cc slam_small

 Forside Skakbladet

SKAKBLADET

Dansk Skak Unions trykte medlemsblad.

4 numre årligt.

Redaktion|Abonnement

Annoncer|Indbydelser
Arkiv

 

Aktuelle
ratinglister

klik her

divisionsturneringen

Danbase partiarkiv

 

bent-larsen

Ungdomsskakken FB

Nederlag til Slovakiet

Slovakiet viste sig desværre for stærke for de danske kvinder. Kvindelandstræner Peter Thorsbro beretter fra en runde, hvor det ellers startede godt: 

 

Slovakiet - Danmark: 3½ - ½
1. IM Eva Repkova (2288) - WFM Esmat Susanne Guindy (2157) 1 - 0
2. WGM Zuzana Cibickova (2268) - WIM Oksana Kryger (2137) 1 - 0
3. WFM Monika Motycakova (2198) - Ellen Fredericia Nilssen (2101) ½ - ½
4. WFM Dominika Ferkova (2060) - WFM Louise Fredericia (2060) 1 - 0 

 

Igen skulle vi møde et stærkt hold, som på papiret var favoritter mod os. Styrkeforskellen var dog ikke større end at vi havde chancer, om end vi skulle spille op til vores allerbedste. Den, ellers så forsigtige holdleder var ramt af en buffetkødsovs, så det er dejligt at vi har Ellen Kakulidis, som udover at hjælpe med forberedelser, coaching og huskesedler, også kunne træde til som kaptajn når der nu var brug for det!

 

De første par timer af matchen så ganske lovende ud. De tidlige åbninger kom ind i forberedelserne, der var svag fordel på de hvide brædder og der var lige stillinger på de sorte. Derfra gik det desværre ned ad bakke…

 

Esmat var først færdig. Fra en relativt lige stilling valgte hun et chancerigt kvalitetsoffer, men der var nok aldrig helt tilstrækkelig kompensation for kvaliteten. Sådan noget er altid let at se på computeren, og ikke mindst bagefter, men det skal nok ses i lyset af et muligt kvalitetsoffer som ikke blev forsøgt i gårsdagens runde. Bestemt en god praktisk chance, men denne gang gik den desværre ikke.

 

Oksana fik en vanskelig stilling, hvor modstanderen trængte ind med et tårn på 2. række. Det var bare stærkt, og Oksanas modstander spillede det præcist til et mål.

 

Ellens parti var længe i balance, med måske til tider en svag fordel til Ellen. Til sidst blev de dog enige om remis i en relativt lige stilling, hvor det ikke gav mening i forhold til matchresultatet at satse hele butikken.

 

 

Ellen Fredericia Nilssen - dansk topscorer med 4½/6. Foto: Poul Jacobsen

 

Louise kom fint ud af åbningen, og havde på et kritisk tidspunkt valget mellem et positionelt opspil med minoritetsangreb, eller et direkte angreb på sorts konge via et bondeoffer. Louise valgte, tro mod sin stil og oplæg, det sidste, men modstanderen fandt desværre et solidt forsvar og Louise måtte derfor ned.

 

Slutfacit et stort nederlag på 0,5-3,5. Det er rigtig ærgerligt, vi var ikke uden chancer, men det gik i den grad ikke vores vej i dag. Der er ikke andet at gøre end at komme op på hesten igen, og så ellers lade det gå ud over vores modstandere i morgen. Der er fortsat 4 runder tilbage, vi er godt med og der er i den grad vilje og spilleglæde i reserve til de kommende runder!

 

1. IM Eva Repkova (2288) - Esmat                 2. WGM Zuzana Cibickova (2268) - Oksana 

  

 

3. WFM Monika Motycakova (2198) - Ellen     4. WFM Dominika Ferkova (2060) - Louise

 

1: Esmat forsøgte sig med kvalitetsofferet TxLd2. Hun vandt herefter g4, men der var nok aldrig helt tilstrækkelig kompensation, og modstanderen spillede sikkert herfra
2: Oksana spillede f3 og efter SxSc3, bxSc3 var et potentielt stærkt centrum. Modstanderen lykkedes dog med aktivt spil at trænge ind i 2. række, og det blev afgørende for partiet
3: Ellen spillede a5 og herefter c5, hvorefter c4 blev besvaret med d4. En dynamisk stilling, med muligheder, men også tveægget
4: Louise kunne her have spillet det det solide minoritetsangreb b4, a4, b5 osv. I stedet valgte hun, tro mod sin dynamiske stil, at gå efter sorts konge med g4, Sh2->Sxg4. Desværre fik modstanderen gendrevet det med præcist spil. 

 

 

 

I runde 8 møder kvindelandsholdet Makedonien - et hold vi gerne skulle slå: 

1. Bojana Bejatovic (2057)
2. WFM Monika Stojkovska (2106)
3. WIM Gabriela Koskoska (2026)
4. Dragana Nikolovska (1856)
5. Katerina Petrovska (1966)

 

Link til resultater i Kvinderækken: HER

 

Link til hjemmesiden for OL i Batumi: https://batumi2018.fide.com/en

 

OL i Batumi på Facebook: https://www.facebook.com/batumi2018/

 

Kvindelandsholdet på Facebook: HER

 

Live på Chess24: HER

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Danmark vandt 4-0

Det danske landshold var i runde 7 oppe imod IPCA - International Physically Disabled, og fik en fin sejr hjem. Holdleder Tavs Bjerre skriver om dagens runde: 

 

IPCA - Danmark: 4 - 0
1. IM Igor Yarmonov (2376) - IM Simon Bekker Jensen (2482)  0 - 1
2. IM Andrei Gurbanov (2305) - IM Bjørn Møller Ochsner (2462) 0 - 1
3. IM Dmitrij Scerbin (2264) - IM Nikolaj Mikkelsen (2467) 0 - 1
4. Andrey Tersinsev (2194) - IM Jonas Buhl Bjerre (2423) 0 - 1 

 

IPCA er et hold af fysisk handicappede fra forskellige nationer. Vi var på papiret klare favoritter, men de har klaret sig rigtig godt i de foregående runder, bl.a. spillet 2-2 mod Finland i runde 6.

 

Jonas blev snydt i træk 1, i de 30 partier modstanderen har i basen mod 1. e4, er der ikke et eneste med Caro-Kann. Jonas fik ikke noget ud af åbningen, men da modstanderen var så uforsigtig at bytte en løber for en springer på d4 og slå den tilbudte bonde på g2, kom han i voldsomt uvejr, og efter godt tre timer kunne Jonas slutte fikst af med at ofre dronningen på en springer på c5 med udækkelig mat.

 

Herefter var der ikke tvivl om at vi ville vinde matchen, udelukkende om hvor stor sejren ville blive. Bjørn havde hvid i Jänischgambit i Spansk. Upræcist spil af modstanderen tillod Bjørn at give sort en isoleret trippelbonde i c-linjen. Der var uligefarvede løbere, men mens Bjørns stod aktivt på a1-h8-diagonalen, kunne sorts ikke komme i gang, og kombinationen af trusler mod kongen og en fribonde i a-linjen var mere end sort kunne klare.

 

Simon fik som ventet sort i London. Hvid kørte hårdt på med lang rokade og g4 og h4-h5, men hans officerer var for dårligt placeret til at retfærdiggøre en sådan fremfærd, og i stedet kunne Simon tage teten. I slutspillet måtte modstanderen ofre en kvalitet for at uskadeliggøre en farlig fribonde på f3. Men selv om han fik en bonde for den, var det udsigtsløst fordi bønderne var så svage.

 

 

IM Simon Bekker-Jensen - dansk topscorer med 4½/6. Foto: Poul Jacobsen

 

Sidste mand færdig var Nikolaj. Det blev helt efter planen sort i c3-Siciliansk. Nikolaj fik hurtigt udlignet fuldstændig. I slutspillet vandt han en bonde, men også her var der uligefarvede løbere. Rutineret blev Nikolaj ved med at presse på til modstanderen brød sammen. 

 

På førstebrættet spillede Simon et godt parti. 18.-,Sd4! så spændende ud:

 

 

 

Andre interessante resultater:

Polen – Aserbajdsjan 2-2 (4 remiser)
Ukraine – Kina 2-2 (4 remiser)
Tyskland – Holland 2-2 (4 remiser)
Kroatien – USA 1-3
Litauen – Sverige ½-3½
Irak – Norge 0-4 

 

Sejren bringer os ind i det fine selskab i sal 1 igen. Om vi så kan holde os, må vi se i morgen. Vi får i hvert fald hænderne fulde mod Schweiz, der har lutter stormestre og et snit på knap 2550. Deres hold ser således ud:

1. GM Sebastian Bogner (2619)
2. GM Yannick Pelletier (2544) 
3. GM Nico Georgiadis (2522) 
4. GM Noel Studer (2484) 
5. GM Florian (2456)

 

 

 

Link til resultater i Åben række: HER

 

Link til hjemmesiden for OL i Batumi: https://batumi2018.fide.com/en

 

OL i Batumi på Facebook: https://www.facebook.com/batumi2018/

 

Live på Chess24: HER

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Danmark - Columbia: Uafgjort

Danmark var bagud 2-0 mod Columbia i dagens match, men det lykkedes de danske kvinder at vinde de sidste to partier, og dermed endte matchen uafgjort. Kvindelandstræner Peter Thorsbro beretter til skak.dk:  

 

Danmark - Columbia: 2 - 2
1. WFM Esmat Susanne Guindy (2157) - WIM Melissa Castrillon Gomez (2248) 0 - 1
2. WFM Maria Vasova (2143) - WGM Beatriz Irene Franco Valencia (2191) 0 - 1
3. WIM Oksana Kryger (2137) - WIM Ingris Rivera (2227) 1 - 0
4. Ellen Fredericia Nilssen (2101) - IM Paula Andrea Rodriguez Rueda (2298) 1 - 0  

 

Efter en forfriskende hviledag med strandpromenade og svævebanetur var vi friske, levende og klar til 2. halvleg. Dagens modstander var Colombia, som med 2241 i rating-gennemsnit måtte anses som svage favoritter. Dagens oplæg var derfor, at det vigtigste var at spille sit eget spil, også selv om det indebar risici. Vi vil altid gå efter at spille efter den enkelte spillers styrke, men lige i denne gang vurderedes det, at et eventuelt hurtigt tab som følge af en fejlberegning, ikke ville ødelægge gejst og selvtillid hos de øvrige spillere.

 

 

Kvindelandsholdet i kamp mod Columbia i runde 6: Foto: Poul Jacobsen

  

De første par timer af matchen så ganske lovende ud. Esmat havde med dynamisk spil fået en spændende stilling, hvor modstanderen stod lidt i underkanten, mens Ellen og Oksana fik deres forberedelser igennem. Maria var kommet ud i en lidt vanskelig stilling, men ikke noget som var kritisk eller decideret skidt.

 

Efter de første par timer blev det dog uhyggeligt… Esmat havde trådt galt et sted, og pludselig åd modstanderens dronning den ene bonde efter den anden. I vanlig stil fightede Esmat dog flot videre, men modstanderen lukkede effektivt ned for al modspil. I mellemtiden havde Maria stort set udlignet og manglede lige de sidste par præcise træk for at krone et flot forsvarsspil, men en enkelt unøjagtighed afgjorde desværre partiet til Colombias fordel. 3 timer og 2-0 til Columbia, Uha!

 

Heldigvis er Ellen fantastisk spillende, og modstanderen blev fuldstændigt rullet i en stilling med dronninger og ulige farvede løbere. Materialefordelingen var lige, men modstanderen var låst, og med permanent trusler mod modstanderens konge kunne Ellen inkassere 2 bønder, bytter dronninger, og vinde det ulige farvede løber-slutspil der opstod. Det så let og rutineret ud, og man skulle tro hun havde spillet 1 mia. OL før.

 

 

Ellen Fredericia Nilssen - dansk topscorer med 4/5. Foto: Poul Jacobsen

 

Oksana var sidste kvinde i aktion. Hun havde længe haft en stilling som gav muligheder, men det var meget taktisk, og alle resultater var i spil. Hun fik dog forvandlet det til et tårnslutspil, hvor modstanderens fjerne konge, kombineret med Oksanas merbonde, afgjorde partiet.

 

 

Oksana Kryger sikrede Danmark uafgjort ved at vinde det afgørende parti. Foto: Poul Jacobsen

 

Slutfacit 2-2 er et fint resultat. Vi havde gerne vundet, men uafgjort mod en modstander af den kaliber er acceptabelt i forhold til vores målsætninger. I morgen skal vi møde Slovakiet, som er omtrent samme styrke. Vi glæder os over endnu en sportslig udfordring, og oplægget vil være det samme, men denne gang vil vi gerne have sejren i land!  

 

 

1. Esmat - WIM Melissa Gomez (2248)           2. Maria - WGM Beatriz Irene Valencia (2191)

 

 

3. Oksana  - WIM Ingris Rivera (2227)           4. Ellen - IM Paula Andrea Rueda (2298) 

 

1: Esmat spillede Ld4 og byttede sorts gode løber. Sort måtte spille Tc8-c4 og efter afbytning af tårne på c4 stod kampen herefter på, om sorts bonde c4 var svagere end hvids bonde b4. I denne omgang viste det sig desværre at være bonde b4.
2: Maria havde været tvunget ud i benhårdt forsvar længe og var nu klar til den komplette udligning med Sf5 og så enten solidt med Sxh6 eller ambitiøst med Sxh4. Maria er ambitiøs og valgte slag på h4, men modstanderens angreb blev desværre får voldsomt, og Maria måtte ned efter heroisk kamp.
3: Oksanas modstander har lige spillet Sh5 og Oksana skal nu finde en vej i den lidt specielle stilling. Oksana fandt LxSf3 og formåede at køre stillingen overraskende sikkert hjem herfra.
4: Ellens modstander har netop tilbudt dronningafbytning med Dd3. Det vil jo være en stensikker remis for sort efter dronningafbytning, men sådan spiller Ellen ikke skak. Df2!! og sorts mattrusler på g1 bliver voldsomme. Da Ellen så fordobler mattruslerne med h4, gxh4 og Dxf4 er hvid bare færdig. Efter at have tabt et par bønder tilbød hvid igen dronningafbytning, men denne gang accepterede Ellen, da hun stensikkert kørte gevinsten hjem i det efterfølgende uligefarvede løberslutspil.

 

17-årige Ellen Fredericia Nilssen har gjort det fremragende som debutant på det danske hold. Her er hele partiet, hvor hun med sort sikkert over en spiller med 200 mere i elo:

 

 

 

 

 

Link til resultater i Kvinderækken:  HER

 

Link til hjemmesiden for OL i Batumi: https://batumi2018.fide.com/en

 

OL i Batumi på Facebook: https://www.facebook.com/batumi2018/

 

Kvindelandsholdet på Facebook: HER

 

Live på Chess24: HER

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kort nyt uge 39

International Arbiter Arild Rimestad, der er medlem af Dansk Skak Unions Forretningsudvalg, er indenfor FIDE blevet opgraderet til International Arbiter i kategori A. Det er blevet besluttet ved OL i Batumi, hvor formanden for FIDEs dommerkommission Nikolopoulos Takis netop har meddelt Arild denne beslutning. Det betyder at Arild fremover kan få mulighed for at dømme i de helt store begivenheder som kvindernes VM-turnering, kvindernes VM-match, Kandidatturneringen og VM-matchen. 

   

 

IA Arild Rimestad under VM i hurtig- og lynskak i Doha 2016. Foto: Maria Emelianova

 

GM Sune Berg Hansen har skrevet til skak.dk om Hillerøds hjemmeside. I Hillerød har man besluttet at potentielle medlemmer ledes ind på en meget overskuelig hjemmeside, hvor man kan få svar på de vigtigste informationer, når man påtænker at melde sig ind i en klub. Som Sune skriver: På den måde undgår man at forvirre dem med de tusind 'indspiste' ting som jo altid foregår på en aktiv klubs hjemmeside. Hillerøds landningsside ser således ud: http://nyiskak.dk/ 

 

Der er lige nu tilmeldt 61 spillere til Ungdoms DM i Skanderborg der afholdes fra fredag den 5. oktober til søndag den 7. oktober. Tilmeldingsfristen udløber i morgen mandag, så skynd dig, hvis du vil spille med om kvalifikationen til Nordisk Mesterskab. Invitation og tilmelding: HER

 

Sjælsø Open 2018 blev spillet i weekenden med 28 deltagere. Et lidt skuffende deltagerantal taget i betragtning af, at i anledning af 8. Hovedkreds 75 års jubilæum var præmierne blevet hævet med et tilskud på kr. 5000 fra hovedkredsen. Konceptet var 3 runders hurtigskak fredag og 4 partier med lang betænkningstid i weekenden. De to Internationale mestre IM John Arni Nilssen og IM Martin Haubro var suveræne, spillede kun remis indbyrdes og vandt begge resten af partierne. Link til turneringstabellen: HER

 

 

De to vindere af samlet 7500 kr. i Sjælsø Open 2018 - IM John Arni Nilssen og IM Martin Haubro. Foto: Sigfred Haubro
 

Som nævnt i artiklen om Sjælsø Open fylder 8. Hovedkreds 75 år - og det sker præcis i dag mandag. I den forbindelse har formand Per Rasmussen skrevet lidt historisk om hovedkredsen:  Det var i 1942 eller ca. deromkring og der var krig i Danmark. Et OPRÅB i Skakbladet fra november 1942 fremgår det, at på Hovedbestyrelsesmødet d. 23. september kom Unionsformand F K Villumsen og FU med et forslag der skulle blive starten på det som vi kender som 8 Hovedkreds. Det kan lige nævnes at Villumsen kom fra Næstved Skakklub. Planen var at den eksisterende 2 hovedkreds, skulle opdeles i 2, således at der dannes en ny 2 hovedkreds i nord, med 34 klubber og ca. 600 medlemmer. Og i syd skulle der så være 3 hovedkreds, som ville bestå af 28 klubber og ca. 650 medlemmer. Og den fynske hovedkreds skulle skifte navn til 4 hovedkreds. Der var også lagt op til nogle ændringer i det jyske. Men et indlæg fra en række klubber i Jylland gjorde åbenbart et sådan indtryk at de jyske ændringer forsvandt. På delegeretmødet i påsken 1943, som foregik i Helsingør, hvor Jens Enevoldsen blev danmarksmester, og DSU havde 40 års jubilæum, men på grund af særlige forhold havde man ikke planer om at markere jubilæet. Men her blev forslaget vedtaget, dog således at den nuværende 2 hovedkreds fortsætter, og den nye hovedkreds kommer til at hedde 8 Hovedkreds, og skal starte 1/10 1943. De 2 nye hovedkredse holdt stiftende møder og i den nye 8 hovedkreds blev Assistent Leo Larsen hovedkredsens første formand, mens Maskinarbejder Caj Würtz, Helsingør blev den første kasserer. Det skal nævnes at Caj Würts allerede efter et par år havde sat sig i formandsstolen, hvor han sad frem til 1982. Link til hjemmesiden for 8. Hovedkreds: HER

 

Aars Grand Prix 2018 i hurtigskak havde samlet 32 deltagere fordelt i 8 4-mands grupper. Gruppevinderne blev:

Gruppe 1: IM Bent Sørensen, Nørresundby 5½ point

Gruppe 2: Colin Watson, Skanderborg, 6½ point

Gruppe 3: Philip Uhre Knudsen, Silkeborg, 7 point (!)

Gruppe 4: Artem Reyzvikh, Silkeborg, 6 point

Resultater fra turneringen: HER

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sikker sejr over Wales

Holdleder Tavs Bjerre skriver til skak.dk om den sikre sejr over Wales: 

 

Wales - Danmark: ½ - 3½

1. FM Carl Strugnell (2327) - GM Jakob Vang Glud (2514) 0 - 1
2. Jonathan L. B. Blackburn (2185) - IM Simon Bekker Jensen (2482) ½ - ½
3. Alex Bullen (2098) - IM Bjørn Møller Ochsner (2462) 0 - 1
4. Allan J. Pleasants (2090) - IM Jonas Buhl Bjerre (2423) 0 - 1 

 

Der var to vigtige mål i dagens match: Vi skulle vinde stort, og vi skulle have Jonas op på hesten igen. Begge dele lykkedes i fin stil!


Jakob var igen først færdig. Måske en enkelt fingerfejl i åbningen, derefter blev modstanderen kørt ud af brættet. Simons modstander spillede desværre et fejlfrit parti, og så blev det remis. Jonas stod hurtigt fint, og derefter blev det bare bedre og bedre. Bjørns parti var længe meget lige, men da det lykkedes ham at skabe farlige fribønder i b- og d-linjen var sejren hjemme.

 

 

Det danske landshold lige inden starten på runde 6 mod Wales. Foto: Poul Jacobsen 

 

OL-debutanten Jonas Buhl Bjerre, der ellers har haft en hård turnering hidtil, viste sikkert spil, og gav aldrig modstanderen en chance:

 

 

 

 

 

I 7. runde mandag kl. 13:00 møder det danske hold IPCA -  International Physically Disabled Chess Association. De har følgende spillere på holdet:
1. IM Igor Yarmonov (2376)  

2. IM Andrei Gurbanov (2305)
3. IM Dmitrij Scerbin (2264)
4. Andrey Tersinsev (2194)
5. Domagoj Glazar (2145) 

 

Link til resultater i Åben række: HER

 

Link til hjemmesiden for OL i Batumi: https://batumi2018.fide.com/en

 

OL i Batumi på Facebook: https://www.facebook.com/batumi2018/

 

Live på Chess24: HER

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kommende begivenheder

 Hurtig DM Senior

 Odense Mesterskabet 2017

Afsluttede begivenheder

 DM i Skak 2018

 20banner

 Aarhus Festuge 2017

 politiken cup

 horsens lang

ch summer2018

Øvrigt

danskskaksalg2

 chess house

dsus 50aar_banner

Dansk SkakDommerforening

 reklamebanner-dsu

 skoleskak

www.skak.dk    -    Dansk Skak Union    -    Copyright © 2012. All Rights Reserved

Network Media Hjemmeside fra
Network Media