Forside Skakbladet

SKAKBLADET

Dansk Skak Unions trykte medlemsblad.

4 numre årligt.

Redaktion|Abonnement

Annoncer|Indbydelser
Arkiv

 

Aktuelle
ratinglister

klik her

divisionsturneringen

Danbase partiarkiv

 

bent-larsen

Ungdomsskakken FB

Caruana fører Kandidatturenringen

Fabiano Caruana fra USA fører Kandidatturneringen i Berlin efter de første 10 af i alt 14 runder. Lige efter følger Shakhriyar Mamedyarov fra Aserbajdsjan, der ligesom Caruana er ubesejret i turneringen. Ding Liren fra Kina er den tredje ubesejrede spiller i turneringen, han har spillet samtlige partier remis. 

 

kandidat salen

Der spilles på 4 adskilte scener, hvor tilskuerne kan følge med oppefra. Foto: Martin Noer


Udover Caruana og Mamedyarov er Alexander Grischuk fra Rusland eneste spiller med over 50% score, så en af de tre må være favorit til at blive Carlsens udfordrer til VM-titlen til efteråret.

 

pressekonf
Caruana og Mamedyarov spillede indbyrdes remis i 10. runde. Her ses de på den efterfølgende pressekonference. Foto: Martin Noer


Efter en flot start med 2½ af 3, tabte eksverdensmester Vladimir Kramnik fire af de følgende seks partier, for så igen at vågne op til dåd med en sejr over en anden af forhåndsfavoritterne, Levon Aronian, i 10. runde. Aronian må meget overraskende tage til takke med sidstepladsen.


Stillingen efter 10. runde:
1. GM Fabiano Caruana, USA (2784), 6½ point
2. GM Shakhriyar Mamedyarov, Aserbajdsjan (2809), 6 point
3. GM Alexander Grischuk, Rusland (2767), 5½ point
4. - 5. GM Ding Liren, Kina (2769), 5 point
4. - 5. GM Sergey Karjakin, Rusland (2763), 5 point
6. GM Vladimir Kramnik, Rusland (2800), 4½ point
7. GM Wesley So, USA (2799), 4 point
8. GM Levon Aronian, Armenien (2794), 3½ point


Programmet for 11. runde fredag den 23. marts kl. 15.00:

Mamedyarov - So
Caruana – Kramnik
Ding Liren - Grischuk
Aronian - Karjakin

Betænkningstiden er 100 minutter til de første 40 træk, derefter 50 minutter til de næste 20 og så 15 minutter til resten. Der tillægges 30 sekunder pr. træk fra træk 1.

 

Sidste fridag er den 25. marts og sidste runde den 27. marts.

 

Hjemmeside: worldchess.com/berlin

 

 

DM i Skak 2018 på Oddset

 

 

Ved DM i Skak på Hotel Svendborg er der lige nu 222 deltagere i den koordinerede del af turneringen. Dertil kommer så deltagerne til DM i Lyn, der spilles Langfredag aften. Der er stadig mulighed for at tilmelde sig en af de mange forskellige turneringer i Svendborg. Se mere HER

 

Landsholdsklassen er kommet på Oddset hos Danske Spil. Man kan dels spille på den samlede vinder og derudover på kampene i de enkelte runder. Som favorit til at vinde DM har Danske Spil - ikke overraskende - feltets eneste stormester, Allan Stig Rasmussen, som giver lige i underkanten af pengene dobbelt igen.  

 

Allan Stig Rasmussen - 1,80 

Jesper Søndergård Thybo - 5,00
Bjørn Møller Ochsner - 9,00
Mikkel D. Antonsen - 12,00
Mads Hansen - 12,00
Rasmus Skytte - 18,00
Nikolaj Borge - 18,00
Martin Percivaldi - 20,00
Jonas Buhl Bjerre - 20,00
Poul Rewitz - 100,00

  

Fra runde til runde vil Danske Spil udarbejde odds på hvert enkelt parti. Første runde er netop blevet offentliggjort:

 

Lørdag den 24. marts 2018 kl. 14:00
Allan Stig Rasmussen - Rasmus Skytte (1,65 - 2,30 - 9,00)
Bjørn Møller Ochsner - Jesper Søndergård Thybo (3,80 - 1,60 - 3,80)
Jonas Buhl Bjerre - Poul Rewitz (1,80 - 2,35 - 5,90)
Mikkel D. Antonsen - Martin Percivaldi (2,55 - 1,70 - 5,90)
Nikolaj Borge - Mads Hansen (3,50 - 1,70 - 3,60)

 

Link til hjemmesiden for skak på Oddset: https://danskespil.dk/oddset/skak

 

Link til hjemmesiden for DM: http://www.skak-dm.dk/

Michael R. Warren Olsen kandidat til FU

Michael Richard Warren Olsen har i dag meldt sit kandidatur til forretningsudvalget i Dansk Skak Union. Kandidater til FU kan få adgang til at præsentere sig selv via skak.dk, hvis man ønsker det. Henvendelse herom til nyhedsredaktionen på mailadressen Denne email adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. eller til formand Poul Jacobsen på Denne email adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. .

 

Michael Richard Warren Olsen skriver til skak.dk:

 

Hej.
Jeg hedder Michael Richard Warren Olsen og jeg fylder 40 år til sommer.


Jeg er bosiddende på Nørrebro i København og jeg er medlem af Nørrebro Skakklub.


Min skakmæssige ungdom vil jeg spare jer for, men jeg har været aktiv skakspiller siden år 2011, og for ikke så længe siden, så rundede jeg min koordineret-turnering nummer 100. :-)


Primært spiller jeg kun turneringer, hvor jeg synes at forholdene er acceptable, helst spillesteder, hvor man ikke er tvunget ud af hoveddøren efter sidste parti er færdigspillet.


Jeg vil i FU arbejde for, at der i København etableres et skakhus/sekretariat, jeg ved at det har været op at vende nogle gange før, allerede for omkring 20 år siden, har jeg læst mig frem til. HB synes at det lyder som en god idé, men holdningen til det er at finansiering skal komme udefra. Efter 20 år, er midlerne til sådan et længe ventet tiltag, ikke blevet opfyldt.


Derfor vil jeg arbejde på at finde finansiering i egne rækker. Det jeg har tænkt mig er at få Skakbladet nedlagt, det er en tung udgift til over 500.000 kroner årligt. Jeg kender rigtig mange der finder de fleste af nyhederne ligegyldige, fordi at meget af det er flere måneder gammelt og folk har oftes set diverse partier i forvejen og endda med levende billeder og live-analysere af topklasse stormestere.


Skakhus/sekretariat skal holde åbent helst hver dag og have en velassorteret kantine med dagen ret, en salatbar og en storskærm. Næsten hver fredag/lørdag, bydes der velkommen til fest, hvor man kan varme op til en tur i byen senere, eller bare nøjes med at hyggesnakke under andre forhold end normalt. Det er vigtigt at der konstant er gang i butikken, da planen er at det skal give pænt overskud, så der kan åbnes en lille håndfuld flere skakhuse i andre hovedkredse. Det er også et rigtigt godt tilbud til nye folk der starter i skakmiljøet, at de ser at skakken ikke er så tør og kedlig som de måske havde regnet med på forhånd. Det er naturligvis heller ikke en dårlig idé at sende invitationer ud til tidligere skakspillere, for at de kan komme og se en ny forandring.

 

Ja. Det var ordene. Tak for at læse med og du er altid velkommen til at kontakte mig med spørgsmål på Facebook eller sende mig en email:  Denne email adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

 

p.s Bliver jeg valgt ind, så barberer jeg skægget af. :-)

 

michael olsen
Michael Richard Warren Olsen. Privatfoto.HB: Slut med dommerdispensationer

Hovedbestyrelsen har taget tilløb allerede fra foregående møde, og ved HB-mødet i februar kom så de klare regler: Fra den kommende sæson er det ikke længere muligt at benytte spillende kampleder i Skakligaen (XtraCon-ligaen) og heller ikke i de to 1. divisioner.

 

Fra den efterfølgende sæson, 2019/20 slutter dispensationerne også i 2. division. I praksis betyder det, at en del klubber over hele landet enten skal have aktiveret de passive dommere rundt omkring, eller uddannet nye.

 

Beslutningen om at sige nej til dispensationer i holdkampe i DSU-divisionerne var blandt emnerne på HB-mødet i begyndelsen af februar i Middelfart. (Se punkt otte i bilagene.)

 

Nye måder til at skaffe medlemmer

Rune Friborg, aktiv skakinteresseret og blandt andet kendt som initiativtager til Facebook-gruppen "Fucking Skak", har ideer til hvordan Dansk Skak Union kan få flere medlemmer.

Det er dog ikke gratis, men den pulje på 400.000 kroner, som HB afsatte for et par år siden til medlemsfremmende foranstaltninger, er nogenlunde uberørt og kan derfor komme i spil her.

(Se bilag seks hvor Friborgs plan med eksempler lægges frem).

 

Medlems log-in kræver mere klarhed

Inden næste afstemning om "Årets skakspiller", og det bliver så for 2018, vil der komme mere oplysning om, hvordan man benytter sit medlems log-in.

 

Kun 92 ud af DSU's omkring 4000 medlemmer valgte at deltage i afstemningen for 2017, som Jesper Søndergaard Thybo vandt klart.

 

Resultatet var formentlig blevet det samme, selv om flere havde deltaget, men unionens ledelse ser gerne en større opbakning til afstemningen end de sølle cirka to procent.

 

Sponsorudvalg nedstemt

Fra formanden for 8.hovedkreds (kredsen for Nordsjælland og Bornholm) var der forslag om, at når nu holdejeren for et hold (Køge) er rykket op i Skakligaen, så bør man finde en ny sponsor, da samme holdejer også er sponsor for ligaen, XtraCon-Skakligaen.

 

Det er ikke hensigtsmæssigt, at der er sammenfald, mener Per Rasmussen. Et udvalg burde nedsættes, så man kunne finde en ny sponsor.

 

Det fik ikke opbakning. Heller ikke et forslag fra samme hovedkreds om at tildele kredsen en ekstra stemme i HB, begrundet i en oversigt over medlemstal. (Se punkterne 10 og 12).

 

Datoer for liga og divisioner

HB besluttede på mødet hvornår der skal spilles liga og division i sæsonen 2018/19. (Se alle datoer i punkt syv). Man begynder 27. oktober og slutter 17. marts 2019.

 

HB har taget hensyn til at undgå sammenfald med den tyske skak-Bundesliga og heller ikke med det individuelle skoleskak-DM, som siden det blev afviklet første gang i 1974, som regel har ligget i slutningen af november. Desuden åbner HB mulighed for, at den runde der ligger i mange, men ikke alle skolers vinterferie, kan flyttes.

 

Pokalturneringen

Pokalfinalen vil blive ratet i år, fremgik det af HB-mødet. Det har allerede tidligere været nævnt, at der spilles med matchpoint i finalen, og ikke med brætpoint, som i andre danske holdturneringer.

 

Der skal i øvrigt findes en ny pokalturneringsleder, idet Hans Milter Pedersen fratræder efter dette års pokalfinale i pinsen.

 

Plan om OL-deltagelse i både åben række og kvinderækken

Kvinderne blev "snydt" for deltagelse i EM-holdturneringen, da DSU ikke mente at kunne finde penge til deltagelsen.

 

Heldigvis ser det anderledes ud med hensyn til OL; her arbejdes der på at kunne stille hold i begge rækker.

 

Uro ventes i FIDE op til formandsvalg

Formanden for verdensskakforbundet FIDE, Kirsan Ilyumzhinov, er på valg, og i den forbindelse er der allerede vaklen i de kredse, som formodes at støtte præsidenten. Det afrikanske skakforbund har meldt ud, at det vil støtte et genvalg, men den støtte ønsker Egypten ikke at give opbakning.

 

Vor egen formand, Poul Jacobsen, har hørt på vandrørene, at den tidligere præsident for det europæiske skakforbund ECU, Danailov, nu aktivt støtter Kirsan Ilyumzhinov, for at få genindsat det gamle Bulgarske Forbund til gengæld.

 

Poul Jacobsen mener, at vi skal holde os orienteret og "så forsøge at tilslutte os det der med et nordisk normsæt virker mest fornuftigt."

 

Softice til Tom Petri

Da HB-mødet blev holdt så det ud til at det vile blive mere end svært at finde en ny kasserer til afløsning for René Baarup-Christensen, som efter 10 år på posten ønsker at stoppe. Formand Poul Jacobsen udlovede en stor softice til den som kunne hjælpe med at finde en løsning på problemet.

 

Hvis isen ikke allerede er indkøbt og smeltet, kan formanden passende give den til FU-medlem og FM Tom Petri, som har indvilliget i at modtage valg som kasserer fra næste delegeretmøde.

 

tom petri
Tom Petri Petersen - kandidat til kassererposten. Foto: Thomas Vestergård

 

Foruden et farvel til René Baarup-Christensen, takker Peter Willer Svendsen af efter tre år i FU. Peter er dog en del af det nystiftede Ungdoms-FU, som man har kunnet læse om på skak.dk.

 

Unionens kandidater til det kommende FU er Arild Rimestad og Bernhard Sørensen. De to har forleden præsenteret sig selv i en artikel på skak.dk, og de er, sammen med Michael R. W. Olsen som også har præsenteret sig på hjemmesiden, indtil videre de eneste kandidater til forretningsudvalget.

 

Under 4000 klubmedlemmer

Vi er røget under 4000 medlemmer, hvis man tager antallet af medlemmer i klubberne i hovedkredsene, og lægger dem sammen. 3957 er tallet. Men som det ofte er med tal, kan man trylle lidt, og lægger vi de 152 enkeltmedlemmer til, er vi altså 4109.

 

Dertil kan man så eventuelt lægge prøvemedlemmer, og så passerer vi 5000.

 

De mange tal om medlemssituationen for alle hovedkredse finder du i punkt 13.

 

Her kan du også læse en lille status for de enkelte kredse.

 

Mange af dem sætter juniorarbejdet i højsædet, og især den sammenlagte Sydjysk Hovedkreds i det syd- og sønderjyske område har med 225 deltagere pæn succes med kredsens eget grand prix, fordelt på syv turneringer i sæsonen.

 

Nordisk Skakforbund er tonedøv

En lille, men ellers glædelig medlemsfremgang ser ud til at være stagneret i 7. hovedkreds.

 

Og så skriver nordjyderne at der i oktober igen arrangeres "Larsens Nordjyske Mindeturnering", som ifølge kredsens selv er den mest repræsentative seniorturnering i Norden. Så langt, så godt.

 

"Desværre er styret i Nordisk Skakforbund tonedøv på dette område. De forstår ikke, at seniorer vil have deres egne turneringer og ikke være en undergruppe af en anden turnering" skriver 7. HK, og tilføjer at to fiaskoer med seniormesterskaber ikke har gjort indtryk på det nordiske forbund.

 

Link til referat og bilag.

 

Kort nyt uge 11

GM Sune Berg Hansen og GM Lars Schandorff blev svenske holdmestre den forgangne weekend med deres hold Malmø AS. Holdet vandt alle deres 9 matcher i Allsvenskan og var 4 matchpoint foran nærmeste forfølger som var SK Rockaden Stockholm.

 

Her et overblik over de danske deltagere og deres generelt gode resultater i den svenske liga:

Malmø SS: GM Sune Berg Hansen 3/3 (!) og GM Lars Schandorff 2½/3

Limhamns SK: IM Mads Hansen 5/9 og IM Martin Haubro 4½/6

Lunds ASK: IM Mikkel Antonsen 6/9

Eksjø SK: GM Allan Stig Rasmussen 3½/6 

 

Turneringens hjemmeside: HER 

 

I 2. Bundesliga er danskerholdet fra SG Turm Kiel meget tæt på oprykning til den øverste række. Holdet besejrede Schachfreunde Berlin med 6½ - 1½, og er to matchpoint og 6 brætpoint foran nærmeste forfølger. IM Thorbjørn Bromann og IM Klaus Berg vandt, GM Jakob Vang Glud spillede remis og GM Carsten Høi tabte.  I Oberliga Nord Nord har Schwerin, med GM Henrik Danielsen på holdet, chancen for oprykning, hvis førerholdet Lübecker SV sætter point til i den sidste runde. Henrik vandt i runde 8 mod SC Diagones og har scoret 4/5. Preetzer TSV har sikret sig en sæson mere i den tredjebedste række, mens Bargteheide med IM Jens Ove Fries Nielsen og Bjarne Light, desværre allerede inden sidste runde er rykket ned. Holdet tabte til Schachfreunde Hamburg med 5-3. IM Jens Ove Fries Nielsen vandt og Bjarne Light tabte. Link til resultater: HER

 

GM Mads Andersen startede med en remis mod en lavere rated modstander i første runde ved Individuelt EM. I anden runde fik Mads lov at ofre dronningen i følgende meget flotte parti:  

 

 

 

 

GM Mads Andersen vandt i runde 3 over Meri Arabidze fra Georgien. Foto:European Individual Chess Championship 2018/Facebook

 

I fjerde runde tirsdag kl. 12:00 møder Mads den unge russer Daniil Dubov (2701 - årgang 1996). Partiet kan følges LIVE. Link til turneringens hjemmeside: http://www.e2e4.ge/

 

Landsfinalen i Skolernes Skakdag 2018 er slut. I alt 1.250 elever fra alle klassetrin på 68 skoler i hele landet havde fundet vej til Billund Kommune. Vinder af turneringen blev Nørre Aaby Skole, der i år løb med sejren og de næste 12 måneder kan kalde sig ‘Årets Skakskole’ i Danmark. Med sejren følger bl.a. et besøg af Danmarks bedste skakspiller, GM Peter Heine Nielsen. På andenpladsen kom Fredericia Realskole efterfulgt af Horsens Byskole afd. Fussingsvej.

 

Glade vindere fra Nørre Åby Skole med den store pokal. Foto: Dansk Skoleskak

 

Reykjavik Open sluttede onsdag den 14. marts og turneringen blev vundet af Adhiban (2650) med 7½ af 9. De danske resultater var på det jævne:

Lars Laustsen - 5½ point (elo -2,2)
FM Mikkel Manosri Jacobsen - 5 point (elo +11)
Michael Marshall - 4 point (elo -17)
Lars Wisler - 4 point (elo - 19)
Ib Lynæs Hansen - 3½ point (elo -22)

Søren Grymer Hansen 3½ point (elo -59)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kommende begivenheder

ccc2018

 Fredericia 2018

 politiken cup

 Hurtig DM Senior

Afsluttede begivenheder

 DM i Skak 2018

 DanPumps 2018

 Odense Mesterskabet 2017

 Hurtigskak DM 2017 Seniorer

 DM I Hurtigskak

Øvrigt

danskskaksalg2

 chess house

dsus 50aar_banner

Dansk SkakDommerforening

 reklamebanner-dsu

 skoleskak

www.skak.dk    -    Dansk Skak Union    -    Copyright © 2012. All Rights Reserved

Network Media Hjemmeside fra
Network Media