cc slam_small

 Forside Skakbladet

SKAKBLADET

Dansk Skak Unions trykte medlemsblad.

4 numre årligt.

Redaktion|Abonnement

Annoncer|Indbydelser
Arkiv

 

Aktuelle
ratinglister

klik her

divisionsturneringen

Danbase partiarkiv

 

bent-larsen

Ungdomsskakken FB

Litauen - Danmark 2-2

Frankrig fører stadig EM for Hold i Polen. Frankrig har 12 point mod Aserbajdsjan og Armeniens 11 point. Grækenland er overraskende nummer fire med 10 point.

 

Danmarks holdleder, GM Lars Schandorff, skriver om dagens danske kamp:

 

Af Lars Schandorff
Mere stolpe ud

Litauen - Danmark 2-2

GM Darius Zargorski (2480) – GM Sune Berg Hansen (2567) ½ - ½
IM Mindaugas Beinora (2389) – IM Jakob Vang Glud (2526) 0 – 1
Tomas Laurusas (2404) - GM Davor Palo (2553) 1 – 0
FM Tautvydas Vedrickas (2305) – GM Allan Stig Rasmussen (2499) ½ - ½

 

Det var næsten alt, der kunne gå galt, som gik galt i matchen mod Litauen ved EM. Dermed fortsætter billedet fra de foregående kampe desværre.


Ok, Litauen var nok noget stærkere end deres ratingtal. Flere af deres spillere havde performet virkelig godt, men alligevel var vi klare favoritter. Og alt gik vores vej ... i starten!


Glud fik en lille behagelig positionel fordel, og samtidig kørte Allan sin modstander helt over i åbningen. De to sorte stod solidt og fint, ja det var nærmest os, som stod bedst i dem også.


Så skete der noget.


Glud udbyggede stille og roligt sin fordel. Der opstod et slutspil med dronning og uligefarvede løbere og en masse bønder til hver. Men det var danskeren, der havde et nærmest evigt initiativ. Til sidst brød modstanderen planmæssigt sammen. En sikker sejr.

 

glud

IM Jakob Vang Glud - på vej til at spille sig op (foto: Lars Schandorff)

 

Problemet var, at Davor havde tabt en bonde og stod til tab. Og at Allans fordel også var røget i nogle gevaldige komplikationer i tidnøden, så det nu kun ville blive remis.

 

Heldigvis havde Sune fint holdt sit parti kørende.

 

 

Efter en helt lige åbning havde sort sat sig på mere og mere. Efter træk 40 scorede han en bonde. Hvid kunne måske have holdt det stadig. Der var kun et break, nemlig a5. Da Sune spillede det i træk 62, skulle hvid have svaret 63.b5! cxb5 64.Lxa5. Men efter partitrækket 63.Lxa5? kunne sort vade ind i stillingen med sin konge med afgørende fordel. I træk 67 kunne han sågar have sat forceret mat med Kb3 68.Kc1 og nu det smarte Td3! fulgt af en løberskak og mat på d1. Sune forsøgte også at sætte mat, men havde misset hvids forsvar: 70.b5.


Uafgjort efter de stillinger, det er næsten for meget. Men det har generelt været stolpe ud hernede. Vi spiller ikke eksakt nok i de afgørende situationer.

 

Lars Schandorff
 

Resterende program:
8. runde lørdag den 16. november kl. 15.00
9. runde søndag den 17. november kl. 11.00

Hjemmeside: etcc2013.com

GM Davor Palo skriver på sin egen blog om turneringen: www.davorpalo.com

 

 

 

Carlsen i front

Femte matchparti mellem verdensmester Viswanathan Anand og udfordrer Magnus Carlsen ved VM i Indien blev vundet af den 22-årige nordmand efter 5½ times spil. Carlsen fører nu matchen med 3 – 2.


Den unge nordmand afveg allerede ved træk 1. fra de to første partier, hvor han havde hvid. Førstetrækket 1. Sf3 var afløst af 1. c4 og sådan som trækkene forløb derfra, endte man i semi-slavisk. Dronningerne blev hurtigt byttet af og ved træk 22. havde hver spiller to tårne, en løber og 5 bønder tilbage.

 

pressemoede4parti1
Magnus Carlsen fik hul på bylden i dag (skærmdump fra chennai2013.fide.com)


Magnus Carlsen blev ved at presse og havde en minimal fordel. Ved træk 45. spillede Anand unøjagtigt og Magnus Carlsen viste sin styrke med det ene præcise træk efter det andet og ved træk 58 opgav Anand.

 

Se partiet her:


Lørdag er DSU, BMS og KSU vært ved et arrangement på Tapeten, Magleparken 5, 2750 Ballerup, hvor bl.a. international mester Nikolaj Mikkelsen vil kommentere 6. matchparti live. Arrangementet starter kl. 10.25 og alle er velkomne. Man kan også følge med i Nikolaj Mikkelsens analyser her på www.skak.dk, da vi viser hele arrangementet live på internettet.


Som vi tidligere har skrevet, hiver alle medier i Peter Heine Nielsen for at få hans syn på VM-matchen. I går var turen kommet til TV2 Østjylland:

 

Programmet for VM-matchen (danske tidspunkter):
1. parti: Lørdag den 9. november kl. 10.30. Carlsen – Anand ½ - ½
2. parti: Søndag den 10. november kl. 10.30 Anand – Carlsen ½ - ½
3. parti: Tirsdag den 12. november kl. 10.30 Carlsen – Anand ½ - ½
4. parti: Onsdag den 13. november kl. 10.30 Anand – Carlsen ½ - ½
5. parti: Fredag den 15. november kl. 10.30 Carlsen – Anand 1 - 0
6. parti: Lørdag den 16. november kl. 10.30
7. parti: Mandag den 18. november kl. 10.30
8. parti: Tirsdag den 19. november kl. 10.30
9. parti: Torsdag den 21. november kl. 10.30
10. parti: Fredag den 22. november kl. 10.30
11. parti: Søndag den 24. november kl. 10.30
12. parti: Tirsdag dag 26. november kl. 10.30

 

Evt. omkamp: torsdag den 28. november

 

VM-hjemmesiden: chennai2013.fide.com

 

Island - Danmark 2½-1½

Frankrig er stadig i front ved EM for hold i Polen. Holdet fører med 1 point ned til Aserbajdsjan og yderligere et point efter følger Rusland og Armenien. Det er nok blandt disse fire hold, at den kommende Europamester skal findes. De fire førende hold mødes fredag indbyrdes således: Aserbajdsjan mod Frankrig og Rusland mod Armenien.


Danmarks holdleder skriver om dagens danske kamp:


Af Lars Schandorff
Vikingeskak
Island - Danmark 2½-1½
1. GM Hedinn Steingrimsson (2543) – GM Sune Berg Hansen (2567) 1 – 0
2. GM Hannes Stefansson (2521) – GM Davor Palo (2553) ½ - ½
3. IM Hjorvar Steinn Gretarsson (2505) – GM Allan Stig Rasmussen (2499) ½ - ½
4. GM Henrik Danielsen (2501) – IM Mads Andersen (2476) ½ - ½


Island lugtede blod, da det blev klart, at de skulle op imod Danmark i sjette runde af EM. Der er nok ingen, de hellere vil slå end os. Vi ville dog også gerne vinde. En sejr kunne bringe os godt med frem. På papiret lignede det et ultratæt opgør, og det kom til at holde stik.


Det mest mærkelige, når man møder Island er, at de har Henrik Danielsen med. Det er i hvert fald lidt kunstigt for os, der har kendt ham helt tilbage fra juniortiden. De problemer har Mads ikke. For ham er Danielsen bare islænding. Det hjalp da også, at Mads havde vundet de sidste to indbyrdes opgør. I dagens runde fik han dog ingenting med hvid i en slags Kongeindisk. Danielsen har jo skiftet sit gamle 1.f4/f5 repertoire ud med et nyt 1.g3/g6 koncept. Partiet var lige hele tiden og endte remis uden, at der skete det store.

 

mads danielsen
Henrik Danielsen med sort mod Mads Andersen (foto: Lars Schandorff)


Det gjorde Allans også, altså endte remis. Han stod lidt trangt efter åbningen, men havde et superfelt på d5 til en officer, og det holdt balancen.


På bræt 1 blev Sune til gengæld udsat for det rene vikingeskak.Modstanderen blitzede trækkene afsted. Ofrede på f7 og fik et kæmpe initiativ. Imens tikkede den danske klokke nedad. De endte i et slutspil med tårn og to bønder mod to officerer. Det var svært for sort, især uden tid. Sune forsvarede det optimalt til at begynde med, men missede desværre 38...Ld7. Sort kan sætte løberen på f5. Det bør holde. I partiet fik hvid breaket f5 ind, og så var det slut.


Davor kæmpede for at redde matchen. Han havde vundet en bonde og pressede med dronning og uligefarvede løbere. Måske var stillingen vundet, det er svært at sige med sikkerhed. Den danske mester var dog i permanent tidnød og fandt ikke rigtigt nogen afgørende ideer. Efter 90 træk indstillede han gevinstforsøgene.


Facit: Et irriterende 2½-1½ nederlag.


Lars Schandorff

 

Danmark møder fredag Litauen i en kamp, hvor Danmark er favorit på papiret, men Litauen har hidtil klaret sig bedre end forventet.

 

Resterende program:

7. runde fredag den 15. november kl. 15.00
8. runde lørdag den 16. november kl. 15.00
9. runde søndag den 17. november kl. 11.00

 

Hjemmeside: etcc2013.com

 

GM Davor Palo skriver på sin egen blog om turneringen: www.davorpalo.comSenior VM i gang

Senior VM i Kroatian føres efter de første tre runder af ni spillere med maksimumpoint, heriblandt GM Anatoly Vaisser, Frankrig, GM Evgeni Vasiukov , Rusland og GM Viktor Kupreichik, Hviderusland.

 

Der deltager 212 spillere i den åbne række, men hidtil har der været danskere med i alle live-sendinger, så følg med igen fredag kl. 16.00.


Seniorchef Bent Sørensen har sendt disse ord fra Rijeka, Kroatien:


Vi har nu spillet 3 runder. Vi startede med en stemningsfuld åbningsceremoni med operasangere og politiske talere. Jeg hæftede mig ved regionsrådets kvindelige repræsentant, der fremhævede, at skak både er en sport og en kunstart. Hun udtrykte, at vi skakspillere skal være taknemmelige over, at vi behersker den kunstart. Med den udtalelse kunne hun hverve mange stemmer til regionsvalget på tirsdag, hvis hun var opstillet. Men det er hun ikke i Danmark.

 

Ved velkomsten blev de tidligere seniorverdensmestre budt særligt velkommen. Vi danskere rankede ryggen, da den regerende verdensmester blev særligt fremhævet. Desværre kræver det en vis optimisme at tro på, at Jens Kristiansen kan genvinde mesterskabet. Han har kun scoret 1,5 af 3.

 

Vore bedste er Jørn Sloth, Jørgen Jørgensen og Jens Hartung Nielsen med 2,5 af 3. Desværre mødes Jørgen og Jens i 4. runde. Jørgen er særlig udsat med danske modstandere. I 1. runde mødte han den tidligere DSU formand Steen Juul Mortensen.

 

karason sloth

Askell O. Karason, Island og FM Jørn Sloth spiller begge med i Senior VM (foto: thv)

 

Bent Sørensen havde i 3. runde en kort gæstevisit på 1. bord mod Vaisser, seniorverdensmester i 2010. I en god stilling omkring træk 20 lavede han en overseelse, der ikke stod til at redde.

 

Spilleforholdene er klart forbedrede i forhold til for to år siden, da vi også spillede her. Så vi 13 danske spillere befinder os godt her.

 

Bent Sørensen

 

Resterende program:
4. runde fredag den 15. november kl. 16.00
5. runde lørdag den 16. november kl. 15.00
6. runde mandag den 18. november kl. 16.00
7. runde tirsdag den 19. november kl. 16.00
8. runde onsdag den 20. november kl. 16.00
9. runde torsdag den 21. november kl. 16.00
10. runde fredag den 22. november kl. 16.00
11. runde lørdag den 23. november kl. 15.00

 

Hjemmeside: worldsenior2013.rijekachess.com/

 

6. VM parti live-kommenteres

BMS, KSU og DSU arrangerer live-kommentering af 6. matchparti i VM matchen på lørdag på Tapeten i Ballerup. Kan man ikke tage til Ballerup for at følge med, kan hele arrangementet følges live på internettet.


Kommentatorer er IM Nikolaj Mikkelsen og Tom Skovgaard og udover spørgsmål fra de tilstedeværende tilskuere, vil det være muligt at komme med spørgsmål pr. mail.

 

 

im mikkelsen2
IM Nikolaj Mikkelsen kommenterer 6. matchparti på lørdag (foto: thv)


Hvordan man følger med hjemmefra, vil senere fremgå af www.skak.dk


Arrangementet starter kl. 10.25, partiet starter fem minutter derefter.


Adresse: Tapeten, Mødelokale: A + B, Magleparken 5, 2750 Ballerup

Tid: lørdag den 16. november fra kl. 10.25.

Gratis adgang.

 

Kommende begivenheder

 Hurtig DM Senior

 Odense Mesterskabet 2017

Afsluttede begivenheder

 DM i Skak 2018

 20banner

 Aarhus Festuge 2017

 politiken cup

 horsens lang

ch summer2018

Øvrigt

danskskaksalg2

 chess house

dsus 50aar_banner

Dansk SkakDommerforening

 reklamebanner-dsu

 skoleskak

www.skak.dk    -    Dansk Skak Union    -    Copyright © 2012. All Rights Reserved

Network Media Hjemmeside fra
Network Media