Forside Skakbladet

SKAKBLADET

Dansk Skak Unions trykte medlemsblad.

4 numre årligt.

Redaktion|Abonnement

Annoncer|Indbydelser
Arkiv

 

Aktuelle
ratinglister

klik her

divisionsturneringen

Danbase partiarkiv

 

bent-larsen

Ungdomsskakken FB

Divisionsafslutning 2017/18

Hvem der vinder landets bedste skakrække, Xtracon-Skakligaen, må vi vente med at finde ud af til næste weekends afsluttende dobbeltrunde i Skanderborg, men de øvrige divisioner har afsluttende runde søndag ved en række fællesstævner.

 

I 1. Division gruppe 1 er det allerede afgjort, at Team Xtracon Køge rykker op i den bedste række. Spændingen i gruppen går mere på hvilke to hold, der må en tur ned i 2. division. Taastrup har 2½ op til nummer næstsidst i bunden og skal overraske stort for ikke at rykke ned. Den anden nedrykningsplads kan afgøres i en direkte duel mellem de hæderkronede divisionsklubber K41 og Frederiksberg i sidste runde, forudsat at Bornholm ikke er faldet helt igennem i deres kamp mod ØBRO, der spilles i skrivende stund. Frederiksberg har 2 point mere end K41, men vinder Valby-klubben 5 – 3, er det de tidligere mestre fra Frederiksberg, der må ned i 2. division. En spændende kamp, som vises live på nettet. Fra Køge sendes også hjemmeholdets kamp mod ØBRO live.


Begge kampe kan følges vi dette link: hold.skakturnering.dk – tilskuere er selvfølgelig også velkomne på Hotel Niels Juel, Toldbodvej 20, 4600 Køge, der ligger cirka 500 meter fra Køge Station.

 

koege hold

Team Xtracon Køge spiller normalt på Asgaard Skole (billedet), men det afsluttende stævne i 1. Division gruppe 1 spilles på Hotel Niels Juel, hvor man ud over skakken kan nyde udsigten over Køge Bugt. Foto: Thomas Vestergård


I 1. Division gruppe 2 er der mere spænding om oprykningen. Fredericia skal slå Evans med mindst 5½ - 2½ for at snuppe førstepladsen fra Vejle-mandskabet. I bunden må Haderslev være ude, mens Springeren fra Kolding har en spinkel chance for at redde sig. Der bliver sendt live fra de to nøglekampe fra stævnet: Fredericia - Evans og Herning - Springeren.


Da afslutningen holdes sammen med Sydjysk HKs Mester 2s afslutning og oprykningskampen til Mester 2 i Sydjysk HK, bliver der 144 skakspillere til start på Erritsø Fællesskole, Erritsø Bygade 15, 7000 Fredericia. 


Live bliver der til også fra 2. Division gruppe 4s afslutning i Aalborg. Her er Viborg tæt på oprykningen, mens Randers Skakklub er i stor fare for at rykke helt ud af Divisionen. Live-dækning her: 2. Division Gr. 4. Tilskuere kan også følge med på spillestedet: Aalborg Universitet, Kantinen i kælderen, Strandvejen 12-14, 9000 Aalborg.


Stillinger, spillesteder med mere ses bedst på Divisionsturneringens hjemmeside: holdskak.skak.dk/TeamTour/Index/26 - tjek spillestedet inden man drager afsted, flere fællesstævner er flyttet i forhold til de først annoncerede spillesteder.

 

Udtagelser ungdomsstævner 2018

 

 

I lighed med de tidligere år, deltager Danmark i en række af de internationale ungdomsstævner her i 2018. Det er altid spændende at komme ud og konkurrere med de bedste spillere fra andre lande, og se hvordan det internationale niveau er. Sidste år i Rumænien lykkedes det helt sensationelt at få to guldmedaljer, så det bliver spændende at følge, om der også i år kan komme flotte resultater til Danmark!

 

European Youth Team Chess Championship 2018 spilles i Bad Blankeburg i Tyskland fra den 11. juli til den 19. juli. Et hold består af fire spillere og til dette stævne for spillere i årgang 2000 eller yngre har jeg udtaget følgende hold:
1. Jonas Buhl Bjerre, Skanderborg (2378)
2. Filip Boe Olsen, Nordre Skakklub (2319)
3. Bjarke Hautop Kristensen, Evans (2166)
4. Julio Guillermo Quiñones-Maletti, BMS (2133)

 

Ungdoms EM spilles i perioden 19. august til 30. augsut i Riga i Letland. Det bliver årets store internationale ungdomsturnering, hvor Danmark normalvis deltager med omkring 15 spillere. Vi skal her prøve at forsvare vores to europamesterskaber fra sidste år! Udtagne spillere til dette stævne er:
U08: Ingen udtaget
U10: John Christopher Christensen, Silkeborg
U12: Albert Mechlenburg Møller, FREM
U14: Jonas Buhl Bjerre, Skanderborg og Nienke van den Brink, BMS
U16: Filip Boe Olsen, Nordre
U18: Bjarke Hautop Kristensen, Evans og Ellen Fredericia Nilssen, ØBRO 

 

I 2015 blev der oprettet en fond med det formål at støtte de næstbedste, så de også får mulighed for at komme ud og deltage i de internationale stævner. På den måde får de værdifuld erfaring og et indblik i, hvad der kræves for måske igen at blive udtaget en anden gang. Igen i år gives der 2 X 3000 kr. til støtte i forbindelse med EM i Riga. Ansøgninger til fondsstøtte senest den 31. marts.

 

Man kan også komme med til stævnet som egenbetaler, og enkelte har allerede tilmeldt sig. Henvendelse og tilmelding til undertegnede senest den 31. marts. 

 

Junior VM for spillere under 20 år spilles i Gebze i Tyrkiet. Turneringen spilles fra den 4. september til den 16. september. Til dette stævne deltager Danmark med en spiller i begge rækker

Åben række: IM Jesper Søndergaard Thybo, Jetsmark 

Kvinderækken: WFM Maria Vasova, Ålborg Skakforening 

 

Ungdoms VM for U14 til U18 spilles på halvøen Halkidiki i Grækenland fra den 19. oktober til den 1. november. Her er følgende spillere udtaget:
U14: Jonas Buhl Bjerre, Skanderborg
U16: Filip Boe Olsen, Nordre
U18: Pladsen står åben indtil videre og kan søges af spillere i U14-U18 inden den 31. marts. 

 

Kadet VM for U08 til U12 spilles i perioden 3. november til den 16. november i Santiago de Compostela i Spanien. Her er følgende spillere udtaget:

U10: John Christopher Christensen, Silkeborg

U12: Andreas Cort Maleeva Hansen, Nørrebro

 

World Youth U-16 Chess Olympiad 2018 spilles i Manavgat-Antalya, Tyrkiet fra den 24 november til den 3. december. Er der interesse blandt de bedste spillere i årgang 2002 eller yngre vil Danmark deltage med et hold. Tilkendegivelser til undertegnede senest den 1. maj, hvis man har ønske om at deltage i Ungdoms OL.

 

Udover disse turneringer er der mulighed for at søge en friplads ved EU-mesterskabet i Mureck i Østrig der afholdes i perioden 31/7 til den 9/8. Fripladsen består af gratis overnatning samt fuldpension. Der spilles i grupperne U08, U10, U12 og U14. Der plejer også at være en friplads til en delgationsleder/forælder der gerne vil med derned. Har man interesse i dette stævne, bedes man kontakte mig senest den 31. marts.

 

Kontakt:  

Ungdomslandstræner Dansk Skak Union

Mads Boe

Mail: Denne email adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Telefon: 23 24 15 60

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kort Nyt uge 8

Solingen fører Bundesligaen

Der kom ingen danskere i kamp i den bedste tyske holdskaksrække, Bundesligaen, i weekenden. Skak.dk havde ellers håbet på et danskermøde mellem Peter Heine Nielsen fra OSG Baden-Baden og Mads Andersen fra SG Solingen; men begge sad over i weekenden. Kampen mellem de to hold endte overraskende med en 4½- 3½ sejr til Solingen, der nu er favorit til at vinde mesterskabet med fem runder igen. OSG Baden-Baden stillede ellers op med 7 spillere med over 2700 i rating, SG Solingen ”kun” med en enkelt, førstebræt Harikrishna (2733).

 

I 2. Liga Nord tabte SG Turm Kiel med Allan Stig Rasmussen, Jakob Vang Glud og Carsten Høi på holdet med 3½ - 4½ ude mod SK König Tegel i Berlin. Alligevel flaskede det sig sådan, at danskerholdet stadig ligger til oprykning til den bedste række. Der mangler kun 2 runder i 2. Ligaen.

 

Se mere her: www.schachbundesliga.de

 

Skønhedspræmie Aarhus Mesterskabet 2018
Det blev den delte vinder af Mester 2, Esmat Guindy fra Viborg, der løb med den udsatte skønhedspræmie i AaM 2018. Det var Esmats gevinst i 4. runde over Janus Christensen, der faldt i dommerkomiteens smag. Partiet kan gennnemspilles her.

 

esmat
Esmat Susanne Guindy, Viborg Skakklub, vandt skøndhedspræmien ved AaM.
Foto: Thomas Vestergård

 

Skak og Barnaby

Torsdag aften kl. 22.35 er skak et væsenligt omdrejningspunkt i en TV-krimi med kommisær Barnaby. DRs hjemmeside skriver: 

"Siciliansk forsvar".
For et år siden planlagde Harriet Farmer at stikke af sammen med sin kæreste, Finn. Men Harriet blev overfaldet og endte i koma, mens Finn forsvandt uden spor. Nu vågner Harriet op på hospitalet. Kort efter begynder en morder at dræbe medlemmerne af en skakklub én efter én. Hvilken forbindelse er der mellem de mystiske mord og overfaldet på Harriet? John Barnaby går på jagt efter svaret.

 

Weekendskaklejr i Løgumkloster

Dansk Skak Unions nyeste initiativ, afholdelse af en voksenskaklejr i gode rammer på Løgumkloster Højskole - lidt i lighed med skaksommerlejren på Tjele for ungdomsspillere - blev en stor succes, da der deltog 45 glade skakspillere.

 

 

Skakspillere på voksenlejren fanget fra haven foran Løgumkloster Højskole. Foto: Mads Boe

 

Weekendens program bød på samlet 9 timers undervisning, hvor IM Martin Haubro, FM Tom Petri, FM Filip Boe Olsen og ungdomslandstræner FM Mads Boe stod for undervisningen. Der var blandt andet temaer som den isolerede bonde (set fra begge sider) og gode og dårlige afbytninger på programmet.

 

FM Tom Petri underviser på voksenskaklejren. Foto: Morten F. Jensen

 

Der blev også spillet skak på lejren: Fredag aften 9 runders lynskakturnering og lørdag 5 runders hurtigskakturnering. Lørdag aften var der foredrag med Per Skjoldager og Jørn Erik Nielsen om Nimzowitsch.

 

 

Per Skjoldager (tv) og Jørn Erik Nielsen (th) er ved at gøre klar til foredrag om Nimzowitsch. Foto: Morten F. Jensen

  

Udover skakken blev der serveret god mad i løbet af weekenden, og som besøgende på lejren slog det mig, hvor meget at alle deltagerne hyggede sig med skakken som omdrejningspunkt.

 

 

Hyggeskak i en af pauserne. Foto: Morten F. Jensen 

 

Evalueringen i forbindelse med voksenskaklejren var meget positive, hvilket fik Dansk Skak Unions formand Poul Jakobsen til at love, at det bestemt ikke blev sidste gang at der bliver afholdt en skaklejr for voksne. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Steen Brustrup Petersen vandt Viking Cup

Den traditionsrige hurtigskakturnering Viking Cup i Frederikssund fik en overraskende vinder i år. Turneringsarangør Thomas Larsen skriver til skak.dk:

 

Det blev Steen Brustrup Petersen, der noget overraskende vandt den 39. Viking Cup i Frederikssund. Den traditionsrige hurtigskakturnering kunne igen i år præsentere en forhøjet præmiesum på grund af et sponsorat fra Hillerød Sundhedsmassage. Desuden havde 8. HK udsat ekstra præmier i anledning af af hovedkredsens 75 års jubilæum.

 

spillesalen

Spillesalen med 84 deltagere. Foto: Thomas Larsen

 

Mesterklassen savnede stormestrene i år, men det gjorde kun turneringen endnu mere uforudsigelig og jævnbyrdig. Til trods for en seedning som nr. 15 af 19 lagde Niels Skou sig i spidsen med 4/4. 1. pladsen blev forsvaret med en remis mod vinderen af Brønshøj Lang Weekend Viktor Haarmark Nielsen til trods for, at der blev kæmpet længe i et tårnslutspil. I 6. runde måtte Skou dog ned mod Steen Brustrup Petersen, der lagde sig i spidsen med 5/6 sammen med svenske Thomas Johansson. Sidstnævnte har tidligere gjort det godt i Viking Cup, og så har han varetaget 1. brættet på Frederikssunds 1. hold i 3 sæsoner, så det duftede lidt af lokal succes. Johansson havde bedst korrektion, men så fik han ørerne i maskinen mod Sigfred Haubro i et kompliceret parti.

 

Sigfred Haubro_vs._Thomas_Johansson

 

Bindingen af Tf3 ser ubehagelig ud, men hvid står alligevel til gevinst: 1.Lxf7! Kg7 2.Db2 (Dd3 var endnu stærkere) 2.-Lxe3 3.e6+ Dd4? 4.Le5+ opgivet.

 

Samtidigt havde Steen Brustrup Petersen forsvaret sig fra en skidt position, men Viktor Haarmark Nielsen kunne ikke få mere end evig skak ud af det ofrede materiale. Dermed var Niels Schou den eneste, der kunne nå op. Han tabte imidlertid til Lars Aaes Nielsen og måtte i stedet nøjes med en ratingpræmie. Dermed var overraskelsen en kendsgerning: Gruppens lavest seedede havde vundet Mesterklassen.

 

steen brustrup_p

Vinder Steen Brustrup Petersen kunne tage 1. præmien på 4.000,- kr. med hjem.
Foto: Thomas Larsen

 

I alt 84 deltagere havde fundet vej til Elværket i Frederikssund. Præmietagerne i de 4 klasser blev:

 

Mesterklassen:

1. præmie: Steen Brustrup Petersen, Brønshøj, 5½/7

2. præmie: Thomas Johansson, Malmö AS, 5/7

3. præmie: Sigfred Haubro, BMS, 5/7

1. ratingpræmie under 2150: Niels Skou, Øbro, 4½/7

2. ratingpræmie under 2150: Viktor Haarmark Nielsen, Øbro, 4½/7

 

1. klasse:

1. præmie: Thomas Hummel, Holland, 5½/7

2. præmie: Casper Yukun Liu, Caïssa Gladsaxe, 5½/7

3. præmie: Henning Lauritsen, Enkeltmedlem, 5/7

 

2. klasse:

1. præmie: Søren Mourad Petersen, Øbro, 5½/7

2. præmie: Emil Savery, 5/7

3. præmie: Erol Taskiran, Hvidovre, 5/7

4. præmie: Johnny Smidt, Nørrebro, 5/7

 

3. klasse:

1. præmie: Troels Barington, Valby 6/7

2. præmie: Noah Krug Wahlgreen, BMS, 6/7

3. præmie: Lukas Iskos, Nørrebro, 5/7

1. ratingpræmie under 1299: Mogens Olsen, Caïssa Gladsaxe, 4/7

2. ratingpræmie under 1299: Kamil Girtler. Frederikssund, 4/7

 

Desuden blev der trukket lod om 4 gavekort til Dansk Skaksalg. De blev vundet af Martin Rosenkilde Pedersen, Peter Koefoed, Martin Skovsø Nielsen og Uffe Wulff-jensen.

 

Alle resultater kan ses her: http://turnering.skak.dk/TournamentActive/Details?tourId=24509

 

Kommende begivenheder

ccc2018

 Fredericia 2018

 politiken cup

 Hurtig DM Senior

Afsluttede begivenheder

 DM i Skak 2018

 DanPumps 2018

 Odense Mesterskabet 2017

 Hurtigskak DM 2017 Seniorer

 DM I Hurtigskak

Øvrigt

danskskaksalg2

 chess house

dsus 50aar_banner

Dansk SkakDommerforening

 reklamebanner-dsu

 skoleskak

www.skak.dk    -    Dansk Skak Union    -    Copyright © 2012. All Rights Reserved

Network Media Hjemmeside fra
Network Media