Forside Skakbladet

SKAKBLADET

Dansk Skak Unions trykte medlemsblad.

4 numre årligt.

Redaktion|Abonnement

Annoncer|Indbydelser
Arkiv

 

Aktuelle
ratinglister

klik her

divisionsturneringen

Danbase partiarkiv

 

bent-larsen

Ungdomsskakken FB

Kampgejst i Landsholdsklassen

I Landsholdsklasssen fortsætter kampgejsten, og efter tre runder er kun tre partier endt remis. I dagens runde var der igen mange spændende partier og der blev fundet fire vindere.  

 

IM Bjørn Møller Ochsner - IM Nikolaj Borge 1 - 0 
Partiet mellem Bjørn og Nikolaj blev hurtigt en farlig affære for Nikolaj. Nikolaj gik for en meget lukket stilling med sort, men Bjørn åbnede hurtigt op på kongefløjen. Nikolas sortfeltede løber var rigtig dårlig, og han kunne ikke rigtig komme af med den. Da Nikolaj åbnede dronningefløjen, faldt stillingen helt sammen, og Bjørn vandt en kvalitet og stillingen.

 

GM Allan Stig Rasmussen - IM Mads Hansen 1 - 0
Allan mod Mads bølgede lidt frem og tilbage. Det blev Katalansk, og Mads udlignede nogenlunde, selvom han havde en lidt dårlig løber på b7. Mads fik dog åbnet a-linjen op, og fik dronningerne byttet af og aktiveret. Det lignede at Allan havde lidt problemer, men Mads blunderede og tabte en brik, og Allan endte alligevel med at tage pointet med hjem.

 

FM Jonas Buhl Bjerre - IM Rasmus Skytte ½ - ½
Jonas mod Rasmus var dagens først færdige parti. Det blev en lille sidevariant i Fransk, hvor Rasmus udlignede. I en helt lige stilling blev der taget en trækgentagelse.

 

IM Martin Percivaldi - FM Poul Rewitz 1 - 0 
Martin og Poul så meget roligt ud det meste af vejen. Efter en normal Maroczy, hvor der blev byttet mange brikker af, endte det i et slutspil med to tårne hver. Poul spillede det dog ikke korrekt, og Martin fik aktiveret sine tårne godt. Efter god teknik af Martin endte det med en gevinst til Martin.

 

IM Mikkel Djernæs Antonsen - IM Jesper Søndergård Thybo 0 - 1
Partiet mellem Mikkel og Jesper så hurtigt slemt ud for Jesper. Efter Jesper tog en risikabel bonde på a2, fik Mikkel overtaget. Mikkel afslog en trækgentagelse, og kunne kort bagefter have fået en gevinststilling med 19.La3! men da Mikkel ikke tog chancen, kæmpede Jesper sig tilbage og efter det sidste sæt tårne blev byttet af, gik Mikkels stilling ned og Jesper endte med at tage hele pointet. Her det spændende, men omskiftelige parti:

 

 

Stillingen i Landsholdsklassen efter 3 runder:
1. GM Allan Stig Rasmussen, 3 point
2. IM Bjørn Møller Ochsner, 2½ point
3. - 4. FM Jonas Buhl Bjerre, 2 point
3. - 4. IM Mikkel Djernæs Antonsen, 2 point
5. IM Jesper Søndergård Thybo, 1½ point
6. - 9. IM Martin Percivaldi, 1 point
6. - 9. IM Mads Hansen, 1 point
6. - 9. IM Rasmus Skytte, 1 point
6. - 9. IM Nikolaj Borge, 1 point
10. FM Poul Rewitz, 0 point

 

4. runde tirsdag kl. 14:00 byder på et spændende topopgør mellem de to førende spillere - odds fra Danske Spil i parentes:
GM Allan Stig Rasmussen - IM Bjørn Møller Ochsner (2,40 - 1,75 - 6,20)
IM Jesper Søndergård Thybo - IM Martin Percivaldi (1,70 - 2,50 - 6,20)
IM Mads Hansen - FM Poul Rewitz (1,48 - 2,55 - 12,00)
IM Rasmus Skytte - IM Mikkel Djernæs Antonsen (3,35 - 1,70 - 3,80)
IM Nikolaj Borge - FM Jonas Buhl Bjerre (3,00 - 1,85 - 3,60)

 

bmo

IM Bjørn Møller Ochsner møder tirsdag GM Allan Stig Rasmussen i et rigtigt topopgør. Foto: Thomas Vestergård

 

Per Andreasen kommenterer live dagligt cirka 40 minutter efter rundestart. Efterfølgende skriver han også en beretning om dagens runde på turneringens hjemmeside: http://www.skak-dm.dk/ 

 

I vores lille føljeton om den største alderforskel i et parti i landsbedste række, hørte vi i går fra Morten Fabrin om 56 år imellem Holger Norman Hansen (født 1899) og John Rødgaard (født 1955) ved DM i 1973. Fabrin er bosiddende på den lille limfjordsø, Fur, der har 855 indbyggere. I dag kan vi så fortælle, at en anden af Furs indbyggere, Claes Løfgren, har skrevet til skak.dk:


"Jeg ved ikke helt om det 'smukke køn' tæller i dene forbindelse - men i alt fald: Ved påsketurneringen i København 1968 blev Antonina Enevoldsen Danmarksmester for damer for 3. gang. Klassen havde i alt 6 deltagere, og blandt dem var Gudrun Levald (69 år) og Susanne Knöchel (11 år.) I deres indbyrdes parti sejrede erfaringen!"

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kort nyt uge 12

Ved Individuelt EM i Batumi i Georgien løb GM Mads Andersen i dagens runde ind i sit første nederlag i turneringen. Med sort tabte Mads Andersen til GM Sanikidze (2501). Mads har nu 5/9, og dermed bliver det desværre ikke til kvalifikation til World Cuppen i denne omgang. 

 

  

GM Mads Andersen - desværre ingen kvalifikation til World Cuppen. Foto:European Individual Chess Championship 2018/Facebook

 

Også GM Rasmus Svane deltager i Batumi. Han har inden de sidste to runder scoret 6½/9 efter en flot gevinst i runde 9 over GM Inarkiev (2684). Rasmus Svane ligger nu på en 19. plads blandt de 302 deltagere. Link til resultater for Mads og Rasmus og til turneringens hjemmeside: http://www.e2e4.ge/

 

Den hemmelige skakspiller
Morten Dyremose er udviklingshæmmet og arbejder i receptionen for Glad Fonden. TV-glad har produceret en video om Morten Dyremose. Moralen i videoen er, at alle kan spille skak og man ikke skal skue hunden på hårene, skriver TV-glad til skak.dk. Se videoen her: http://tv.tv-glad.dk/c3789/v32438

 

TV2 Fagernes International 2018
Morten Andersen fra Odysseus er eneste danske deltager i GM-turneringen TV2 Fagernes International 2018 i Norge. Favoritter er GM Igors Rausis (2635), Tjekiet, GM Andriy Vovk (2628), Ukraine, GM Matthieu Cornette (2620), Frankrig og GM Maxim Turov (2615), Rusland. https://fagerneschess2018.blogspot.dk/

 

24. Schloss Open i Werther, der havde deltagelse af fire danske spillere, sluttede søndag. De danske resultater i gruppe A med 40 deltagere blev:

6. Mads Boe - 4½ point 

14. Filip Boe Olsen - 4 point

34. Claus Vangsgaard - 2½ point

37. Bjarke Vangsgaard - 2 point 

Turneringen er en rigtig god breddeturnering med fire styrkegrupper samt en ungdomsturnering. I alt deltog der 290 spillere, hvilket var fuldt hus. Link til turneringens hjemmeside: HER

 

 

DM 2018 godt i gang

Svendborgs borgmester Bo Hansen bød først velkommen til DM-stævnet på Hotel Svendborg inden han udførte 1. e2–e4 for 13-årige Jonas Bjerre i partiet mod Poul Rewitz. Det var feltets yngste spiller mod feltets ældste spiller (Poul Rewitz er 55 år). Aldersforskellen på de 42 år er dog ikke rekord ved et DM-stævne. Kommentator Per Andreasen kunne fortælle, at da Mads Andersen som 14-årig debuterede i Landsholdsklassen, mødte han bl.a. IM Ole Jakobsen, der dengang var 67 år. Hvis en af skak.dks læsere kan huske en større aldersforskel i et parti i den bedste række, hører redaktionen gerne om det ( Denne email adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. ).

 

borgmester bjerre

Borgmester Bo Hansen udfører Jonas Bjerres første træk, 1. e4. Foto: Thomas Vestergård


Første runde lover godt for resten af turneringen. Ingen partier blev remis, hvid vandt over hele linjen.


Første rundes resultater:
GM Allan Stig Rasmussen – IM Rasmus Skytte 1 - 0
IM Bjørn Møller Ochsner – IM Jesper Søndergård Thybo 1 - 0
FM Jonas Buhl Bjerre – FM Poul Rewitz 1 - 0
IM Mikkel D. Antonsen – IM Martin Percivaldi 1 - 0
IM Nikolaj Borge – IM Mads Hansen 1 - 0


For IM Nikolaj Borge var lørdagen en tilbagevenden til turneringsskak efter en pause på næsten 20 år. Siden 1999 har Borge kun spillet holdskak, altså højst ni partier om året. Vi skal se comebacket til Landsholdsklassen:


 

im borge

IM Nikolaj Borge – flot comeback i Landsholdsklassen. Foto: Thomas Vestergård

 

Også grupperne G5-1 og Kort påske 1 startede i dag. Livemaster Kasper Jerwiarz sørgede med sædvanlig sikker hånd for at 25 partier udover Landsholdsklassen kunne følges live.

 

spillesalen
Spillesalen på Hotel Svendborg. Foto: Thomas Vestergård


DMs Hjemmeside: www.skak-dm.dk

 

Live fra Landsholdsklassen: liveskak.dk/dm/2018/

 

Delt føring ved DM

Efter de første to runder af DM i Svendborg, er der kun to spillere tilbage med maksimumpoint. GM Allan Stig Rasmussen og IM Mikkel Djernæs Antonsen fører nu Landsholdsklassen med 2 af 2. De to skal først mødes indbyrdes i 6. runde skærtorsdag.

 

allan stig

Stormester Allan Stig Rasmussen, Jetsmark Skakklub. Foto: Thomas Vestergård


Anden runde blev endnu en kamprunde, hvor 3 af de 5 partier fandt en vinder.


Anden rundes resultater:
IM Nikolaj Borge - GM Allan Stig Rasmussen 0 – 1
IM Rasmus Skytte - IM Bjørn Møller Ochsner ½ - ½
IM Jesper Søndergård Thybo - FM Jonas Buhl Bjerre ½ - ½
FM Poul Rewitz - IM Mikkel Djernæs Antonsen 0 – 1
IM Mads Hansen - IM Martin Percivaldi 1 – 0

 

antonsen
IM Mikkel Djernæs Antonsen, Køge Skakklub. Foto: Thomas Vestergård


I går spurgte vi om nogen læsere kunne komme i tanke om en større aldersforskel i et parti i Landsholdsklassen end de 53 år, der var mellem Mads Andersen og Ole Jakobsen da Mads debuterede i den bedste klasse som 14-årig. Fra 9. HKs formand, Morten Fabrin, har skak.dk erfaret, at ved DM i 1973, der blev afviklet i en 40 mand stor schweizer-gruppe, mødtes Holger Norman Hansen (født 1899) og John Rødgaard (født 1955) i sidste runde. Et parti som Holger Norman Hansen vandt over sin 56 år yngre modstander. Så mon ikke det er rekorden for størst aldersforskel i et parti i Landsholdsklassen?


3. runde mandag kl. 14.00:
IM Bjørn Møller Ochsner - IM Nikolaj Borge
GM Allan Stig Rasmussen - IM Mads Hansen
FM Jonas Buhl Bjerre - IM Rasmus Skytte
IM Mikkel Djernæs Antonsen - IM Jesper Søndergård Thybo
IM Martin Percivaldi - FM Poul Rewitz


På DMs hjemmeside kan kommentator Per Andreasen følges live hver dag cirka 40 minutter efter rundestart. Efterfølgende skrive han også en beretning om dagens runde.


DMs Hjemmeside: www.skak-dm.dk

Live fra Landsholdsklassen: liveskak.dk/dm/2018/

 

Live fra DM

Lørdag den 24. april kl. 13.00 vil Svendborgs borgmester Bo Hansen åbne årets påskestævne på Hotel Svendborg. Klokken 14.00 startes urene i Landsholdsklassen, hvor stormester Allan Stig Rasmussen er favorit til at vinde sin fjerde titel som Danmarksmester. Ifølge Danske Spil bliver de nærmeste konkurrenter Jesper Thybo, Bjørn M. Ochsner, Mads Hansen og Mikkel Antonsen.

 

hotel svendborg

Hotel Svendborg på Centrumspladsen bliver igen rammen om Danmarksmesterskabet i skak.


Sideløbende med Landsholdsklassen starter også grupperne G5 1 og Kort Påske 1.


DMs Hjemmeside: www.skak-dm.dk


Live fra Landsholdsklassen: liveskak.dk/dm/2018/

Kommende begivenheder

ccc2018

 Fredericia 2018

 politiken cup

 Hurtig DM Senior

Afsluttede begivenheder

 DM i Skak 2018

 DanPumps 2018

 Odense Mesterskabet 2017

 Hurtigskak DM 2017 Seniorer

 DM I Hurtigskak

Øvrigt

danskskaksalg2

 chess house

dsus 50aar_banner

Dansk SkakDommerforening

 reklamebanner-dsu

 skoleskak

www.skak.dk    -    Dansk Skak Union    -    Copyright © 2012. All Rights Reserved

Network Media Hjemmeside fra
Network Media