cc slam_small

 Forside Skakbladet

SKAKBLADET

Dansk Skak Unions trykte medlemsblad.

4 numre årligt.

Redaktion|Abonnement

Annoncer|Indbydelser
Arkiv

 

Aktuelle
ratinglister

klik her

divisionsturneringen

Danbase partiarkiv

 

bent-larsen

Ungdomsskakken FB

OL holdet klar til afrejse

 

 

Kåre Hove Kristensen er medlem af eliteudvalget, og skriver her til skak.dk om årets største turnering set med danske briller:  

 

Søndag aften er der åbningsceremoni for OL i skak i Batumi i Georgien og mandag kl. 15 går det for alvor løs med 1. runde.

 

OL i skak er ubetinget den vigtigste holdturnering i skak og nogle af skakhistoriens mest berømte partier er spillet ved OL. I flæng kan nævnes Fischer-Tal (Leipzig 1960), Fischer-Botvinnik (Varna 1962) og Korchnoi-Kasparov (Lugano 1982). Fra en dansk vinkel har der også været mange højdepunkter såsom Danmarks sølv ved det første OL i 1927, Bent Larsens helt store gennembrud og guldmedalje på førstebræt ved OL i Moskva 1956, Danmarks 7. plads ved OL 1978, Carsten Høis gevinst mod Boris Gulko i Thessaloniki 1988 - og ved samme OL var Curt Hansen millimeter fra at slå verdensmester Kasparov.

 

Så når vores hold tidligt søndag morgen tager afsted, så har man i al fald lov at drømme om, at nye store kapitler kan skrives ind i den danske OL-historie. Siden holdet blev udtaget i juni måned, har der været afholdt flere træningssamlinger, blandt andet med individuel coaching. Senest var der i forrige weekend en træningsmatch mod et udvalgt dansk hold, hvor resultatet ikke var helt som OL-holdet håbede (men dog en smal sejr på 5½-4½), men man kan håbe på det gamle mundheld om, at "en (halv)dårlig generalprøve giver en god premiere".

 

Den mest håndgribelige målsætning for holdet er uændret den, der blev meldt ud i forbindelse med udtagelsen af holdet, nemlig at holdet samlet vinder rating. Holdet lægger desuden stor vægt på, at alle går til alle partier med den indstilling, at modstanderne i alle matcher og partier skal få det svært - Danmark skal være et hårdt og kæmpende hold at møde!

 

Danmark er seedet 52 ud af hele 185 deltagende lande og ligger dermed til at møde et hold omkring nr. 144. Vindes den match, så kommer Danmark formentligt til at møde et af de topseedede hold i 2. runde.

 

Vores holdopstilling er: 

1. GM Jakob Vang Glud (2514)
2. IM Simon Bekker Jensen (2482)
3. IM Bjørn Møller Ochsner (2462)
4. IM Nikolaj Mikkelsen (2467)
5. IM Jonas Buhl Bjerre (2423)

 

Der vil naturligvis herfra siden blive linket til alle Danmarks matcher i et program, der ser sådan ud: 

 

Mandag den 24. september kl. 13:00: 1. runde 
Tirsdag den 25. september kl. 13:00: 2. runde  
Onsdag den 26. september kl. 13:00: 3. runde 
Torsdag den 27. september kl. 13:00: 4. runde  

Fredag den 28. september kl. 13:00: 5. runde  

Lørdag den 29. september: Fridag
Søndag den 30. september kl. 13:00: 6. runde  
Mandag den 1. oktober kl. 13:00: 7. runde 
Tirsdag den 2. oktober kl. 13:00: 8. runde  
Onsdag den 3. oktober kl. 13:00: 9. runde  
Torsdag den 4. oktober kl. 13:00: 10 runde  
Fredag den 5. oktober kl. 09:00: 11. runde 

 

Holdopstillinger i åben række: HER

 

Link til hjemmesiden for OL i Batumi: https://batumi2018.fide.com/en

 

 

 

Junior VM i Tyrkiet slut

Junior VM for spillere under 20 år sluttede lørdag i Gebze, Kocaeli i Tyrkiet. De to danske deltagere, IM Jesper Søndergaard Thybo og Martin Percivaldi, endte nogenlunde som seedningen angav inden turneringen. Begge spillere mødte, særligt i anden halvdel af turneringen, meget stærk modstand, så resultatet er absolut godkendt. 

 

For Jespers vedkommende var han på vej mod top 10 i turneringen. Han spillede et rigtig godt parti i runde 9 mod argentineren Alan Pichot (2562), stod klart til gevinst, og havde blandt andet chancen for at afgøre det med det flotte træk 25.Txh6+. Partiet endte desværre remis:

 

 

 

IM Jesper Søndergaard Thybo - ærgerligt at det ikke blev en sejr i runde 9 i et flot parti mod GM Alan Pichot (2562).  Foto: Amruta Mokal, Chess Base India

 

Den stærke iranske stormester GM Parham Maghsoodloo var helt urørlig, og kunne endda tillade sig at tabe i sidste runde mod russeren Andrey Esipenko, og stadig slutte et helt point foran de nærmeste forfølgere. Med resultatet er Maghsoodloo helt oppe som nummer 58 i verden. 

 

 

18-årige GM Parham Maghsoodloo modtager pokalen som juniorverdensmester 2018. Foto: Amruta Mokal, Chess Base India

 

Slutstilling efter 11. runder: 

1. GM Parham Maghsoodloo, Iran (2649) 9½ point
2. GM Abhimanyu Puranik, Indien (2524) 8½ point
3. IM Sergei Lobanov, Rusland (2535) 8½ point
4. GM Andrey Esipenko, Rusland (2593) 8½ point
5. GM Amin M. Tabatabaei, Iran (2576) 8,0 point
6. GM Bai Jinshi, Kina (2556) 8,0 point
7. IM Johan-Sebastian Christiansen (2525) 7½ point

---
34. Jesper Søndergaard Thybo (2499) 6½ point
54. Martin Percivaldi (2376) 6 point

 

Resultater fra turneringen på Chess-results: HER 

 

Link til hjemmesiden for turneringen: http://wjcc2018.tsf.org.tr/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Thorbjørn Bromann vinder Holbæk Løvfald

IM Thorbjørn Bromann gentog sejren fra sidste år i Holbæk Løvfald. I år var han suveræn med scoren 4½/5, og hele 2 point foran nærmeste forfølger. Kigger man resultaterne igennem noterer man, at tre grupper blev vundet af fremadstormende juniorspillere. Formand Ove Frank Hansen fra Holbæk Skakklub har skrevet lidt til skak.dk om turneringen:

 

Med 74 deltagere blev Holbæk Løvfald og lille Løvfald den bedst besøgte skakturnering i Vestsjælland i mange år.

 

Det var den fjerde Holbæk Løvfald, og vi var denne gang rykket fra de kendte skoleklasselokaler til nyt centralt beliggende spillested i Holbæk Bibliotek - det var der fra deltagerne megen ros for.

  

 

Sidste rundes finaleparti mellem tyskeren Rick Hoffmann og IM Thorbjørn Bromann endte med dansk sejr. Foto: Ove Frank Hansen 

 

Turneringen blev gennemført med punktlighed, så endda sidste runde blev sat i gang et minut før den annoncerede tid. Til hver af de 10 gruppevindere var der samme førstepræmie (1000 kr.) så vi fik deltagere i hele styrkespektret. - Ved at have gruppen lille Løvfald tiltrak vi mange unge, så en tredjedel af deltagerne denne weekend var ungdomsspillere (under 20 år).

 

 

Gruppevinder i lille Løvfald Søren Hybel fra Kalundborg besejrer Brian Holm Nielsen fra Holbæk der sluttede på andenpladsen i gruppen. Foto: Ove Frank Hansen


Vore mange gæster kæmpede godt om pointene, og længste parti var i gruppe 10 på 5 timer og et kvarter (William Pihl-Torben Christensen)

 

Nogle af grupperne havde stor jævnbyrdighed og spænding om resultatet, mens der i andre grupper var en enkelt der bare lige ramte nogle gode dage. Eneste med maximuscore blev Mikkel Hasselriis fra Dragsholm. 

 

Gruppevindere i turneringen:

Mester 1: Thorbjørn Bromann, Brønshøj, 4½ point
Mester 2: Thomas Bach Nielsen, BMS, 4½ point
Mester 3: Anil Surender, Sverige og Casper Liu, BMS, begge 4 point
Mester Light: Sander Stage-Steffensen, BMS, 4 point
Gruppe 5: Tommy Christensen, Kalundborg, 4 point
Gruppe 6: John Amdi Hillebrand, Kalundborg, 4 point
Gruppe 7: Jeppe Hald Falkesgaard, Brønshøj, og Kjell Johannessen, Holbæk, begge 3 point
Gruppe 8: Lukas Iskos, Nørrebro, 4½ point
Gruppe 9: Mikkel Bjerre Hasselriis, Dragsholm, 5 point (!)
Gruppe 10: Verner Christensen, Kalundborg og Henning Jakobsen, Maribo , begge 3½ point

Lille Løvfald: Søren Hybel, Kalundborg, 5½ point af 6

 

Resultater fra turneringen: HER

 

Link til hjemmesiden for Holbæk Skakklub: HER

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zumsande suveræn vinder i Chess House

IM Martin Zumsande blev en suveræn vinder af Chess Houses GM-turnering i anledning af skakhusets 20-års jubilæum. Med den flotte score 8/9 var han hele 2½ point foran de nærmeste forfølgere. Resultatet var sågar et helt point over stormesternormen, der krævede 7 point. Det er den 37-årige tyskers anden GM-norm. Den første norm blev scoret på Isle of Man i 2015. Udover norm og turneringssejr fulgte der 27 elopoint med, hvilket bringer ham op på 2485 - blot 15 point fra den magiske grænse på 2500.

 

zumsande christensen

IM Martin Zumsande får overrakt 1. præmien på 300 Euro af formand for Chess House, Sven Christensen. Foto: Thomas Vestergård

 

Martin Zumsande har taget orlov fra sit civile job indtil marts næste år for bl.a. at forfølge målet om at blive stormester.

 

Den lokale spiller IM Rasmus Skytte var den eneste danske spiller, der kunne blande sig i topstriden. Med 5½ af 9 spillede Rasmus en god turnering, og nærmer sig igen de 2400. Andenpladsen blev delt med ukraineren Orest Gritsak, der gik ubesejret gennem turneringen, men kun vandt to partier undervejs. 

 

 

IM Rasmus Skytte modtager den delte andenpræmie fra formanden for Chess House Sven Christensen. Foto: Thomas Vestergård

 

FM Martin Mathiassen startede med tre nederlag, men fik sig spillet flot op med positiv score i de sidste seks partier. De to unge 15-årige talenter FM Filip Boe Olsen og Jakob Pajeken skuffede begge, og var langt fra IM-normen på de 5½ point.

 

Peter Grove havde en hård turnering, og det blev hellere ikke lettere for ham, da han samtidigt også var en af initiativtagerne bag den velbesøgte Festugeturnering. I næstsidste runde fik han dog spillet et godt parti. Det gik udover den 10 foldige græske mester Kotronias, der blev udsat for et kongeangreb:

 

 

Slutstilling: 

1. IM Martin Zumsande, Tyskland (2458), 8 point af 9

2. - 3. GM Orest Gritsak, Ukraine (2450), 5½ point
2. - 3. IM Rasmus Skytte, Danmark (2372), 5½ point
4. GM Vasilios Kotronias, Grækenland (2505), 5 point
5. – 6. GM Boris Chatalbashev, Danmark (2546), 4½ point
5. - 6. IM Mikkel Djernæs Antonsen, Danmark (2434), 4½ point
7. FM Martin Matthiesen, Danmark (2275), 3½ point
8. – 9. FM Filip Boe Olsen, Danmark (2354), 3 point
8. – 9. Jakob Leon Pajeken, Tyskland (2337), 3 point
10. Peter Grove, Danmark (2206), 2½ point

 

Turneringens hjemmeside: chesshouse.dk/festuge-gm-2018/index.htm

 

Chess House: www.chesshouse.dk

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kort nyt uge 37

Den 13. verdensmester Garry Kasparov deltog i The Champions Chess960 Showdown i St. Louis i USA fra den 11. til 14. september, der bød på fem matcher i Fischer-random skak mellem flere af verdens bedste spillere.

 

Garry Kasparov tog derved for første gang livtag med den specielle afart af skak, hvor brikkerne i udgangspositionen ikke står, som vi kender det normalt. Reglerne for brikkernes gang er helt den samme som i almindelige skak, men der er 960 forskellige måder at stille officererne op på i startstillingen, deraf navnet Chess960.

 

De fem matcher blev spillet i en blanding af hurtig og lynskak partier, hvor point i hurtigskakken talte dobbelt.

 

Resultaterne:

Topalov – Kasparov 14½ - 11½
Nakamura – Svidler 14 – 12
So – Giri 15½ - 10½
Vachier-Lagrave – Shankland 17½ - 8½
Aronia – Dominguez 17½ - 8½


Kasparov startede matchen lidt famlende, men da han havde vænnet sig til spillet, vandt han de sidste to partier. Se partier med mere her

 

 

Kasparov i en eftertænksom stund mellem partierne i St. Louis. Foto: Lennart Ootes

 

Søren Pedersen har fulgt det Russiske Mesterskab, og har skrevet til Denne email adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. om turneringen: 


Det russiske mesterskab sluttede i sidste uge, og efter omkamp vandt GM Dmitry Andreikin (2710) 1,5-0,5 mod GM Dmitry Jakovenko (2748). Turneringen blev afviklet i Satka, og var en alle mod alle med 12 stærke stormestre. Med et ratingsnit på 2685 var det en kategori 18. Halvdelen af feltet havde over 2700, og alle over 2600. Andreikin og Jakovenko endte med 7/11, mens GM Evgeny Tomashevsky (2702) var nærmeste forfølger med 6,5 point. Kvindernes mesterskab blev vundet af WGM Natalija Pogonina (2462) efter omkamp mod WGM Olga Girya (2469).


Følgende parti var en rigtig knaldperle, hvor Sarana desværre ikke tillod Jakovenko, at vise den smukke mat i 2 træk. 

 

 

 

Hurtigskak-DM for seniorer spilles lørdag den 6. oktober og søndag den 7. oktober på Strand & Badehotel Marienlyst. Der er nuværende 34 deltagere ligeligt fordelt i de to aldersgrupper 50+ og 65+. Der spilles 8 runders schweizer med betænkningstiden 20 minutter til hele partiet + 10 sekunder pr. træk fra første træk. Link til invitation samt tilmeldingsmodulet: HER 

 

1. runde i Nordjysk Grand Prix 2018-19 i hurtigskak blev lørdag spillet i Ålborg. Turneringen havde deltagelse af 32 spillere, og der blev spillet 8-mandsgrupper med følgende gruppevindere:

Gruppe 1: Peter Jørgen Dam Mikkelsen, Skørping, 5½ point

Gruppe 2: Christian Gottschalck, Nørresundby, 6½ point

Gruppe 3: Lasse Svendsen, Nørresundby, 6 point

Gruppe 4: Aage Langballe Sørensen, Nørresundby, 6 point

 

Link til turneringen: HER

 

GM Mads Andersen deltager i den hollandske holdturnering, hvor han repræsenterer Bussums Schaak Genootschap (BSG). I den indledende runde lørdag slog holdet MuConsult Apeldoorn med 7½-2½. Mads slog det lovende talent IM Max Warmerdam (årgang 2000 - 2420 elo) i blot 23 træk med sort. Partiet kan gennemspilles: HER

 


GM Mads Andersen fik en hurtig gevinst mod IM Max Warmerdam. Foto: Karel van Delft

 

 

 

Kommende begivenheder

 politiken cup

Afsluttede begivenheder

 DM i Skak 2018

 Hurtig DM Senior

 Odense Mesterskabet 2017

 20banner

 Aarhus Festuge 2017

 horsens lang

ch summer2018

Øvrigt

danskskaksalg2

 chess house

dsus 50aar_banner

Dansk SkakDommerforening

 reklamebanner-dsu

 skoleskak

www.skak.dk    -    Dansk Skak Union    -    Copyright © 2012. All Rights Reserved

Network Media Hjemmeside fra
Network Media