chancerne for en medalje er rigtig gode.

 

Ved gevinst: Minimum en sølvmedalje - kun Tsoi kan gå forbi ved gevinst, og korrektionen er meget tæt.

Ved uafgjort: Det ligner en bronzemedalje, da Jonas har en god korrektion, men kan blive en sølvmedalje, hvis Tsoi taber.

Ved tab: Højst en bronzemedalje, men nok ikke realistisk. 

 

Live kan følges fra http://www.eycc2018.eu/live/. Runden starter kl. 10:00 dansk tid. 

  

Meget af tirsdagen gik med sagen omkring Marc Morgunov (2373) fra Østrig. Der er kommet yderligere detaljer frem, efter at Tavs Bjerre og jeg har talt med hovedturneringslederen. Det står fast at en turneringsleder fandt telefonen på spillernes toilet. Efter partiet blev Marc Morgunov på turneirngslederens kontor konfronteret med, om det var hans telefon. Han var selvfølgelig rystet, men erkendte det var hans. Turneringslederen bad Marc Margunov om at indtaste koden, hvorefter han tre gange tastede koden forkert ind, således at den var spærret. Turneringsledelsen har nu konfiskeret telefonen, men har endnu ikke lykkedes at få adgang til den. 

 

Turneringsledelsen har besluttet at resultaterne mod østrigeren bibeholdes, hvilket bestemt ikke er en fordel for os. Så vi overvejer at indgive en officiel protest i dag på spillestedet. 

 

I U16 fortsætter Filip Boe Olsen med at spille remis. Han er selvfølgelig ubesejret i turneringen, men er nu med stor sikkerhed uden mulighed for at slutte i top 10. 

 

Casper Liu fra BMS har spillet en rigtig flot turnering. Han har nu, i lighed med Filip, 5/8 og er omkring et point over forventet score efter endnu en taktisk sejr. Denne gang gik det ud over CM Antonica Dragos-Andrei (2113) fra Rumænien. Med sejr i sidste runde ender Casper i top 20, hvilket vil være meget imponerende. 

 

Samlet set blev runde 8 den bedste runde hidtil for de danske spillere. 11½ point ud af 18 og 2 point bedre end runde 5. 

 

 

 

Finn Stuhr fra Køge har skrevet lidt løst og fast omkring Riga - selvfølgelig med udgangspunkt i skak:  


Riga er hovedstaden i Letland. Byen ligger i Rigabugten ved Østersøen og har 698.529 indbyggere. Det er den største by i de baltiske stater. Letlands nationalforsamling, Saeima, samt regering og præsident har også sæde i byen.
Rigas gamle bydel er retfærdigvis med på UNESCOs Verdensarvsliste. Riga er den by, der har flest art nouveau-bygninger i Europa, og bydelen er en smuk fornøjelse af farverig arkitektur med små krummelurer, der kan holde dine øjne beskæftiget i timer. Tag på slentretur gennem de smalle brostensgader til fods og sug stemningen til dig. Læg særligt mærke til Saint Peter’s Church, House of Blackheads og Riga Cathedral.


Hele 19 procent af Riga er dækket af smukke, grønne parker, og der er således rig mulighed for at snuse lidt natur til sig, når storbykulleren banker på. En af de mest populære parker er Bastejkalns-parken, som omslutter den ældste del af byen. Her kan du gå tur langs kanalen, se broen med hængelåse, småsnakke med din rejsemakker om de mange statuer eller hoppe med på en kanalrundfart. Derudover bør du stoppe op ved Rigas mest kendte monument, frihedsmonumentet, der er rimelig imponerende i sig selv.


To minutters gang derfra ligger Vërmanes darzs parken og de danske skakfreaks fik jo hurtigt opsnuset, at GM Mikhail Tals mindestatue var placeret her. Andre nationers deltagere fandt også frem til parken og en lind strøm af Rigas skakspillende gæster kommer forbi i løbet af dagen.


Som tidligere nævnt var en anden berømt skakspillende letter født i Riga, Nemlig Aron Isaiwitsch Nimzowitsch, den blev født 7. november 1886. Han voksede op i en jødisk købmandsfamilie og på sin 8 årige fødselsdag, indviede faderen ham i skakspillets regler. Nimzowitsch udgav i 1926 "Mein System", som jo er udgivet på adskillige sprog og genoptrykkes den dag i dag.


Thorbjørn Rosenlund skriver i sin bog "Nimzowitsch Memorial 1985": Nimzowitsch blev bl.a. kendt for sine profylaktiske træk. Profylaksen, dette at forebygge modstanderens hensigter, i stedet for straks, at fremme egne planer, var hans vigtigste bidrag til skakstrategisk indsigt, og alt efter personlig stil har eftertidens mestre fået del af arven.


Af fortidens skakpersonligheder er Tal og Bent Larsen nok de mest berømte set med danske øjne, således har de to mødt hinanden to fange i finaler ved kandidatturneringer til VM. Første gang i 1965, hvor Tal ved stillingen 4½ - 4½ i 10. parti vandt over Larsen. Bent Larsen vandt dog i 1969 med 5½ - 2½. En sidste gang de mødtes var nok i Næstved i 1985, hvor Bent Larsen vandt med 6½ på deling med Rafael Vaganjan USSR og Walter Brown USA. Tal fik faktisk 6 point og tabte kun til John Nunn, England og vandt over Lubimir Ftacnik fra Tjekkoslovakiet. Resten af de 11 parter spillede han remis. Som Thorbjørn Rosenlund skriver som overskrift i et interview med Tal: Mikhail Tal hævede turneringens niveau!

 

Link til hjemmesiden for European Youth Chess Championship U8-U18 2018: http://www.eycc2018.eu/

 

Link til resultater for de danske spillere: http://chess-results.com/tnr367950.aspx?lan=32&art=25&fedb=DEN&turdet=YES&flag=30

 

Link til turneringen på Facebook: https://www.facebook.com/eycc2018/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Runde 7 i Riga - snyd i U14?

Der kan være en lille skandale under opsejling ved Ungdoms EM i Riga. I gruppen U14 er den førende spiller Marc Morgunov (2373) fra Østrig ikke blevet parret til den kommende runde. Partiet i runde 7 blev remis mod Dmitry Tsoi, hvilket kan ses på Chess24, men på Chess-results er han blevet dømt til tab. Med danske briller er det meget interessant, fordi Jonas Bjerre mødte ham i 5. runde, hvor vi i analyserne var meget imponeret over hans spil - særligt modstanderens bondeoffer i træk 33. 

 

Vores eneste bud på en medajle, Jonas Bjerre spillede remis i runde 7 mod Mihnea-Ionut Ognean (2293) fra Rumænien. Det var en Svesnikov, hvor Jonas ret hurtigt vandt en bonde, men modstanderen havde kompensation i form af løberparret. Modstanderen spillede korrekt, og det så ikke ud til at Jonas havde reelle gevinstchancer undervejs.

 

Jonas er lige nu placeret på en femdelt tredjeplads med 5½ point. To russere fører med 6 point. Skulle Marc Morgunov blive diskvalificeret og taberdømt i alle partierne, ser billedet pludselig helt anderledes ud. Jeg har sammen med Tavs Bjerre skrevet til arrangørerne og hovedturneringslederen for en afklaring. Vi har et ønske om at han taberdømmes i alle partierne, men vi kender ikke reglerne ved snyd. Vi afventer nu mere information fra arrangørerne om hændelsen og de videre konsekvenser.

 

Filip Boe Olsen havde hvid mod Vignir Vatnar Stefansson (2260) fra Island - en spiller han har mødt flere gange tidligere. Filip var velforberedt i Leningrad-varianten i Hollandsk, men fik alligevel ikke den store fordel, og med uligefarvede løbere og to tårne på brættet blev det remis, selvom Filip længe forsøgte at finde muligheder. Filip er stadig ubesejret på 22. pladsen, men skal han i top 10, kræver det nok to sejre i de sidste runder. 
 

Casper Liu lå godt med 4/6, men tabte til CM Dmitry Kirillov (2209). Udover Casper Liu er Jeppe Hald Falkesberg og John Christopher Christensen eneste andre danske spillere over 50%. Sidstnævnte spillede Evans gambit, og udspillede modstanderen på kryds og tværs! 

 

 

John Christopher Christensen fra Silkeborg Skakklub kan stadig med en god slutspurt ende i top 20. Foto: Mads Boe

 

Ture Jungberg Nielsen fra Ålborg Skakforening har haft en hård turnering. Derfor var han glad for en sejr i gårsdagens runde - og ekstra glad fordi han spillede et godt taktisk parti:

 

 

 

 

Godt parti af Ture Jungberg Nielsen fra Ålborg Skakforening. Foto: Mads Boe

 

 

  

Resterende program for turneringen:  

Tirsdag den 28. august kl. 15:00: 8. runde

Onsdag den 29. august kl. 15:00: 9. runde

 

I runde 7 er IM Jonas Buhl Bjerre igen eneste danske spiller på live. Han spiller sort mod Mahel Boyer (2189) fra Frankrig. Underligt nok er der kun 9 partier med ham i min Chessbase, på trods af, at han har 2200 i elo. Link til live: http://www.eycc2018.eu/live/

 

Link til hjemmesiden for European Youth Chess Championship U8-U18 2018: http://www.eycc2018.eu/

 

Link til resultater for de danske spillere: HER

 

Link til turneringen på Facebook: https://www.facebook.com/eycc2018/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nyt fra FU og HB

Søndagens HB møde skulle bl.a. behandle flere emner vedrørende Divisionsturneringen, og også Divisionsturneringsudvalgets forslag til turneringsprogram, og atter en gang havde udvalget gjort et grundigt forarbejde, så forslaget som lige nu kan tilgås fra øverste højre hjørne af skak.dk blev godkendt.


Fra 2. HK blev der stillet forslag om at Divisionsturneringen ikke længere skulle begrænse en spiller fra at deltage i Hovedkredsholdturneringer. Forslaget blev vedtaget med klart flertal, idet kun 1. HK og 6. HK var imod, mens resten stemte for. Det skal understreges at vedtagelsen udelukkende gælder for Divisionsturneringen, de enkelte hovedkredse kan stadig lave begrænsninger i egne regelsæt.

 

divi 2018

Fra den afsluttende dobbeltrunde i Xtracon-Skakligaen 2018. Foto: Thomas Vestergård

Lager- og arkivplads. Pt. lejer Unionen et Boxit arkiv i Kolding, som indeholder vort arkiv. Der kan ikke stoppes mere ind i dette, så vi skal bruge yderligere plads. Indkøbet af endnu mere udstyr til Sommerskaklejr og yderligere liveudstyr betyder at der skal betydelig plads til at opbevare dette. Formandens garage hvor det hidtil har været opbevaret er ikke længere stor nok, så vi skal have fundet mere plads, og vel at mærke plads som er sikker, tør, tempereret og tilgængelig når vi har brug for det. Hvis nogle af vore medlemmer skulle have velegnet plads hertil som DSU kan leje, må de meget gerne kontakte Forretningsudvalget med nærmere information herom.

Ærgerlig hændelse. Under mit besøg i København den 24. august blev jeg gjort bekendt med, og fik bekræftet fra anden side, en grim og trist racistisk tildragelse i en af vore skakklubber. Kort fortalt aflægger nogle få unge kvinder et ca. 15 minutter langt besøg i en skakklub, inviteret indenfor af en kendt skakspiller, som beretter til mig efterfølgende ”Straks efter de er gået siger et klubmedlem noget i retning at "Føj, hvor er det ulækkert. De skal slet ikke sætte fod her i klubben eller i Danmark" (det er ikke et citat). Kvinderne bærer alle muslimsk hovedtørklæde. Jeg snakker med manden og siger at jeg ikke er enig med ham, at de selvfølgelig er velkomne, og at det var mig der inviterede dem indenfor. Han er ikke enig i at muslimer er velkomne i klubben. Han går i vrede”

Jeg tager på det kraftigste afstand fra sådan adfærd, og kan ikke tydeligt nok understrege, at alle, uanset alder, køn, nationalitet, politisk eller seksuel orientering er velkomne i Dansk Skak Union, så længe de opfører sig som man forventer i foreningslivet. Jeg er nødt til at sige at vi alle – både ledere og klubmedlemmer, som dyrker og nyder vor sport – har et fælles ansvar for at tage afstand fra og sætte en stopper for enhver form for nedværdigende behandling af andre mennesker – racisme, sexisme eller mobning hører ganske enkelt ikke hjemme i Dansk Skak Union.

 

Vi skal være en organisation hvor man trygt kan sende sine børn eller sig selv hen, uden at frygte for ubehageligheder fra andre mennesker – det er en fælles pligt og ansvar vi skal varetage.

 

Med venlig hilsen

 

Poul Jacobsen, formand for Dansk Skak Union

 

Kort Nyt uge 34

SK1968 og Chess House er blevet enige om at samarbejde om årets Festugeturnering, så den samtidig bliver SK1968s 50 års jubilæumsturnering, hvilket vil blive markeret på forskellig vis under turneringen. Følg med på www.chesshouse.dk og www.sk1968.dk for de nærmere detaljer. Festugeturneringen har allerede 88 tilmeldte. En anden del at festligholdelsen af jubilæet er en fest lørdag den 3.november, hvor alle nuværende og tidligere medlemmer af årstalsklubben er velkomne. Se mere her.

 

IM Bjørn Møller Ochsner spiller med i en lukket GM-turnering, der er en del af Württembergisches Schachfestival 2018. Danmarksmesteren er næsthøjst rated i turneringen og er statet med 1 af 3.

Hjemmeside: wem.svw.info/wem_18/

 

bmo april2018

IM Bjørn Møller Ochsner (Foto: Thomas Vestergård)


FIDE-seminaret i København den 10. - 12. august deltog der 7 kursister, der alle bestod den grad, de var kommet for at tage. Der var tre titler i spil, FIDE Trainer, FIDE Instructor og National Instructor. Se resultaterne her

 

Kasparov spiller Fischer-Random i Saint Louis Chess Club fra den 10. til 14. september i en match mod Veselin Topalov. De øvrige macher er Hikaru Nakamura mod Peter Svidler, Wesley So mod Anish Giri, Sam Shankland mod Maxime Vachier-Lagrave og Levon Aronian mod Leinier Dominguez. Under Paris Grand Chess Tour spillede Kasparov i øvrigt "babyskak" for første gang i sit liv. Han var lettere overrasket da modstanderen slog på f2, men rystet da det efterfølgende Sg4+ dukkede op. Se den sjove video: HER

 

Ungdomsspilleren Oscar Koch-Müller (14 år) har klaret sig godt i en open i Feffernitz i Østrig. Oscar scorede 5½/9 og var knap 2 point over forventet score. Nyt ratingtal 1950. Far Jesper endte på 2½ point. Link til resultater fra turneringen: HER 

 

I anledningen af Mogens Bengtssons 50 års jubilæum som medlem af Skakklubben K41 afholdels der reception lørdag den 1. september mellem 18.00 og 20.00 i klubbens lokaler på Mellemtoftevej 11 i Valby.

Mogens Bengtsson har gennem sine 50 år i klubben også siddet i klubbens bestyrelse i en halv snes år lige som han har siddet i KSUs bestyrelse i en årrække.

K41s hjemmeside: skakklubbenk41.dk

 

 

Kommende begivenheder

 Hurtig DM Senior

 Odense Mesterskabet 2017

Afsluttede begivenheder

 DM i Skak 2018

 20banner

 Aarhus Festuge 2017

 politiken cup

 horsens lang

ch summer2018

Øvrigt

danskskaksalg2

 chess house

dsus 50aar_banner

Dansk SkakDommerforening

 reklamebanner-dsu

 skoleskak

www.skak.dk    -    Dansk Skak Union    -    Copyright © 2012. All Rights Reserved

Network Media Hjemmeside fra
Network Media