Forside Skakbladet

SKAKBLADET

Dansk Skak Unions trykte medlemsblad.

4 numre årligt.

Redaktion|Abonnement

Annoncer|Indbydelser
Arkiv

 

Aktuelle
ratinglister

klik her

divisionsturneringen

Danbase partiarkiv

 

bent-larsen

Ungdomsskakken FB

Delt sejr i TePe Sigeman

Den svenske stormester Nils Grandelius (2652) og forhåndsfavoritten fra Indien, Vidit Gujrathi (2707), delte sejren i TePe Sigeman turneringen i Malmö. Begge spillere forblev ubesejrede med 3½ af 5.

 

Slutstillingen:
1. – 2. GM Nils Grandelius (2652), Sverige, 3½ point af 5
1. – 2. GM Vidit Gujrathi (2707), Indien, 3½ point af 5
3. GM Aryan Tari (2603), Norge, 3 point
4. – 5. GM Alexander Morozevich (2665), Rusland, 2 point
4. – 5. GM Benjamin Gledura (2616), Ungarn, 2 point
6. IM Linus Johansson (2457), Sverige, 1 point


Sigeman-turneringen har været spillet siden 1993 med en pause i 2015-16, og har ofte haft danske deltagere – og vindere. I 2004 f.eks. delte Peter Heine Nielsen og Curt Hansen turneringssejren med 6 af 9 et halvt point foran en ung Magnus Carlsen.


Ikke siden 2008 har der imidlertid været en dansker med i feltet, dengang blev GM Lars Bo Hansen nummer 3 med 6 af 9 i en turneringen, som Brønshøjs GM Tiger Hilarp Persson overraskende vandt med 7½ af 9, selvom han kun var seedet som nummer 8 af de 10 deltagere.


Med den delte førsteplads i årets turnering satte Nils Grandelius en streg under, at han for øjeblikket er Nordens næstbedste spiller efter Magnus Calrsen. Hvis man kigger på medlemmerne af Nordisk Skakforbund (Sverige, Norge, Finland, Danmark, Island og Færøerne) på den sidste FIDE-ratingliste (maj 2018), får man denne top ti:


Top ti i Norden (aktive spillere):
1. GM Magnus Carlsen, Norge (2843)
2. GM Nils Gradelius, Sverige (2651)
3. GM Peter Heine Nielsen, Danmark (2635)
4. GM Jon Ludvig Hammer, Norge (2631)
5. GM Aryan Tari, Norge (2603)
6. GM Mads Andersen, Danmark (2597)
7. GM Sune Berg Hansen, Danmark (2584)
8. GM Simen Agdestein, Norge (2581)
9. GM Evgenij Agrest, Sverige (2580)
10. GM Tomi Nyback, Finland (2579)

 

Turneringens hjemmeside: www.tepesigemanchess.com

 

tepe sigeman

Kort nyt uge 18

I verdens stærkeste liga, Bundesligaen, skal der spilles omkamp om mesterskabet. Det stod klart efter den afsluttende trippelrunde i Berlin, der blev spillet med sidste runde mandag for en uge siden. Her blev slutstillingen: 

1. - 2. OSG Baden Baden, 27 matchpoint, 86½ brætpoint
1. - 2. SG Solingen, 27 matchpoint, 84½ brætpoint 
3. SV Hockenheim, 22 matchpoint, 76 brætpoint 
4. SV Werder Bremen, 22 matchpoint, 74½ brætpoint
5. SF Deizisau, 18 matchpoint, 67½ brætpoint
6. USV Dresden, 18 matchpoint, 62 brætpoint
7. DJK Aachen, 16 matchpoint, 62½ brætpoint
8. SK Schwäbisch Hall, 16 matchpoint, 61½ brætpoint
9. Schachfreunde Berlin, 15 matchpoint, 57½ brætpoint
10. Hamburger SK, 12 matchpoint, 63 brætpoint 
11. SV Mülheim Nord, 11 matchpoint, 52½ brætpoint
12. SV Hofheim, 11 matchpoint, 48 brætpoint
13. MSA Zugzwang, 8 matchpoint, 44 brætpoint
14. Speyer-Schwegenheim, 8 matchpoint, 42½ brætpoint
15. FC Bayern München, 6 matchpoint, 45½ brætpoint
16. SK Norderstedt, 3 matchpoint, 32 brætpoint

 

GM Mads Andersen spillede 9 kampe for Solingen og forblev ubesejret med scoren 6½ point. for OSG Baden Baden spillede GM Peter Heine Nielsen fire gange, og også han var ubesejret med 3/4. Omkampen om mesterskabet spilles onsdag den 24. maj kl. 15:00 i Baden Baden. Link til Bundesligaens hjemmeside: http://www.schachbundesliga.de/

 

Københavns Skak Union arrangerer den kommende lørdag den 13. maj fra kl. 13:00 til 17:00 en træningssamling med den syvdobbelte Danmarksmester GM Sune Berg Hansen.

 

Sune skriver om træningssamlingen på Facebook: "4 forskellige skills, som især mangler hos danske mesterspillere og som med korrekt implementering kan give 100-200 ratingpoints. Så hvis du synes du spiller bedre eller forstår mere, end det niveau du pt. sidder på, kan den her dag sikkert hjælpe dig!

Kurset henvender sig til mesterspillere, som gerne vil have bedre resultater og højere rating. Det er dem som, på trods af de arbejder noget med spillet, er ’plateauet’ på det samme niveau i ’for lang tid’. Det vil være svært og krævende, og det er kun det første skridt på en rejse til større spillestyrke. Men dog et klart første step. Hvilket bringer os til de fire lektioner:


1) "A small step for man…" - få en bedre teknik med det rigtige mindset – God teknik handler grundlæggende kun om én ting!
2) "The never ending story" - hæv dit bundniveau med en enkelt ændring i dit spil.
3) "There is nothing to fear exept fear itself…" - kend dig selv og bliv meget sværere at slå.
4) "Omvendtslev" - lær at regne baglæns i stedet for forlæns – et kursus i en stillingstype, der kan bruges andre steder på andre måder altså… en metode!

 

 

Temaet for træningssamlingen med GM Sune Berg Hansen er: Hæv dit bundniveau. Foto: Thomas Vestergård


For at give flere mulighed for at deltage i træningen har Københavns Skak Union åbnet op for at medlemmer af andre hovedkredse også kan deltage i samlingen. Link til invitationen og tilmelding: HER

 

København Open i skoleskak, som er årets store flagskib for Københavns Skoleskak og Frederiksberg-foreningen Skak for sjov, blev spillet lørdag den 5. maj og havde deltagerrekord med 270 børn i turneringen. Traditionen tro foregik det i flotte rammer på Frederiksberg Rådhus, og arrangørerne skønner, at ca. 1.000 skakglade børn, forældre og bedsteforældre var forbi rådhuset. 

 

 

København Open havde deltagerrekord med 270 ungdomsspillere. Foto: Cara O’Driscol

 

Mestergruppen blev vundet af Mikkel Mejlvang fra Bornholm. I topopgøret i sidste runde slog han Casper Liu (sort) fra Tranegårdskolen efter et dristigt gambitspil i åbningen: 

 

 

Link til resultater fra turneringen: HER og link til billeder taget af Cara O’Driscoll: HER

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ny skakklub i DSU

 

Det er ikke hver dag at der etableres en ny skakklub i Dansk Skak Union, men den 1. maj så Nordsjællands Skakklub lyset for første gang.

 

Den nye skakklub beskriver sig selv som nytænkende, og har et forslag til, hvordan man tænker nutidens og fremtidens måde at tænke skak og foreningsliv sammen på. Nordsjællands Skakklub vil derfor prøve at skabe et klubmiljø der er tilpasset det familie- og arbejdsmønster, som folk lever anno 2018.

 

Klubben vil forsøge at samle de mest ambitiøse skakspillere i landsdelen og med målrettet træning gøre dem bedre. Samtidig skal det også være klubben for dem, der kun vil spille holdskak og som ikke vil betale for de ydelser de ikke bruger i en traditionel skakklub. Klubben har ikke decideret en klubaften, men vil lave aktiviteter om lørdagen med fokus på foredrag for alle medlemmer og arbejdsgrupper formet efter interesse og individuel træning. 

 

Link til den nye klubs hjemmeside: http://nordsjaellandsskakklub.dk/

 

Nordsjællands Skakklub på Facebook: HER

47. Kronborg Chess Open

 

 

 

Siden 1971 har Helsingør Skakklub arrangeret Kronborgturneringen. I årets udgave er der allerede 40 deltagere tilmeldt turneringen, men der er plads til mange flere i de smukke rammer på Strandhotel Marienlyst i Helsingør. Helsingør Skakklubs formand René F. Weichel har sendt følgende til skak.dk om den traditionsrige turnering:

 

Den 47. udgave af Kronborg bliver i år afviklet i helt nye rammer på Strandhotel Marienlyst i Helsingør. Der er sket en del ændringer til årets turnering for ud over et nyt spillested har turneringen også ændret navn, så det har fået et mere internationalt præg – Kronborg Chess Open. 

Det mere internationale fokus betyder at vi har får deltagelse fra Norge, Holland og Indien. 

 

Kronborg Turneringen afholdes i år for 47. gang siden starten i 1971, og turneringen nærmer sig sit 50 års jubilæum. Kronborg Chess Open er det nye navn og er med til at markere en ny start for turneringen, der bliver afholdt i rolige og flotte omgivelser på Strandhotel Marienlyst. Turneringen i år markerer samtidig 8. hovedkreds 75 års jubilæum og det markerer vi også med højere præmier. Turneringen afholdes fra 10. – 13. maj 2018 og der bliver sideløbende afholdt Junior Kronborg Master den 10. maj fra kl 10-14. 

 

 

Kronborg Chess Open afholdes i år i fornemme rammer på Strandhotel Marienlyst med kig til Kronborg Slot i baggrunden. 

 

Mesterrækken M1 ser allerede spændende ud med tre FIDE masters. FM Rao S.V. Srinath fra Indien er pt er højst ratet med 2363, men FM Tobias Valentin Rostgaard (2323) Hillerød Skakklub og FM Sandi Stojanovski (2243) fra Hillerød Skakklub er ikke langt efter. Lige nu ligger gruppen på et gennemsnit på 2179 og som noget nyt kommer vi til at sende live i grupperne M1 og M2.


Vi har også flere unge talenter med i årets turnering, blandt andet med deltagelse af Nicolai Kistrup fra BMS Skakklub, men det bliver også spændende at følge Vedant Kumar Saravana fra Indien der repræsenterer Øbro Skakklub. GM Sune Berg Hansen var imponeret af hans positionsspil, da han spillede mod ham i simultan her i foråret.

Nørrebro Skakklub er flot repræsenteret med 5 spillere, hvilket kan skyldes Thore Nyboe Jensen vandt turneringen sidste år. Thore stiller op igen i år, men det stærke felt betyder en plads i M2 gruppen. 

 

Har du ikke fået tilmeldt dig endnu så kan du tilmelde dig via Dansk Skak Unions turneringssystem HER eller på hjemmesiden http://www.hskak.dk. Tilmeldingsfristen er senest tirsdag den 8. maj. 

 

Husk at vi også for 3. år i træk afholder JUNIOR KRONBORG MASTER torsdag den 10. maj med store trofæer til 1. – 3. pladsen i alle grupper og præmier til turneringens fighter og turneringens fairplay spiller. Grupper inddeles efter niveau og erfaring – så alle kan være med. Tilmeld dig HER

 

Program for turneringen: 

Runde 1: 10. maj kl. 10.00 – 15.00
Runde 2: 10. maj kl. 15.00 – 20.00
Runde 3: 11. maj kl. 18.00 – 23.00
Runde 4: 12. maj kl. 10.00 – 15.00
Runde 5: 12. maj kl. 15.00 – 20.00
Runde 6: 13. maj kl. 10.00 – 15.00
Runde 7: 13. maj kl. 15.00 – 20.00 

 

Ole Larsen fra Helsingør Skakklub har været den mest vindende gennem tiderne med 10 sejre i mesterklassen. K41 er den mest vindende klub efter Helsingør med 9 sejre senest i 2008, hvor WFM Louise Winther Fredericia delte sejren med to andre spillere. Louise er desuden den eneste kvinde i turneringens historie, som har vundet mesterrækken. Der har også været fremtrædende spillere, som har vundet turneringen, hvor blandt andet GM Carsten Høi vandt i 1992 sammen med GM Jacob Aaagaard.

 

Link til hjemmesiden for Kronborg Chess Open: http://www.hskak.dk/

 

Link til arrangørklubben Helsingørs hjemmeside: http://helsingoer-skakklub.dk/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Velkommen til København Open i skoleskak

 

Henrik Andersen fra foreningen Skak for Sjov, der er en af arrangørerne bag Copenhagen Open, har skrevet til skak.dk om turneringen der afholdes den kommende weekend: 

 

Københavns Skoleskak og Frederiksberg-foreningen Skak for sjov byder alle skakglade børn og familier velkomne til København Open i skoleskak lørdag den 5. maj kl. 9.30-15.30 i flotte rammer på Frederiksberg Rådhus.

 

København Open er en mangfoldighed af skak-aktivitet i form af turnering for alle børn, hyggeskak i en klar-parat gruppe for de mindste børn, skak med store brikker, opgavemiljø, fotoudstilling fra tidligere København Open-arrangementer, livedækning af partier fra mestergruppen og cafémiljø for hele familien. Mestergruppen spiller i rådhusets smukke festsal.

 

 

Igen i år spilles der i rådhusets smukke festsal på Frederiksberg. Foto: Henrik Andersen

 

Det ventes, at ca. 250 børn deltager i skakturneringen, og igen i år er mange svenske børn tilmeldt.

 

Det store bredde-arrangementet støttes med 20.000 kr. af Frederiksbergfonden, og det åbnes traditionen tro af Frederiksbergs borgmester Jørgen Glenthøj, som i øvrigt selv er en habil skakspiller. Tidligere har borgmesteren umiddelbart efter præmieoverrækkelsen sat sig til skakbrættet for at spille et parti mod

vinderen af mestergruppen, Og hvem vandt? – ja, det blev ikke afgjort, fordi rådhuset skulle lukke, og partiet blev derfor erklæret remis. 

 

Program for turneringen: 

Kl. 9.00: Indskrivning åbner
Kl. 9.45-10.00: Åbning og orientering om turneringsregler
kl. 10.00-10.30: 1. runde for alle grupper
Kl. 10.40-11.10: 2. runde for alle grupper
Kl. 11.20-11.50: 3. runde for alle grupper og afsluttende runde for Klar-parat skakgruppen. Herefter medaljeoverrækkelse til alle børn i Klar-parat gruppen.
Kl. 11.50-12,30: Frokostpause
Kl. 12.30–13.00: 4. runde for alle grupper bortset fra Klar-parat gruppen.
Kl. 13.10-13.40: 5. runde for alle grupper bortset fra Klar-parat gruppen. Afsluttende runde for begyndergrupperne. Herefter præmieoverrækkelse i begyndergrupperne.
Kl. 13.50-14.20: 6. runde for basisgrupperne og mestergruppen.
Kl. 14.30-15.00: 7. og sidste runde for basisgrupperne og mestergruppen.
Kl. 15.15-15.30: Præmieoverrækkelse for basisgrupperne og mestergruppen.

 

Alle er velkomne til at kigge forbi Frederiksberg Rådhus for at se på, og der er gratis entré for tilskuere. Læs hele programmet om København Open: HER

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Division 2018-2019

Kommende begivenheder

 horsens lang

 politiken cup

 Hurtig DM Senior

Afsluttede begivenheder

 DM i Skak 2018

ch summer2018

 Fredericia 2018

ccc2018

 DanPumps 2018

 Hurtigskak DM 2017 Seniorer

 DM I Hurtigskak

Øvrigt

danskskaksalg2

 chess house

dsus 50aar_banner

Dansk SkakDommerforening

 reklamebanner-dsu

 skoleskak

www.skak.dk    -    Dansk Skak Union    -    Copyright © 2012. All Rights Reserved

Network Media Hjemmeside fra
Network Media