cc slam_small

 Forside Skakbladet

SKAKBLADET

Dansk Skak Unions trykte medlemsblad.

4 numre årligt.

Redaktion|Abonnement

Annoncer|Indbydelser
Arkiv

 

Aktuelle
ratinglister

klik her

divisionsturneringen

Danbase partiarkiv

 

bent-larsen

Ungdomsskakken FB

7. matchparti remis

7. parti i VM matchen i Chennai, Indien mellem verdensmester Viswanathan Anand og udfordrer Magnus Carlsen blev hurtigt remis. Ovenpå Magnus Carlsens to gevinster i 5. og 6. parti, så det ud som om begge kombattanter var tilfredse med en hurtig fredsslutning.

 

Partiet blev igen Berliner-forsvaret i spansk og verdensmester Anand valgte en rolig og langsom opstilling, og fik aldrig rigtig chancer for en gevinst. Med Anands egne ord: ”I was hoping for, you know, to be able to press him a little bit and I didn't manage very much to be honest.”

 

Stillingen er nu 4½ - 2½ til Carlsen.

 

Partiet:

Der resterer nu fem partier i machen og Magnus Carlsen har hvid i tre af dem.

 

Fra 8. parti og resten af matchen håber vi her på siden at kunne bringe fotos og nyt direkte fra ringside, da SK1968s Andreas Kastberg er ankommet til Chennai.

 

Programmet for VM-matchen (danske tidspunkter):
1. parti: Lørdag den 9. november kl. 10.30. Carlsen – Anand ½ - ½
2. parti: Søndag den 10. november kl. 10.30 Anand – Carlsen ½ - ½
3. parti: Tirsdag den 12. november kl. 10.30 Carlsen – Anand ½ - ½
4. parti: Onsdag den 13. november kl. 10.30 Anand – Carlsen ½ - ½
5. parti: Fredag den 15. november kl. 10.30 Carlsen – Anand 1 - 0
6. parti: Lørdag den 16. november kl. 10.30 Anand – Carlsen 0 - 1
7. parti: Mandag den 18. november kl. 10.30 Anand – Carlsen ½ - ½
8. parti: Tirsdag den 19. november kl. 10.30
9. parti: Torsdag den 21. november kl. 10.30
10. parti: Fredag den 22. november kl. 10.30
11. parti: Søndag den 24. november kl. 10.30
12. parti: Tirsdag dag 26. november kl. 10.30

Evt. omkamp: torsdag den 28. november


VM-hjemmesiden: chennai2013.fide.com

 

Chat på dansk: www.liveskak.dk/chat

 

vm match2013logo

 

Danmark - Wales 3½-½

Aserbajdsjan vandt EM i Warszawa et point foran Frankrig på andenpladsen. Rusland fik bronze.

 

Holdleder GM Lars Schandorff skriver sidste referat fra turneringen:

 

Af Lars Schandorff

EM slut
Danmark - Wales 3½-½
GM Sune Berg Hansen – IM Richard Jones ½ - ½
GM Davor Palo – FM Peter Varley 1 – 0
GM Allan Stig Rasmussen – David Jameson 1 – 0
IM Mads Andersen – Allan Pleasants 1 - 0

 

I sidste runde af EM i Warszawa skulle Danmark møde turneringens klart ringeste hold, Wales. Inden matchen havde Wales i de foregående otte runder kun scoret sammenlagt 1½ brætpoint. Efter kampen var de kommet op på 2. Sune fik en lille fordel, men modstanderen - der er IM med 2435 - forsvarede sig fint, så remis.

 

dk wales

Danmark - Wales (foto: Lars Schandorff)


Davor fik heller ikke det store, men når man har 300 mere i rating, kommer fejlene nogen gange automatisk i slutspil. Således også her.
Allan fik muret sin modstanders løber helt inde og vandt sikkert.


Først færdig var dog Mads. Han fik endnu engang lov til at spille sin nye yndlingsvariant i Fransk, og modstanderen virkede bestemt ikke forberedt.

 

 

I træk 17 spillede hvid katastrofalt Se2. Så kom Dc7 (trækket inden havde Mads meget snedigt spillet Lb8). Det truede en løber på c4 og matangreb med Dh2+. Som den anden dag i norske VGs VM-studie, hvor de forklarede en dobbelttrussel: Nu truer der to ting, og begge kan ikke dækkes. Nemlig, brød studieværten ind, for i skak må man kun trække en gang!


Facit: En 3½-½ sejr.


Danmark fik samlet 8 matchpoint (3 sejre, 2 uafgjort og 4 tab) og en placering som nr. 24-27 ud af 38. Efter korrektion 27. Vi var seedet 26. Det mest irriterende er, at vores lave seedning åbenbart er realistisk. Den tid, hvor vi uden de store problemer kunne spille lige op med skak-stormagter som England, Holland og Israel er definitivt forbi. Der er kommet en masse nye unge stærke spillere frem i mange lande, og det har rykket den gamle orden. Danmark kunne selvfølgelig godt have stillet med et oldboys hold med lutter spillere på 40 år og op, f.eks. det solide landshold fra OL i Istanbul 2000 (Peter Heine Nielsen, Curt Hansen, Lars Bo Hansen, Sune Berg Hansen og jeg selv). Det er da heller ikke umuligt, at det hold havde klaret sig bedre her ved EM 2013 end det nuværende landshold, men der er ikke meget fremtid i det i det store billede.


Der er til gengæld masser af fremtid i det hold, vi havde afsted. 18-årige Mads Andersen fik en fin debut med 5 point af 8 og en lille ratinggevinst. Han havde stillinger til mere, men hvem havde ikke det. Især patten mod van Kampen fra Holland spøger stadig. Det er tydeligt, at selv om Mads er ny i landsholdssammenhæng, så er han hærdet af alle de stærke turneringer, han har spillet, og han klarede sig fint imod de tophold, vi mødte.


Sune Berg Hansen på førstebrættet fik 4 af 8. Han holdt stand mod alle de stærke nationer, vi mødte i starten i bedste Lars Bo Hansen-stil. Eneste svipser var det ærgerlige nederlag til Island, der sågar kostede matchen. Dagen efter kunne han være blevet matchvinder mod Litauen, men missede desværre en mat. Ratingmæssigt gik det lige op.


Jakob Vang Glud fik andetbrættet. Han ville gerne så højt op som muligt, hvilket jeg tolkede som, at han var klar til at tage noget ansvar. Davor ville derimod gerne så langt ned som muligt, så jeg valgte at bytte de to rundt. Gluds gode intentioner strandede desværre på, at han var ude af form. Det blev til 2 point af 6 og et ratingtab på 12. Men det skal siges, at han mødte rigtig stærk modstand. Belgieren f.eks. lavede GM-norm, og Sokolov fra Holland lavede 6½ af 7 og havde hele stævnets højeste performance med 2941.


Davor Palo sagde ligefrem, at han var ude af form. Han sagde det før turneringen og hver eneste dag hernede. Hvis jeg spurgte ham i morgen, ville han sige det igen. Det er jo klart efter sådan en lang pause, men der er så meget skak i ham, at det gav god mening at have ham med. Jeg synes, han gjorde det godt efter omstændighederne. Det tager lang tid at få rusten banket af. Palo scorede 3½ af 6 og tabte et par ratingpoints.


Allan Stig Rasmussen tabte også et par ratingpoints, men unægtelig på en anden måde. Han var indblandet i nogle drabelige kamppartier. Det siger sig selv, at når man spiller på den måde, og oven i købet er i tidnød, så sker der ting og sager. Vi havde snakket om på forhånd, at det var vigtigt, at han gik efter sejren. Nogen på holdet skulle jo vinde, og ofte lignede Allan et godt bud. Hans score blev lidt ødelagt af det dumme tab mod Hviderusland. Facit blev 4 af 8.


Holdet svingede godt sammen socialt, og skakligt fik vi en del af vores forberedelser ind. Det kunne være blevet et helt andet resultat, hvis vi havde spillet lidt mere præcist i de afgørende faser i partierne. Hjem og træne noget mere, så skal Danmark nok blive klar til OL i Norge næste år.

Lars Schandorff


Hjemmeside: etcc2013.com

 

GM Davor Palo skriver på sin egen blog om turneringen: www.davorpalo.com

 

 

Magnus Carlsen vandt igen

 

Magnus Carlsen vandt også VM-matchens sjette parti og er her halvvejs i front med 4 – 2.


Med sort fik Magnus Carlsen hurtigt en helt lige stilling, igen i Berliner-varianten i spansk, og derfra udspillede han langsomt verdensmester Viswanathan Anand.


International mester Nikolaj Mikkelsen, der var kommentator for Dansk Skak Union ved et velbesøgt arrangement på Tapeten i Ballerup, fortæller om partiet og matchen:


”Der var utrolig mange imponerende ting i dag. Magnus Carlsen vælger – i en helt lige stilling med sort – ikke at tage remis, han spiller bare videre og viste en helt uovertruffen teknisk kunnen i slutspillet. Han har de nerver, der skal til, og så trækker han hurtigt. Det var helt unikke slutspilsevner vi så i dag, det var trods alt mod den regerende verdensmester. Magnus Carlsen er meget klar favorit nu.”

 

boe mikkelsen
FM Mads Boe og IM Nikolaj Mikkelsen kommenterer live (foto: thv)


Partiet:


Søndag er fridag inden Anand igen har hvid i 7. parti mandag. Midt i matchen har man samme farver to partier i træk.


Programmet for VM-matchen (danske tidspunkter):
1. parti: Lørdag den 9. november kl. 10.30. Carlsen – Anand ½ - ½
2. parti: Søndag den 10. november kl. 10.30 Anand – Carlsen ½ - ½
3. parti: Tirsdag den 12. november kl. 10.30 Carlsen – Anand ½ - ½
4. parti: Onsdag den 13. november kl. 10.30 Anand – Carlsen ½ - ½
5. parti: Fredag den 15. november kl. 10.30 Carlsen – Anand 1 - 0
6. parti: Lørdag den 16. november kl. 10.30 Anand – Carlsen 0 - 1
7. parti: Mandag den 18. november kl. 10.30
8. parti: Tirsdag den 19. november kl. 10.30
9. parti: Torsdag den 21. november kl. 10.30
10. parti: Fredag den 22. november kl. 10.30
11. parti: Søndag den 24. november kl. 10.30
12. parti: Tirsdag dag 26. november kl. 10.30

 

Evt. omkamp: torsdag den 28. november

 

VM-hjemmesiden: chennai2013.fide.com

 

Danmark - Finland 2-2

Frankrig og Aserbajdsjan ligger side om side med 13 point inden sidste runde i Hold EM i polen. Sidste runde spilles søndag kl. 11.00.

 

Holdleder Lrs Schandorff skriver fra Warszawa.

 

Af Lars Schandorff

Uafgjort igen
Danmark - Finland 2-2
GM Sune Berg Hansen – GM Tomi Nyback ½ - ½
IM Jakob Vang Glud – IM Vilka Spila 0 – 1
GM Allan Stig Rasmussen – IM Mikael Agopov 1 – 0
IM Mads Andersen – FM Daniel Ebeling ½ - ½


Danmark fortsatte den nordiske cyklus ved EM i Warszawa. I niende runde var vi oppe imod Finland. Det lignede umiddelbart en god parring.


Finland har selvfølgelig Tomi Nybäck, men ham neutraliserede Sune let på bræt 1. Faktisk var det Sune, der længe pressede uden, at der dog skete det store. Remis.


Finnerne spiller sjældent det mest positionelt helstøbte skak, og derfor ligger de generelt godt til den danske teknik. Glud blev udsat for 1.a3. Det siges, at hans modstander har spillet alle 20 lovlige førstetræk! Ret hurtigt blev det dog en rimelig normal stilling. Det så i hvert fald meget lige ud, men pludselig kunne hvid starte en stor offensiv på kongefløjen, som danskeren havde undervurderet. Finnen fik brudt det hele op, og angrebet skar igennem.

 

dk finland

GM Allan Stig Rasmussen (foto: Lars Schandorff)


Allan fik en giftig forberedelse ind, nemlig h4 mod Grunfeld: 1.d4 Sf6 2.c4 g6 3.Sc3 d5 4.Sf3 Lg7 5.h4!?


Trækket er blevet spillet en del i år, blandt andet blev Carlsen udsat for det i Kandidatturneringen, men Agopov havde tydeligvis ikke styr på det. Allerede efter 12 træk førte hvid med en bonde ... og havde angreb! Allan afsluttede i stor stil. Et lækkert træk var 20.Th3! Det truer blandt andet Dh2. D6-bonden forhindrer jo sorts konge i at stikke af.


I det sidste parti var det unge finske talent forberedt til tænderne. Mads fortsatte sit Fransk-eventyr, og det er jo altid farligt, når modstanderen har computer til at forberede sig med. Heldigvis var Mads ligeså godt forberedt. I træk 10 lavede Mads en nyhed.

 

Derefter fulgte en lang, skarp taktisk sekvens, der endte 10 træk senere med at sort havde givet en officer for to bønder men med masser af kompensation. Begge blitzede helt frem til den stilling. Lidt dumt af hvid, synes jeg, fordi hans stilling er meget vanskelig at spille lige præcis der. Ellers skulle han have haft nogle flere træk med! Få træk senere kunne sort have fået nærmest afgørende fordel. Mads fandt noget andet, der vandt yderligere en bonde og lidt senere endnu en, så han havde fire bønder for en løber. Uheldigvis var de både svage og blokerede, så stillingen var i balance og endte da også remis.


Facit: Endnu en uafgjort! Og endnu en gang i underkanten i forhold til vores stillinger, men trods alt ikke så slemt som mod Litauen.


Lars Schandorff


Danmark møder i sidste runde Wales.

Resterende program:
9. runde søndag den 17. november kl. 11.00

Hjemmeside: etcc2013.com

GM Davor Palo skriver på sin egen blog om turneringen: www.davorpalo.com

 

6. runde VM LIVE

Følg 6. matchparti i VM matchen her fra kl. 10.25: 


Live streaming video by Ustream

 

 

Lørdag er DSU, BMS og KSU vært ved et arrangement på Tapeten, Magleparken 5, 2750 Ballerup, hvor bl.a. international mester Nikolaj Mikkelsen vil kommentere 6. matchparti live. Arrangementet starter kl. 10.25 og alle er velkomne. 

 

im mikkelsen2
IM Nikolaj Mikkelsen

Kommende begivenheder

 politiken cup

Afsluttede begivenheder

 DM i Skak 2018

 Hurtig DM Senior

 Odense Mesterskabet 2017

 20banner

 Aarhus Festuge 2017

 horsens lang

ch summer2018

Øvrigt

danskskaksalg2

 chess house

dsus 50aar_banner

Dansk SkakDommerforening

 reklamebanner-dsu

 skoleskak

www.skak.dk    -    Dansk Skak Union    -    Copyright © 2012. All Rights Reserved

Network Media Hjemmeside fra
Network Media