Forside Skakbladet

SKAKBLADET

Dansk Skak Unions trykte medlemsblad.

4 numre årligt.

Redaktion|Abonnement

Annoncer|Indbydelser
Arkiv

 

Aktuelle
ratinglister

klik her

divisionsturneringen

Danbase partiarkiv

 

bent-larsen

Ungdomsskakken FB

Danmark midt i feltet ved Ungdoms OL

Ved World Youth U-16 Chess Olympiad 2018 i den tyrkiske by Konya er der spillet fire runder. Efter en sejr over et svagt lokalt tyrkisk hold i den første runde, blev det desværre efterfølgende til knebne nederlag mod traditionelt stærke skaknationer fra Georgien og Armenien. I dagens fjerde runde vandt det danske hold en sejr over Letland med 2½-1½, hvilket her, næsten halvvejs i turneringen, bringer holdet op på plads 22 ud af de 46 deltagende hold. Holdet fra USA har overraskende bragt sig i spidsen, sammen med Hviderusland, efter en sejr over favoritterne fra Uzbekistan.  

 

I morgen onsdag kl. 15:00 dansk tid møder Danmark holdet fra Ungarn, hvor alle spillerne er fra årgang 2005. 

 

De danske brætscorer er indtil videre: 

1. IM Jonas Buhl Bjerre (2422) - 1½/3
2. FM Filip Boe Olsen (2335) - 3½/4
3. Nicolai Kistrup (2092) -  2½/4
4. Adesh Easwaralingam (2075) - 1/4
5. Shanne Hedegaard Jakobsen (1261) - 0/1  

 

Delegationsleder Niels Kistrup fortæller lidt om turneringen til skak.dk: Holdet har vist stor kampgejst og sammenhold, hvilket lover godt for resten af turneringen. Hotellet er rigtig fint, flotte værelser og udmærket buffet 3 gange om dagen. Og så er spillestedet kun 200 m væk! Turnerings ledelsen har anlagt "zero tolerance" dvs at man taber sit parti ved blot at komme 30 sek. for sent. Men alt i alt har arrangementet fungeret perfekt indtil nu, spillestedet er en fin stor hal med tæppe på gulvet så lydene er dæmpet - der er god belysning, ventilation og god plads omkring bordene. Området udenfor hotel og spillested er mindre interessant - der har været tågedis som har holdt på forureningen, og der er en kæmpe gennemfartsvej lige uden for. Vi gik en kort tur i formiddag og det føltes lidt som at trække vejret gennem et udstødningsrør! Så nu holder vi os indendøre og håber på opklaring... Men forholdene er som sagt fine og der er god mulighed for forberedelse - wifi forbindelsen på hotellet fungerer helt som den skal. 

 

Det danske hold klar til kamp. På grund af "zero tolerance" er alle spillere på plads 13 minutter før kampstart. Foto: Niels Kistrup

  

Restrende program for turneringen:
Onsdag den 28. november kl. 15:00: 5. runde
Torsdag den 29. november kl. 15:00: Fridag
Fredag den 30. november kl. 10:00: 6. runde
Fredag den 30. november kl. 17:00: 7. runde
Lørdag den 1. december kl. 15:00: 8. runde
Søndag den 2. december kl. 10:00: 9. runde

 

Link til resultater fra turneringen: HER

 

Link til live fra 5. runde på Chess24: HER 

 

Hjemmesiden for turneringen: http://wyco2018.tsf.org.tr/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

VM-omkamp onsdag

For første gang nogensinde er en VM-match endt med lutter remiser efter at de ordinære partier er slut. 12 remiser i 12 kampe og hurtigskakomkamp på onsdag, er facit efter dagens remis i London. Der var på norsk tv, og hos kommentatorerne rundt omkring på internettet, overraskelse over, at Carlsen tilbød remis efter 31. træk. Carlsen havde tidligere i partiet lagt op til en trækgentagelse, som Caruana afveg. Carlsen stod en smule bedre efter Caruanas 25. f4 og i slutstillingen havde Carlsen endda også klart bedre tid.

 

12parti

Caruana - Carlsen - 12 gange remis indtil nu. Foto: https://worldchess.com/news


Til norsk fjernsyn fortalte Carlsen efterfølgende: ”Det blev egentlig et fint parti for mig. Jeg så ikke nogen muligheder for at spille på gevinst uden også at tage en risiko.”


12 matchparti:


 

Nu følger endnu en fridag, inden der skal spilles omkamp. Omkampen foregår over fire hurtigskakpartier, hvor hver spiller har 25 minutter til hele partiet plus ti sekunders tillægstid pr. træk. Skulle de fire partier ende 2 – 2, er der mulighed for op til 5 lynskakomkampe, hvor hver spiller har et sort og et hvidt parti. Betænkningstiden er 5 minutter + 3 sekunder pr. træk. Matchen er afgjort, hvis en af spillerne vinder en lynskakomkamp; men ender alle 5 lynskakomkampe uafgjort, skal der spilles et armageddon-parti, hvor hvid har 5 minutter til hele partiet mod sorts 4 minutter. I tilfælde af remis, er det sort, der løber med titlen.


En spændende onsdag er i vente – der bliver fundet en verdensmester!


Resterende program for VM-matchen:
Tirsdag den 27. november: Fridag
Onsdag den 28. november kl. 16.00: Omkamp

Der er flere steder at følge VM-matchen:

www.chess.com
www.chessbomb.com
www.chess24.com
www.chessdom.com

Har man norsk TV i sin kanalpakke sender NRK1 dagligt live fra dagens parti kl. 15.45, hvor dflere eksperter guider seerne igennem begivenhederne.

Den officielle hjemmeside: worldchess.com

Worldchess på Facebook: HER

 

Nye Danmarksmestre i Skoleskak

Danmarksmesterskaberne i skoleskak blev afholdt i weekenden den 23. november til den 25. november. Efter 40 år på Abildgårdskolen i Odense, har stævnet de sidste fem gange i træk blevet afholdt på den Den Frie Lærerskole i Ollerup på Sydfyn. I årets udgave deltog 208 børn, hvilket var en lille fremgang i forhold til sidste år, hvor der deltog 202 spillere. 

 

Præmietagerne i turneringen blev:

 

Gruppe A
1: Ellen Fredericia Nilssen med 6/6!
2: Rasmus Broch Jensen med 3/6
3: Fezan Sarwar med 2/6

 

 

Fra venstre: Fezan Sarwar, Ellen Fredericia Nilssen og Rasmus Broch Jensen. Foto. Dansk Skoleskak

 

Gruppe B
1: Mikkel Mejlvang med 6,5/8
2: Christian Frambøl med 6/8
3: Filip Holm med 6/8

 

 

Fra venstre: Christian Frambøl, Mikkel Mejlvang og Filip Holm. Foto. Dansk Skoleskak

 

Gruppe C
1: Paulius Meskenas med 7/8
2: Simon Ehrenreich med 6,5/8
3: Casper Liu med 6,5/8

 

 

Fra venstre: Paulius Meskenas, Casper Liu og Simon Ehrenreich. Foto. Dansk Skoleskak

 

Gruppe D
1: Ture Jungberg Nielsen med 7/8
2: Lukas Iskos med 7/8
3: Albert Mechlenburg Møller med 6/8

 

 

Fra venstre: Lukas Iskos, Ture Jungberg Nielsen og Albert Mechlenburg Møller. Foto. Dansk Skoleskak

 

Gruppe E
1: Jeppe Hald Falkesgaard med 8/8!
2: John Christopher Christensen med 6,5/8
3: Noa Sinding med 6,5/8

 

 

Fra venstre: Jeppe Hald Falkesgaard, John Christopher Christensen og Noa Sinding. Foto. Dansk Skoleskak

 

Gruppe F
1: Nancee Cheryl Maria Arockiaraj med 7,5/8
2: Noah Emilius Richter Bjerre med 6/8
3: Alexander Lyngstad Sørensen med 6/8

 

 

Fra venstre: Nancee Cheryl Maria Arockiaraj, Noah Emilius Richter Bjerre og Alexander Lyngstad Sørensen. Foto. Dansk Skoleskak

 

Bedste kreds blev Århuskredsen med 5,24 i gennemsnit. Sidste års vinder, Københavnskredsen blev nr. 2 med 4,32 point i gennemsnit, mens Viborgkredsen blev nummer 3 med 3,85 point i gennemsnit. 

 

 

Foto. Dansk Skoleskak

 

Dansk Skoleskak har brug for hjælp. Støtter du med 200 kr. får Dansk Skoleskak momsrefusion, som er vigtigt for at kunne opretholde et højt aktivitetsniveau. Læs mere om, hvordan du kan hjælpe HER - og giv et bidrag allerede i dag.

 

Link til Dansk Skoleskak på Facebook med masser af billeder fra turneringen: https://www.facebook.com/skoleskak/

 

Link til turneringen: HER

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kort nyt uge 47

Ved Senior-VM ligger dansk/islandske GM Henrik Danielsen med i front i 50+ gruppen efter de første syv runder. Danielsen han har scoret 5½ point og ligger på en delt 3. plads efter GM Karen Movsziszian (2513) Armenien, og GM Giorgi Bagaturov (2417) fra Georgien, der begge har scoret 6 point. I 8. runde har Henrik Danielsen hvid mod GM Karen Movsziszian. Per Stentebjerg-Hansen er ubesejret i 50+ gruppen med 6 remiser og en enkelt sejr. I 65+ klassen er Jens Hartung-Nielsen bedste dansker med 4½ point af 7. Følg med her.

 

danielsen greger

GM Henrik Danielsen er godt på vej mod en medaljeplacering ved Senior VM 50+. Her spiller han mod Roland Greger i den danske Xtracon Skakliga. Foto: Thomas Vestergård

 

Vitus blev mesterspiller! Vitus Bondo Medhus fra Evans i Vejle er kun 9 år og 7 måneder, men på næste ratingliste vil hans danske rating være over 1900, og derved kan han kalde sig mesterspiller. Den næstyngste i Danmark nogensinde. IM Jonas Bjerre var en måned yngre, da han passerede den magiske grænse på 1900. Vitus tager det store hop efter imponerende 8½ af 9 i Evans klubturnering.

 

I den tyske Schachbundesliga fører de forsvarende mestre fra OSG Baden-Baden med maksimum matchpoint og flere brætpoint end GM Mads Andersens Solingen. OSG Baden-Baden stillede igen i denne weekend et imponerende hold, GM Shirov (2636) spillede f.eks. 8. bræt. Baden-Baden vandt to sikre sejre over henholdsvis Dresden og Berlin. Hos SG Solingen er Mads Andersen indtil nu sæsonens bedste spiller med 4 af 4 og en imponerende ratingpræstation på 2863. Danskerklubben SG Turm Kiel ligger med to sejre og to nederlag midt i tabellen. En fin start for holdet, der bl.a. har GM Allan Stig Rasmussen, GM Carsten Høi, IM Thorbjørn Bromann og FM Filip Boe Olsen på styrkelisten. Hos Hamburg har GM Sune Berg Hansen stadig sin sæsondebut til gode. De næste runder i Bundesligaen spilles i weekenden den 15. - 16. december. De to førende hold, OSG Baden-Baden og SG Solingen, mødes først i næstsidste runde den 6. april næste år. Se mere her: schachbundesliga.de

 

IM Jacob Carstensen vandt Københavnsmesterskabet i Lyn da han fredag aften scorede 9 point ud af 10 mulige. Nummer to blev Jan Mose Nielsen et point efter Carstensen. Der deltog 36 spillere i turneringen. Se hele slutstillingen her.

 

ksu lyn_2018

K41s formand Peter Stuhr overrækker førstepræmien til IM Jacob Carstensen. Foto: KSUs Facebook-side.

 

Lørdagen den 1 december 2018 arrangeres en hurtigskakturnering på resturant Bistro Stella Limhamn i Malmö, hvor man kan kombinere en eksklusiv frokost med ekspertkommentarer, når følgende felt spiller:

 

GM Tiger Hillarp Persson, Lunds ASK
GM Hans Tikkanen, Lunds ASK
GM Sune Berg Hansen, Lunds ASK
GM Jonny Hector, Limhamns SK
GM Stellan Brynell, Limhamns SK
GM Nils Grandelius, Premium Chess Club

GM Daniel Semcesen, Helsingborgs ASK

IM Jonathan Westerberg, Stockholms SS

 

Turneringen starter kl 13.00 med frokostpause kl. 15.15. Se mere her.

 

 

11. matchparti endte også remis

Det 11. matchparti mellem verdensmesteren Magnus Carlsen og udfordreren Fabiano Caruana endte, som alle de 10 foregående partier, også remis.

 

11parti

Tidligere VM-udfordrer Karjakin var gæst ved dagens runde og skulle udføre Magnus Carlsens første træk. Karjakin udførte med et smil 1. b4, hvilket Carlsen fik love at lave om til 1. e4 efterfølgende. Foto: https://worldchess.com/news

 

I lighed med det 6. matchparti blev dronningerne hurtigt byttet af i russisk, men denne gang var det Carlsen, der havde en lille fordel i et uligefarvet løberslutspil, som dog aldrig røg ud over remisgrænsen. 

 

På pressekonferencen efter partiet sagde Carlsen: "Han (Caruana) har indtil videre været godt forberedt, og jeg har ikke fået meget, dette er de kolde hårde fakta."

 

Søndag er der indlagt endnu en fridag inden det 12. matchparti spilles mandag. Ender det sidste ordinære matchparti, med Caruana som hvid, også remis, skal verdensmesterskabet afgøres i hurtigskak på onsdag.

 

Vil man se det sidste ordinære parti sammen med andre skakspillere, holder Chess House, Katrinebjergvej 111A, 8200 Aarhus åbent fra kl. 15.45. Skakforeningen ØBRO, Rosenvængets Alle 31, 2100 København Ø, åbner kl. 15.30 og får besøg af GM Jens Kristiansen, der vil guide tilskuerne igennem det sidste parti.

 

11. matchparti:

 

 

 

Resterende program for VM-matchen:
Søndag den 25. november. Fridag
Mandag den 26. november kl. 16:00: 12. matchparti
Tirsdag den 27. november: Fridag
Onsdag den 28. november: Eventuel tie-break 

 

Der er flere steder at følge VM-matchen:

 

www.chess.com

www.chessbomb.com

www.chess24.com

www.chessdom.com

 

Har man norsk TV i sin kanalpakke sender NRK1 dagligt live fra dagens parti kl. 15.45, hvor der er direkte kamera fra spillestedet. Efter et par timer forsætter livesendingen på NRK2.

 

Den officielle hjemmeside: worldchess.com  

 

Worldchess på Facebook: HER

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kommende begivenheder

 DM i Skak 2019

 

 Hurtig DM Senior

ccc2019

 politiken cup

Afsluttede begivenheder

 

 Hurtig DM Senior

 Odense Mesterskabet 2017

 20banner

 Aarhus Festuge 2017

Øvrigt

danskskaksalg2

 chess house

dsus 50aar_banner

Dansk SkakDommerforening

 reklamebanner-dsu

 skoleskak

www.skak.dk    -    Dansk Skak Union    -    Copyright © 2012. All Rights Reserved

Network Media Hjemmeside fra
Network Media