cc slam_small

 Forside Skakbladet

SKAKBLADET

Dansk Skak Unions trykte medlemsblad.

4 numre årligt.

Redaktion|Abonnement

Annoncer|Indbydelser
Arkiv

 

Aktuelle
ratinglister

klik her

divisionsturneringen

Danbase partiarkiv

 

bent-larsen

Ungdomsskakken FB

Danmark - Belgien 2½ - 1½

Efter nederlaget til Ungarn i første runde kom det danske landshold ved EM i Polen godt igen med en sejr over Belgien. I tredje runde møder Danmark Hviderusland, der må være favoritter. De møder med fire stormestre og deres topbræt er Sergei Zhigalko (2694).


Holdlederen skriver om 2. runde:


Af Lars Schandorff
Ungt dansk hold
Danmark - Belgien 2½ - 1½
1. IM Jakob Vang Glud – IM Michiels Bart 0 - 1
2. GM Davor Palo – IM Tanguy Ringoir ½ - ½
3. GM Allan Stig Rasmussen – IM Stefan Docx 1 – 0
4. IM Mads Andersen – IM Stef Soors 1 - 0


I anden runde af EM i Polen stillede Danmark med et af de yngste hold længe. Et hold, der peger mod fremtiden. Den solide førstemand (og alderspræsident) Sune Berg Hansen fik en fridag. Til gengæld blev der plads til Davor Palo. Efter en pause på flere år kom Palo tilbage til dansk topskak og vandt, lige så fortjent som det var overraskende, DM i påsken. Og nu er han også tilbage på landsholdet.

 

davor
GM Davor Palo (foto: Lars Schandorff)


Vi skulle møde Belgien. På papiret var vi knebne favoritter. I praksis noget større. Det var i hvert fald min opfattelse. Som jeg sagde til frokosten for at peppe spillerne lidt op (her skal man lige vide, at ved EM er det forbudt at tilbyde remis før træk 40): Hvis en dansker og en belgier spiller, og de har en positionelt helt lige stilling efter træk 20, så er der stor chance for, at den ikke er lige, når man når træk 40.


På brætterne fik vi, det vi ville have. Glud gik lidt galt i byen og bragte for anden dag i træk sig selv i problemer i en fin stilling. Alligevel skulle han vel have holdt remis. Davor gjorde et fint og solidt indtryk. Han brugte for meget tid og tog en trækgentagelse. Han har stadig lidt rust, der skal bankes af.


Vores bræt 3 og 4 reddede dagen. Allan spillede et super-parti med hvid i Moderne Benoni.


I midtspillet fik han det tematiske stød e4-e5 ind i træk 20, hvorefter alle hans brikker kom til live. Især 25.Ta7! imponerede mig. Det hele kulminerede med et postionelt officersoffer og to tårne på syvende række.


Mads kom godt fra åbningen, og da modstanderen noget uoverlagt ofrede en officer, var det bare at sige: Ja tak! Nu har han 1,5 af 2. Det er en fin ny landsholdsspiller, vi har fået.


Danmark er med igen.


Lars Schandorff


Resterende program:
3. runde søndag den 10. november kl. 15.00
4. runde mandag den 11. november kl. 17.00
5. runde tirsdag den 12. november kl. 15.00
6. runde torsdag den 14. november kl. 15.00
7. runde fredag den 15. november kl. 15.00
8. runde lørdag den 16. november kl. 15.00
9. runde søndag den 17. november kl. 11.00


Hjemmeside: etcc2013.com

GM Davor Palo skriver på sin egen blog om turneringen: www.davorpalo.com

 

Første VM parti remis

Første parti i VM-matchen mellem Viswanathan Anand og Magnus Carlsen blev remis efter kun 1½ times spil og 16 spillede træk. Magnus Carlsen, der havde fordelen af de hvide brikker, fik aldrig noget overtag på brættet og opgav hurtigt gevinstforsøg og accepterede en trækgentagelse.


 

At holde remis så let med de sorte brikker, er mere end en halv sejr for verdensmester Viswanathan Anand, der på forhånd er spået et svært titelforsvar.


Peter Heine Nielsen kom direkte fra Godmorgen Danmark på TV2 til ØBROs lokaler for at kommentere første parti for et fuldt hus. Her blev Peter Heine også interviewet til TV2 Nyhederne. Indslaget kan ses i aften kl. 19.00. Herefter kan man slå over TV2 News, der i et direkte program får besøg at Peter Heine Nielsen og Kristian Madsen fra dagbladet Politiken.


Andet matchparti spilles søndag kl. 10.30 dansk tid (kl. 15.00 lokal indisk tid) og her har Anand de hvide brikker.


Programmet for VM-matchen (danske tidspunkter):
1. parti: Lørdag den 9. november kl. 10.30. Carlsen – Anand ½ - ½
2. parti: Søndag den 10. november kl. 10.30
3. parti: Tirsdag den 12. november kl. 10.30
4. parti: Onsdag den 13. november kl. 10.30
5. parti: Fredag den 15. november kl. 10.30
6. parti: Lørdag den 16. november kl. 10.30
7. parti: Mandag den 18. november kl. 10.30
8. parti: Tirsdag den 19. november kl. 10.30
9. parti: Torsdag den 21. november kl. 10.30
10. parti: Fredag den 22. november kl. 10.30
11. parti: Søndag den 24. november kl. 10.30
12. parti: Tirsdag dag 26. november kl. 10.30

 

Evt. omkamp: torsdag den 28. november

 

VM-hjemmesiden: chennai2013.fide.com

 

vm match2013logo

VM starter lørdag

Lørdag formiddag går årets mest imødesete skakbegivenhed i gang i Indien: VM-matchen mellem verdensmester Viswanathan Anand fra Indien og udfordreren Magnus Carlsen fra Norge.

 

Den 22-årige nordmand er af de fleste udråbt som favorit: han ligger nummer 1 på verdensranglisten mod Anands ottendeplads, og han er 21 år yngre. Anands chancer ligger derimod i erfaringen, han har spillet 4 VM-matcher før, og også hjemmebanen må tillægges en vis betydning i verdensmesterens favør.


Lørdag er ØBRO og KSU vært for et arrangement hvor Peter Heine Nielsen vil kommenterer første parti. Magnus Carlsen har de hvide brikker.

 

Peter Heine vil også være en hyppig gæst i dansk TV og radio de kommende dage, så hold øje med DR, TV2, P1 med mere. De præcise tidspunkter kendes i skrivende stund ikke.


Dansk Skak Union planlægger at få live-kommenteret 6. parti lørdag den 16. november på nettet og også 11. parti søndag den 24. november planlægges vist med live-kommentarer af et par stærke spillere. Matchen kan dog være forbi på det tidspunkt, da der er fundet en vinder, når en spiller når 6½ point.


I den sidste del at matchen håber www.skak.dk at have Andreas Kastberg fra SK1968 ved ringside, så han kan sende fotos og stemningsbeskrivelser hjem.


Programmet for VM-matchen:
1. parti: Lørdag den 9. november kl. 10.30
2. parti: Søndag den 10. november kl. 10.30
3. parti: Tirsdag den 12. november kl. 10.30
4. parti: Onsdag den 13. november kl. 10.30
5. parti: Fredag den 15. november kl. 10.30
6. parti: Lørdag den 16. november kl. 10.30
7. parti: Mandag den 18. november kl. 10.30
8. parti: Tirsdag den 19. november kl. 10.30
9. parti: Torsdag den 21. november kl. 10.30
10. parti: Fredag den 22. november kl. 10.30
11. parti: Søndag den 24. november kl. 10.30
12. parti: Tirsdag dag 26. november kl. 10.30


Evt. omkamp: torsdag den 28. november


Norske NRK sender live TV fra hele matchen.


VM-hjemmesiden: chennai2013.fide.com

 

vm match2013logo

 

Ungarn - Danmark 3-1

Inden de nyeste ratingtal var opdateret ved EM i Polens hovedstad Warszawa, så det ud til at Danmarks skulle møde Aserbajdsjan i første runde, men det blev i stedet Ungarn. Begge lande uhyggeligt stærke modstandere. Holdleder GM Lars Schandorff skrive om kampen:

 

Af Lars Schandorff
EM i Polen - Polgar igen
Runde 1: Ungarn - Danmark 3-1
GM Viktor Erdos – GM Sune Berg Hansen ½ - ½
GM Zoltan Almasi – IM Jakob Vang Glud 1 – 0
GM Judit Polgar – GM Allan Stig Rasmussen 1 – 0
GM Tamas Banusz – IM Mads Andersen ½ - ½


Danmark er blot seedet som nr. 26 ud af 38 hold ved EM i Warszawa. Derfor kunne det ikke undgå at blive en stærk modstander i første runde. Alligevel var vi ikke helt tilfredse, da Ungarn kom op. Vi har mødt dem mange gange før, og senest ved OL i Istanbul blev vi helt ryddet 4-0. Sådan måtte det bare ikke gå igen. Taktikken var, at spille solidt og fornuftigt og med lidt held holde 2-2. Det er selvfølgelig lettere sagt end gjort. Ungarn har et klassehold, men mangler det normale es Peter Leko, der er med Anand i Indien til VM-matchen.


På bræt 1 og 4 holdt konceptet. Mads Andersen fik en fin debut på landsholdet, og Sune Berg Hansen viste, at der skal meget til at vælte ham. Erdos var aldrig tæt på. Vores to sidste folk var oppe imod Ungarns (efter min mening) to klart bedste spillere. Jakob Vang Glud gik positionelt galt i byen mod Almasi, gav en bonde og kæmpede godt, men det var op af bakke.


Allan Stig Rasmussen var igen oppe imod superfarlige Judit Polgar. Hun havde slået ham i Tyrkiet, og denne gang var han oven i købet sort.

 

polgar allan
Judit Polgar har hvid mod Allan Stig Rasmussen (foto: Lars Schandorff)


Polgar spillede den skarpe Panov-variant mod Caro Kann. Hurtigt havnede man i en typestilling med isoleret d-bonde, hvor hvid havde meget aktive brikker. Det er jo der, Polgar er bedst. Sort forsøgte at aflaste med Sd5, men efter Sxd5 måtte han slå tilbage med bonden. Som Polgar lakonisk bemærkede efter partiet: "Efter exd5 er det envejstrafik!". Det har hun ret i. Efter exd5 har sort ikke længere nogle positionelle plusser, og hvid står bedst. Sorts stilling er dog stadig spillelig. Begge var enige om, at 19...Ld6 var en alvorlig fejl. Rigtigt var 19...Lf6.

 

Her partiet:

 


Derefter (efter 19...Ld6. red) var det unægtelig spil til et mål. Polgar regner ikke så knivskarpt som i de unge år, og hun tog nok ikke den hurtigste vej til målet, men frem kom hun.


Facit blev 1-3. Det er da bedre end sidst! Nu må vi bare videre. Humøret er højt og indstillingen god. Det bliver en lang og hård turnering. Det kunne man allerede se i første runde, hvor mange kampe var på vippen, og selv de store nationer skulle slide for det.


Lars Schandorff

 

I anden runde møder Danmark Belgien i en på papiret jævnbyrdig match med Danmark som svag favorit. Følg med fra kl. 15.00 på nettet.

 

Hjemmeside: etcc2013.com

 

GM Davor Palo skriver på sin egen blog om turneringen: www.davorpalo.com

 

 

 

EM for hold starter fredag

Det danske landshold ved EM i Warszawa skal i ilden fredag kl. 15.00. I skrivende stund er den officielle lodtrækning ikke offentliggjort, men det ser ud til at Danmark skal møde det sjetteseedede hold fra Aserbajdsjan, der kan stille med Shakhriyar Mamedyarov (2757) og Teimour Radjabov (2715) på de to første brætter.


Aserbajdsjan har en gennemsnitsrating på 2653, og har alligevel 5 hold over sig i startrækkefølgen: 1. Rusland (2747), 2. Armenien (2715), 3. Frankrig (2695), 4. Ukraine (2694), 5. England (2694). Danmark er med et snit på 2532 seedet som nummer 25 blandt de 37 hold. Sverige er seedet lige over Danmark som nummer 24, Island er nr. 27, Finland nr. 31 og Norge nr. 35.


Den danske holdopstilling:
1. GM Sune Berg Hansen, 2563
2. GM Davor Palo, 2553
3. IM Jakob Vang Glud, 2526
4. IM Mads Andersen, 2499
5. GM Allan Stig Rasmussen, 2486

Holdleder: GM Lars Schandorff

 

sune berg_marts2013_2
GM Sune Berg Hansen – Danmarks førstebræt (foto: thv)


Program:
1. runde fredag den 8. november kl. 15.00
2. runde lørdag den 9. november kl. 15.00
3. runde søndag den 10. november kl. 15.00
4. runde mandag den 11. november kl. 17.00
5. runde tirsdag den 12. november kl. 15.00
6. runde torsdag den 14. november kl. 15.00
7. runde fredag den 15. november kl. 15.00
8. runde lørdag den 16. november kl. 15.00
9. runde søndag den 17. november kl. 11.00


Hjemmeside: etcc2013.com

 

Kommende begivenheder

 Hurtig DM Senior

 Odense Mesterskabet 2017

Afsluttede begivenheder

 DM i Skak 2018

 20banner

 Aarhus Festuge 2017

 politiken cup

 horsens lang

ch summer2018

Øvrigt

danskskaksalg2

 chess house

dsus 50aar_banner

Dansk SkakDommerforening

 reklamebanner-dsu

 skoleskak

www.skak.dk    -    Dansk Skak Union    -    Copyright © 2012. All Rights Reserved

Network Media Hjemmeside fra
Network Media