Forside Skakbladet

SKAKBLADET

Dansk Skak Unions trykte medlemsblad.

4 numre årligt.

Redaktion|Abonnement

Annoncer|Indbydelser
Arkiv

 

Aktuelle
ratinglister

klik her

divisionsturneringen

Danbase partiarkiv

 

bent-larsen

Ungdomsskakken FB

Anand og Ju Wenjun verdensmestre i hurtigskak

I den åbne række blev den 48-årige Viswanathan Anand en lidt overraskende verdensmester i hurtigskak ved verdensmesterskaberne i hurtig- og lynskak der i disse dage spilles i Riyadh, Saudi Arabien. Han gik ubesejret gennem turneringen og slog undervejs også Magnus Carlsen.

 

Anand måtte dog ud i omspil med Vladimir Fedoseev inden sejren var sikret. Fedoseev var ellers startet som lyn og torden med 6½/7, men med 50% i anden halvdel af turneringen, måtte han nøjes med en delt førsteplads. Omspillet blev afgjort i to lynskakpartier med betænkningstiden 3 minutter og 2 sekunder pr. træk. Udfaldet var der aldrig tvivl om og Anand vandt sikkert med 1½-½. Efter sejren kunne man tydeligt se, at Anand var utrolig glad, da han knyttede hånden og jublede. 

 

Magnus Carlsen havde ellers chancen for at afgøre turneringen til egen fordel. Havde han vundet det sidste parti med hvid mod Alexander Grischuk, var han blevet udelt vinder af turneringen. Desværre spillede nordmanden et meget dårligt parti og måtte ned.

 

Europamesteren for ungdom i U16, 15-årige Andrey Esipenko fra Rusland var ellers længe turneringens helt store overraskelse. Han startede med 6/8, hvor han slog fire spillere på 2700 i runderne 5-8. Anden halvdel af turneringen gav dog kun 1½ point, og han sluttede på 7½ point, hvilket alligevel var 4 point over forventet score.

 

Slutstilling:
1. Viswanathan Anand, 10½/15
2. Vladimir Fedoseev, 10½/15
3. Ian Nepomniachtchi 10½/15
4. Bu Xiangzhi, 10/15
5. Magnus Carlsen, 10/15
6. Alexander Grischuk, 10/15
7. Boris Savchenko, 10/15
8. Rauf Mamedov, 10/15
9. Gadir Guseinov, 10/15
10. Peter Svidler, 9½/15

 

I kvinderækken blev kineseren Ju Wenjun en sikker vinder med 11½/15 foran landsmanden Lei Tingjie med 10½/15. Bronzen gik overraskende til tyskeren Elisabeth Paehtz med 10 point og bedre korrektion end fire andre spillere.

 

  

Anand og Ju Wenjun er nye verdensmestre i hurtigskak 2017. Foto: www.riyadh2017.fide.com
 

De kommende to dage spilles så verdensmesterskabet i lynskak. Program for denne turnering:

29. december kl. 12:00: Lynskak dag 1 (runderne 1-11)
30. december kl. 12:00: Lynskak dag 2 (runderne 12-21)

 

Live på Chess24 med kommentering af WGM Keti Tsatsalashvili og GM Evgenij Miroshnichenko: HER

 

Link til hjemmesiden for turneringen: http://riyadh2017.fide.com/

 

Norsk TV sender direkte fra VM i lyn på NRK1 med start kl. 11:45.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ØBRO Nytår 2017 i gang

Nytårets store turnering i København er nu i gang med 58 tilmeldte i ØBROs lokaler tæt på Trianglen. Favorit i år er den svenske stormester Jonny Hector, der har vundet turneringen flere gange. Han vil givetvis få stærk modstand fra de Internationale Mestre Mikkel Antonsen, Mads Hansen, Thorbjørn Broman, Martin Haubro og Tobias Christensen med flere.

 

hector dec_2017

GM Jonny Hector – favorit og fast deltager i ØBRO Nytår. Foto: Thomas Vestergård

 

Første runde bød på et par pæne overraskelser. Den største var nok svenske Jan Slettebos (2002) sejr over IM Tobias Christensen (2357), men også 15-årige Nicolai Kistrups remis med sort mod IM Jakob Aabling-Thomsen og Andreas Lund Ertbjergs remis mod IM Mikkel Antonsen, var positive overraskelser - set fra de lavere ratedes side.

 

I anden runde overraskede Søren Andersen (2094) fra Brønshøj med en hurtig sejr over FM Tobias Rostgaard (2310). Nicolai Kistrup fulgte remisen mod Aabling-Thomsen op med en sejr over en anden landsholdsklassespiller, Dara Akdag (2238), og Kistrup har efter to runder scoret næsten 1,2 point over den forventede ELO-score.

 

kistrup dec_2017

Nicolai Kistrup – Elo 1996, men på vej op med hastige skridt. Foto: Thomas Vestergård.

 

Andreas Lund Ertbjerg fra den arrangerende klub slog i 2. runde den tredobbelte danmarksmester IM Bjørn Brinck-Claussen, og er med i feltet lige efter de førende.

 

Tilskuerne til livesendingen, der er i særdeles kyndige hænder med Kasper Jerwiarz som chef, kunne i anden runde se en gyserafslutning mellem Thorbjørn Bromann og Mikkel Manosri Jacobsen, hvor Bromann trods klar gevinststilling måtte nøjes med remis, da der ikke var tid nok til at sætte mat.

 

Efter de to første runder har følgende otte spillere maksimumpoint: Viktor Haarmark Nielsen, IM Martin Haubro, GM Jonny Hector, Jacob Abildlund Brorsen, Michael E. Vesterli, Thomas Johansson, Søren Mikkel Andersen og IM Mads Hansen.

 

I 3. runde ser topopgørene således ud:
GM Jonny Hector - Jacob Abildlund Brorsen
IM Mads Hansen - Søren Mikkel Andersen
Thomas Johansson - IM Martin Haubro
Viktor Haarmark Nielsen - Michael E. Vesterli

 

Resterende program:
28. december: 3. runde kl. 13.00 og 4. runde kl. 19.00
29. december: 5. runde kl. 19.00
30. december: 6. runde kl. 13.00 og 7. runde kl. 19.00

 

Resultater kan ses her.

 

Live: liveskak.dk/2017/oebro-nytaar/

 

Kort nyt uge 51

Der er mange skakturneringer mellem jul og nytår. Skak.dk samler op, men har vi overset nogle med dansk deltagelse, vil vi meget gerne "prikkes på skulderen" på Denne email adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. .

 

Malmö Open blev spillet i weekenden den 15 december til 17. december på rådhuset i Malmø. Turneringen blev vundet af GM Hans Tikkanen med 7 point af 8 og bedre korrektion end IM Bengt Lindberg, GM Tiger Hillarp Persson og FM Tom Rydström. De danske placeringer var: 67. Mogens Moe, 4½ point , 125. Torben William Petersen, 3 point og 171: Bjarne Eiholt, 1½ point. 177 spillere kom til start i A-gruppen. I undergruppen deltog brødrene William og Valdemar Østergaard Nielsen der blev henholdsvis nummer 22 og 69 i feltet på 72 spillere. Link til resultater fra turneringen: HER

 

FM Jonas Bjerre fra Skanderborg og FM Karsten Larsen fra ØBRO deltog fra den 14. december til den 23. december i "IV Sunway Sitges International Chess Festival" i Barcelona i Spanien. Det var en meget stærk open med 80 spillere over 2300 i elo i feltet på 169 spillere. Turneringen blev vundet af GM Chithambaram Vr. Aravindh (2586) fra Indien med 7½/9 foran fire spillere med 7 point. FM Jonas Bjerre overgik sin seedning som nummer 61 ved at blive nummer 49 med 5½ point og en lille ratinggevinst. FM Karsten Larsen sluttede på 50%, hvilket var 1½ point over forventet score. Link til resultater: HER og til hjemmesiden: HER. Fra i morgen tirsdag deltager Jonas og far Tavs i en ny stærk open "VI Festival de LORCA" der slutter den 30. december. Link til resultater fra denne turnering: HER

 

Sidste år vandt IM Jens Ove Fries Nielsen juleturneringen Erfurt Schach Open med 6½ point af 8. Han stiller igen i år til start (seedet 10) for at forsvare titlen. Klubkammmeraterne Lars Wilton (96) og Claus Marcussen (70 i hovedturneringen) er også med i Erfurt. Link til turneringens hjemmeside: HER og til resultaterne på Chess-Results: HER

 

 

IM Jens Ove Fries Nielsen vandt turneringen i 2016 foran et felt på 156 spillere. Foto: Fra turneringens hjemmeside

 

GM Johnny Hector er favorit i turneringen ØBRO Nytår der starter onsdag den 27. december og slutter lørdag den 30. december. 61 spillere er i skrivende stundt tilmeldt turneringen i de hyggelige kælderlokaler i Rosenvængets Allé 31, 2100 København Ø. Link til invitation og resultater: HER

 

De tre spillere fra Skanderborg Skakklubs førstehold, GM Mads Andersen, IM Bjørn Møller Ochsner og Peter Grove samt FM Filip Boe Olsen og Bjarne Light er med i Böblinger Open, som er en turnering omkring 800 km. syd for den danske grænse. Danmarksmester Mads Andersen er favorit i et felt på 146 deltagere. Link til hjemmesiden for turneringen: HER

 

Danmark er godt repræsenteret i den 47. udgave af Rilton Cup der starter onsdag den 27. december og spilles henover nytåret i Stockholm. De danske deltagere er: 

 

Rilton Cup (153 deltagee):
16. GM Allan Stig Rasmussen (2543)
30. IM Jesper Søndergaard Thybo (2473)
50. IM Martin Percivaldi (2389)
103. Rasmus Thøgersen (2260)
114. FM Karsten Larsen (2224)

 

Rilton Elo (168 deltagere):
45. Ellen Fredericia Nilssen (2023)
59. WCM Ellen Kakulidis (1969)

 

Link til turneringens hjemmeside: HER og LIVE på Chess24: HER

 

 

 

Den tidligere seniorverdensmester GM Jens Kristiansen er eneste danske deltager i den traditionsrige turnering Hasting Masters. Jens Kristiansen er seedet som nummer 12 i et felt på 78 spillere. Link til hjemmesiden for turneringen: HER og til resultater: HER

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

King Salman Rapid & Blitz 2017

 

 

Verdensmesterskabet i lyn- og hurtigskak finder sted i Riyadh, Saudi Arabien fra tirsdag den 26. december til fredag den 30. december. 

 

De regerende verdensmestre i lyn- og hurtigskak - Sergey Karjakin (Rusland) og Vassily Ivanchuk (Ukraine) stiller til start sammen med den højestrated spiller i verden, Magnus Carlsen, og 103 andre stormestre, hvilket gør turneringen til en af de stærkeste turneringer i året 2017. 

 

På FIDEs hjemmeside fortælles det, at turneringen i Saudi Arabien er første gang, at kvinder til en sportsbegivenhed i landet ikke behøver at bære hijab eller abaya. Alligevel har Anna Muzychuk, der sidste år i Qatar vandt begge verdensmesterskaber i kvinderækken, valgt ikke at forsvare titlerne i Riyadh. Læs mere om hendes bevæggrunde på Facebook: HER

 

 

Anna Muzychuk med guldmedaljerne fra Doha 2016. Foto: www.dohachess2016.com

De fire turneringer har en rekordhøj præmiesum med 750.000 dollars i hver af de åbne turneringer og 250.000 dollars i hver af kvindeturneringerne. Det er en samlet præmiesum på omkring 12,5 millioner danske kroner! 

 

Program for turneringen:  

26. december kl. 12:00: Hurtigskak dag 1 (runderne 1-5)
27. december kl. 12:00: Hurtigskak dag 2 (runderne 6-10)
28. december kl. 12:00: Hurtigskak dag 3 (runderne 11-15) 

29. december kl. 12:00: Lynskak dag 1 (runderne 1-11)
30. december kl. 12:00: Lynskak dag 2 (runderne 12-21)  

 

I hurtigskakturneringen spilles der 15 runder med 5 runder pr. dag. Betænkningstiden er 15 minutter + 10 sekunder pr. træk. I lynskakken spilles der i alt 21 runder fordelt med 12 runder om torsdagen og 9 runder om fredagen. Her spilles med betænkningstiden 3 minutter + 2 sekunder pr. træk.

 

Tidligere verdensmestre i hurtigskak:

2016: Vassily Ivanchuk, Ukraine 

2015: Magnus Carlsen, Norge

2014: Magnus Carlsen, Norge 

2013: Shakhriyar Mamedyarov, Aserbajdsjan

2012: Sergey Karjakin, Rusland 

2003: Viswanathan Anand, Indien

1988: Anatoly Karpov, Sovjetunionen

 

Tidligere verdensmestre i lynskak:

2016: Sergey Karjakin, Rusland

2015: Alexander Grischuk, Rusland 

2014: Magnus Carlsen, Norge

2013: Le Quang Liem, Vietnam

2012: Alexander Grischuk, Rusland

2010: Levon Aronian, Armenien

2009: Magnus Carlsen, Norge

2008: Leinier Dominguez, Cuba

2007: Vassily Ivanchuk, Ukraine

2006: Alexander Grischuk, Rusland

1988: Mikhail Tal, Sovjetunionen

 

Parringerne til 1. runde er blevet offentliggjort på FIDEs hjemmeside: Åben række og Kvinderækken

 

Live på Chess24: Åben række og Kvinderækken

 

Link til hjemmesiden for turneringen: http://riyadh2017.fide.com/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Internationale stævner for ungdom 2018

 

 

Der bliver mange spændende ungdomsstævner i 2018. Da både VM og Ungdoms OL afholdes i rimelig afstand fra Danmark bliver der flere muligheder for at komme ud og sammenligne sig med de bedste i Europa. Her er en oversigt over årets stævner:

 

European Youth Team Chess Championship 2018 spilles i Bad Blankeburg i Tyskland fra den 11. juli til den 19. juli. Det er en periode med mange stævner, men er der interesse blandt spillerne i årgang 2000 eller yngre, sender vi et dansk hold afsted.

 

Ungdoms EM spilles i perioden 19. august til 30. augsut i Riga i Letland. Det bliver årets store internationale ungdomsturnering, hvor Danmark normalvis deltager med omkring 15 spillere. Det bliver også her at Jonas Bjerre i U14 skal forsøge at forsvare sit europamesterskab.

 

Junior VM for spillere under 20 år spilles i Gebze i Tyrkiet. Turneringen spilles fra den 4. september til den 16. september. Her har Danmark en friplads i både åben række og pigerækken.

 

Ungdoms VM for U14 til U18 spilles på halvøen Halkidiki i Grækenland fra den 19. oktober til den 1. november. Her stiller vi også med en lille dansk delegation.

 

Kadet VM for U08 til U12 spilles i perioden 3. november til den 16. november i Santiago de Compostela i Spanien. Der bliver ingen dansk delegation, men har man ønske om at deltage i stævnet, kan man søge om den gratis friplads som indeholder hotel og fuldpension.

 

World Youth U-16 Chess Olympiad 2018 spilles i Manavgat-Antalya, Tyrkiet fra den 24. november til den 3. december. Er der interesse blandt de bedste spillere i årgang 2002 eller yngre vil Danmark deltage med et hold.

 

Udtagelser til stævnerne i 2018 finder sted den 1. marts og offentliggøres her på skak.dk. 

 

Ønsker andre end de udtagne spillere at deltage i de internationale stævner er fristen for henvendelse den 1. april. Årsagen til de tidlige frister er, at jeg ønsker de bedst mulige betingelser for spillerne under turneringerne, hvilket kræver tidlig tilmelding. Samtidig 

har jeg tidligere også fået henvendelser fra forældre, der af hensyn til planlægning af ferie gerne vil have tidlig klarhed. 


Er der spørgsmål til udtagelserne til de internationale turneringer, er man som altid meget velkommen til at kontakte mig på enten telefon 23241560 eller mail Denne email adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. .

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kommende begivenheder

 DM i Skak 2018

          

ccc2018

 Fredericia 2018

 politiken cup

 Hurtig DM Senior

Afsluttede begivenheder

 Odense Mesterskabet 2017

 Hurtigskak DM 2017 Seniorer

 DM I Hurtigskak

Øvrigt

danskskaksalg2

 chess house

dsus 50aar_banner

Dansk SkakDommerforening

 reklamebanner-dsu

 skoleskak

www.skak.dk    -    Dansk Skak Union    -    Copyright © 2012. All Rights Reserved

Network Media Hjemmeside fra
Network Media