Forside Skakbladet

SKAKBLADET

Dansk Skak Unions trykte medlemsblad.

4 numre årligt.

Redaktion|Abonnement

Annoncer|Indbydelser
Arkiv

 

Aktuelle
ratinglister

klik her

divisionsturneringen

Danbase partiarkiv

 

bent-larsen

Ungdomsskakken FB

Årets Skakspiller 2017

 

For 9. gang er det op til DSUs medlemmer at vælge Årets Danske Skakspiller, der indtil 2008 blev udnævnt af de danske skakjournalister. 

 

Igen i år har medlemmerne indflydelse på hvilke spillere, der skal nomineres for præstationer i 2017. Indtil nytårsaften kan man på mail til Denne email adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. eller på DSUs debatforum på Facebook bringe en spiller i forslag med en kort begrundelse.

 

Blandt de foreslåede spillere vil udvalget bag Årets Danske Skakspiller, der består af en af de to redaktører af Skakbladet, Jan Løfberg og de fire medlemmer af Dansk Skak Unions informationsudvalg som er Palle Skov, Jakob Aabling-Thomsen, Thomas Vestergaard og Mads Boe, udvælge omkring 20 finalister. Disse ca. 20 kandidater vil blive offentliggjort på skak.dk senest onsdag den 3. januar.

Mellem onsdag den 3. januar og fredag den 12. januar kan DSUs medlemmer så stemme på kandidaterne ved at vælge nummer 1 til 10 i prioriteret rækkefølge. I sammentællingen vil en førsteplads give 12 point, en andenplads 10 point, tredjeplads 8 point og derefter 7-6-5-4-3-2 og 1 point.

Måden som afstemningen foregår på i år er i lighed med sidste år baseret på, at man har login til Dansk Skak Unions kartotek. Hvis man ønsker at deltage i afstemningen finder man den i sit personlige login, hvor man vælger afstemningen og herefter giver sine 10 foretrukne kandidater placeringsnumre fra 1 til 10, hvor 1 er den bedste.

 

Som nævnt skal man stemme via sit personlige login. Har man endnu ikke fået et login, kan man bestille det via sin ratingprofil (man klikker på sit eget navn på en af ratinglisterne, og bestiller et login via det link som findes på profilkortet), eller man kan alternativt tage kontakt til sin hovedkreds kartoteksfører som kan være behjælpelig. Bemærk: Man kan ikke forvente at et login kan oprettes kort før sidste frist for afgivelse af stemme, så hvis man er interesseret i at deltage, bør man bestille sit login i god tid. Uanset hvordan det bestilles, skal der en DSU-frivillig ind over og hjælpe med at ekspedere et login.


Er du i tvivl omkring medlemslogin? Se tidligere artikel om medlemslogin på skak.dk: HER 

 

Den oprindelige initiativtager til uddelingen af den danske Skak-Oscar, journalist og forfatter Svend Novrup, giver afstemningen disse ord med på vejen: 

 

"Årets skakspiller er en titel, der skal tildeles en spiller, der har præsteret et strålende kvalitativt resultat i det forløbne år. Et, som ikke-skakspillere kan anerkende som ekstraordinært. Det skal dog ikke nødvendigvis være årets bedste enkeltresultat, da der tages et vist relativt hensyn til forventninger, især overgåede, og hastig fremgang. Man bør ikke kunne blive Årets Skakspiller ved som en overraskelse at vinde NM i skoleskak, for det er ikke en titel, som den store offentlighed vil forstå som storslået, men vinder en IM et GM-turnering og yderligere har nogle stabile resultater i et år, kan han vinde foran fx en Peter Heine, der laver større præstationer ratingmæssigt ved at klare sig pænt i topturneringer. Der har traditionelt været en vis positiv særbehandling af årets danske mester."

 

Resultatet af afstemingen om Årets Danske Skakspiller forventes offentliggjort søndag den 14. januar 2018.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kort nyt uge 48

Københavns Skak Union arrangerer hvert år en juniorholdturnering. Turneringen er for 4-mands hold og bliver rated, da der spilles med lang betænkningstid. Årets udgave startede lørdag den 2. december med 16 hold på Tapeten i Ballerup. Efter de første 3 runder fører Caissa Gladsaxe der har vundet ale kampene  Link til turneringstavlen: HER

 

 

Præstø (Black Nights) slår Nørrebro (Brobizz1) med 3-1. Foto: Morten F. Jensen

 

Den 9. december i tidsrummet kl. 11:00 til 16:00 holder Dansk Skaksalg åbent hus. Mette og Mikael Rask glæder sig til at byde alle kunder inden for i butikken på Skerningvej 2, 5750 Ringe, hvor der vil være mulighed for at få en skaksnak, se på bøger, materialer med videre. Bliver du fristet af en julegaveide - og måske en til dig selv - så glæd dig over at der er 10 % på alle ikke nedsatte varer, som afhentes på dagen. Der er kaffe og te på kanden - vel mødt! link til hjemmesiden for Dansk Skaksalg: http://www.skaksalg.dk/

 

Jetsmark Skakklub afholdte lørdag den 2. december Jesper Søndergaard Thybos receptions turnering, som var en del af Nordjysk Grand Prix. Udover at fejre europamesteren på hjemmebane i Pandrup blev der spillet en stærk hurtigskakturnering. Mesterklassen blev vundet af GM Allan Stig Rasmussen med 7/7 foran IM Jesper Søndergaard Thybo og Rasmus Thøgersen der begge fik 5½ point. Basisklassen blev vundet af Henning Larsen fra Aars der gik ubesejret gennem turneringen med 5½ af 7. Link til resultater for turneringen: HER

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3. runde i Xtracon-Skakligaen søndag

Søndag spilles 3. runde i Xtracon-Skakligaen, denne gang fem forskellige steder i landet. I hvert fald tre af kampene vil kunne følges live på nettet. 

 

Program søndag den 3. december:


Jetsmark - SK1968
Spillested: Skolegade 2, Kås Pandrup, 9490 Jetsmark


Skanderborg – Nordre
Spillested: Sygehusvej 7, 8660 Skanderborg


Brønshøj – Nordkalotten
Spillested: Frederikssundsvej 118A, 2700 Brønshøj


Hillerød – BMS
Spillested: Fredensvej 12C, 3400 Hillerød


Bov – Århus/Skolerne
Spillested: Jernbanegade 14, 6330 Padborg


Skanderborg er eneste hold, der har vundet begge de indledende kampe, og det vil være en overraskelse, hvis Nordre kan bryde denne sejrsrække. Hillerød er også favoritter mod BMS, mens de øvrige tre kampe i Xtracon-Skakligaen på papiret ser jævnbyrdige ud. Alle kampene starter kl. 12.00.


Kun tre spillere har scoret maksimumpoint i Xtracon-Skakligaen, IM Mads Hansen fra Skanderborg, Niels Nørskov Laursen og GM Tiger Hillarp-Persson begge fra Brønshøj.

 

tiger visma2014
GM Tiger Hillarp-Persson skal formentlig spille mod landsmanden GM Jonny Hector i søndagens kamp mellem Brønshøj og Nordkalotten. Foto: Thomas Vestergård.


Stillingen efter de første to runder:
1. Team Nordea Skanderborg, 11 Brætpoint, 4 matchpoint
2. Brønshøj, 10 brætpoint, 2 matchpoint
3. BMS, 8½ brætpoint, 3 matchpoint
...
4. - 5. SK1968, 8 brætpoint, 2 matchpoint
4. - 5. Hillerød, 8 brætpoint, 2 matchpoint
6. Nordkalotten, 7½ brætpoint, 2 matchpoint
7. Jetsmark, 7 brætpoint, 2 matchpoint
8. Bov, 7 brætpoint, 1 matchpoint
...
9. Nordre, 6½ brætpoint, 2 matchpoint
10. Århus/Skolerne, 6½ brætpoint, 0 matchpoint


Der er også fuldt program i de øvrige divisioner søndag. I Køge bliver der et helt lille stævne, da både Køge og Solrød spiller deres hjemmekampe på Asgård Skole i Ølby. Begge Køges kampe vil blive vist live på nettet.


I Køge ser programmet således ud:


1. division, gruppe 1: Team Xtracon Køge - Taastrup 
2. HK, M-rækken: Køge 2 - Maribo
8. HK, A-rækken: Solrød 1 - Bornholm 2
8. HK, C-rækken: Solrød 2 - Hillerød 5

 

Se enkeltresultater, stillinger med mere på holdskak.skak.dk

 

Brønshøj tilbage i front

Sidste års bronzevindere fra Brønshøj viste i 3. runde i Xtracon-Skakligaen at nederlaget til SK1968 i 2. runde var en enlig svale, da de meget overbevisende slog sidste sæsons sølvmedaljevindere fra Nordkalotten med hele 6 – 2. Nordkalotten var uden deres normale førstebræt, GM Jonny Hector, men det store nederlag var en del større, end professor Elo have forudsagt. Den forventede score for Brønshøj var 4,85. Da Skanderborg samtidig var afbudsramt og kun fik 4 – 4 mod Nordre, er Brønshøj tilbage i front. Skanderborg og Brønshøj mødes indbyrdes i 6. runde i en match, der kan vise sig at blive afgørende for hvor mesterskabet skal placeres.

 

broenshoej mestre

Brønshøjs hold, der i 2014 kunne tage sølvbowlen med hjem til Frederikssundsvej. Syv af spillerne på billedet var også med i dagens storsejr over Nordkalotten. Kun IM Kim Pilgaard sad over i dag. Foto Thomas Vestergård.


BMS overraskede i opgøret mod Hillerød ved at vinde 5 – 3, selvom den forventede score var tæt på det omvendte. IM Martin Haubro kom direkte fra den norske Eliteserie, hvor han spiller for Asker, og holdt en halv mod GM Lars Schandorff på andetbrættet.


I Jetsmark vandt hjemmeholdet knebent over SK1968. Gæsternes formand, Poul Rewitz, har haft et fantastisk skakår, hvor sejren i Kandidatklassen i Rebild og førstepladsen i Horsens Lang Weekend hidtil har været højdepunkterne. I dag spillede han et meget underholdende parti mod Jetsmarks Bjarke Jensen, se partiet længere nede i artiklen.

 

rewitz
Poul Rewitz fra SK1968 har indtil nu scoret 2 af 3. Foto Thomas Vestergård


I Bov delte hjemmeholdet og Århus/Skolerne pointet med 4 – 4.


3. rundes resultater:
Jetsmark - SK1968 4½ - 3½
Skanderborg – Nordre 4 - 4
Brønshøj – Nordkalotten 6 - 2
Hillerød – BMS 3 - 5
Bov – Århus/Skolerne 4 – 4

 

Stillingen efter de første tre runder:
1. Brønshøj, 16 brætpoint, 4 matchpoint
2. Team Nordea Skanderborg, 15 brætpoint, 5 matchpoint
3. BMS, 13½ brætpoint, 5 matchpoint
...
4. Jetsmark, 11½ brætpoint, 4 matchpoint
5. SK1968, 11½ brætpoint, 2 matchpoint
6. - 7. Bov, 11 brætpoint, 2 matchpoint
6. - 7. Hillerød, 11 brætpoint, 2 matchpoint
8. Nordre, 10½ brætpoint, 3 matchpoint
...
9. Århus/Skolerne, 10½ brætpoint, 1 matchpoint
10. Nordkalotten, 9½ brætpoint, 2 matchpoint

 


I 1. division gruppe 1 forsætter Team Xtracon Køge den direkte vej til den bedste række. I søndagens kamp blev Tåstrup sendt hjem med et 8 – 0 nederlag. I 1. division gruppe 2 er der mere spænding om førstepladsen. Fredericia fører med ½ points forspring til Evans og Herning.

 

Se enkeltresultater, stillinger med mere på holdskak.skak.dk

 

Julekalender

Christophers Skakhjørne, der er en blog drevet af Christopher R. Pedersen, har igen i år fremstillet en flot julekalender, hvor der hver dag i december op til jul er en skakopgave.


Christopher R. Pedersen skriver til skak.dk:


Kender du dine klassikere? Har du en god hukommelse? Måske blot sund fornuft?

 

Hver dag ved midnat åbner en ny låge med spændende skakopgaver, hvor alle uanset styrke og alder kan være med. Julekalenderen fortsætter hele vejen frem til d. 24. december.

 

I år har julestemningen bredt sig til Christophers Skakhjørne og de bedste opgaveløsere kan være heldige og få en ekstra (skak)julegave. En fantastisk måde at starte det nye år på!

 

Det direkte link til årets bedste julekalender er www.eliteskak.dk/julekalender

 

julekalender

Kommende begivenheder

 DM i Skak 2018

          

ccc2018

 Fredericia 2018

 politiken cup

 Hurtig DM Senior

Afsluttede begivenheder

 Odense Mesterskabet 2017

 Hurtigskak DM 2017 Seniorer

 DM I Hurtigskak

Øvrigt

danskskaksalg2

 chess house

dsus 50aar_banner

Dansk SkakDommerforening

 reklamebanner-dsu

 skoleskak

www.skak.dk    -    Dansk Skak Union    -    Copyright © 2012. All Rights Reserved

Network Media Hjemmeside fra
Network Media