cc slam_small

 Forside Skakbladet

SKAKBLADET

Dansk Skak Unions trykte medlemsblad.

4 numre årligt.

Redaktion|Abonnement

Annoncer|Indbydelser
Arkiv

 

Aktuelle
ratinglister

klik her

divisionsturneringen

Danbase partiarkiv

 

bent-larsen

Ungdomsskakken FB

Dansk VM sølv

GM Jens Kristiansen vandt sølv ved Senior VM i Rijeka i Kroatien. Verdensmesteren fra 2012 måtte således træde et enkelt skridt ned af rangstigen, men som seedet nummer 11 og med en start med 1½ af 3, må det være en tilfreds dansker, der modtager sølvmedalje og 2.000 Euro.

 

Jens Kristiansen endte ligesom vinderen GM Anatoly Vaisser (2523) fra Frankrig med 8½ af 11, men franskmanden havde bedst korrektion.

 

jens kristiansen
GM Jens Kristiansen vandt VM-sølv (foto: thv)


En effektiv udspilning fra første runde:


13 danskere deltog i turneringen.


Slutstillingen:
1. GM Anatoly Vaisser (2523), Frankrig, 8½ point
2. GM Jens Kristiansen (2407), Danmark, 8½ point
3. GM Krunoslav Hulak (2473), Kroatien, 8 point
4. GM Mihai Suba (2413), Rumænien, 8 point
5. GM Yuri Balashov (2440), Rusland, 8 point

23. FM Jørn Sloth (2338), Danmark, 7 point
31. FM Bent Sørensen (2247), Danmark, 7 point
32. IM Bjørn Brinck-Claussen (2248), Danmark, 7 point
55. FM Jørgen Jørgensen (2257), Danmark, 6 point
83. Jens Kølbæk (2271), Danmark, 6 point
91. Jens Hartung-Nielsen (2219), Danmark, 5½ point
98. Arne Christiansen (2117), Danmark, 5½ point
121. Pouelsten Holm Grabow (2157), Danmark, 5 point
136. Arne Bjørn Jørgensen (1999), Danmark, 5 point
161. Steen Juul Mortensen (1999), Danmark, 4½ point
177. Peter Nielsen (1769), Danmark, 4 point
185. Finn Andersson (1846), Danmark, 3½ point


201 deltagere.

 

Hjemmeside: worldsenior2013.rijekachess.com

 

Bundesligaens 3. og 4. runde

Lørdag og søndag er der fuldt program i den tyske Bundesliga. Flere danske spillere kan komme i aktion. Peter Heine Nielsen er nummer 12 på de forsvarende mestre OSG Baden-Badens styrkeliste. Hos Hamburg er GM Sune Berg Hansen og dansk/tyske IM Rasmus Svane at finde på holdlisten og i Solingen er IM Mads Andersen nummer 10 på styrkelisten.

 

mads bunesliga

IM Mads Andersen er nummer 10 hos SG Solingen (foto: thv)


Programmet denne weekend:


Lørdag kl. 14.00:
SG Solingen - SC Eppingen
SG Trier - Bayern München
SV Mülheim Nord - SK Turm Emsdetten
SV Wattenscheid - SF Katernberg
Hamburger SK - SF Berlin
Werder Bremen - SK König Tegel
OSG Baden-Baden - SV Griesheim
SV Hockenheim - SC Viernheim

 

Søndag kl. 10.00
SV Griesheim - SV Hockenheim
SC Viernheim - OSG Baden-Baden
SF Berlin - Werder Bremen
SK König Tegel - Hamburger SK
SK Turm Emsdetten - SV Wattenscheid
SF Katernberg - SV Mülheim Nord
SC Eppingen - SG Trier
Bayern München - SG Solingen

 

Betænkningstid: 100 minutter til de første 40 træk, derefter 50 minutter til de næste 20 træk + 15 minutter til resten. Der tillægges 30 sekunder pr. træk. Der må ikke tilbydes remis de første 20 træk.

Alle partier vil blive vist live på internettet, men der vil være indlagt en forsinkelse for at undgå muligheden for elektronisk snyd.

Hjemmeside: www.schachbundesliga.de

 

Magnus Carlsen verdensmester!

Magnus Carlsen holdt uden de store problemer remis i tiende matchparti i VM-matchen i Chennai, dermed har vi fået en ny verdensmester efter Viswanathan Anand, der har været regerende mester siden 2007. Carlsen vandt samlet 6½ - 3½.

 

carlsen 10parti
Magnus Carlsen – Verdensmester 2013 - ? (foto: Andreas Kastberg)


Undervejs i, hvad der viste sig at blive matchens sidste parti, var Magnus Carlsen tættest på sejren og han overså en lovende mulighed i træk 30, hvor Sc3 eller Sg3 giver fordel, men som han sagde på den efterfølgende pressekonference: ”Jeg kunne spille videre uden risiko, så jeg valgte at forsøge at vinde. Da det begyndte at blive kompliceret, valgte jeg at trække i nødbremsen og afvikle til et slutspil, der hurtigt blev remis.”


Partiet:


Andreas Kastberg fra SK1968 har fulgt de sidste tre partier på spillestedet. Her er hans rapport fra matchens sidste parti:
 

Norge fik sin verdensmester!

Som forventet tog Magnus Carlsen verdensmestertitlen fra Vishy Anand her til aften i Chennai. Med matchens forløb i tankerne er det utvivlsomt såvel forventet som fortjent.

 

Dagens parti lignede en umulig opgave og var det vel også, men som spået af GM Ramesh og formentlig mange andre, prøvede Anand at få en kamp i gang og spillede siciliansk. Der var dog ikke mange chancer at få hos Carlsen, som ikke ønskede at slås med de hvide brikker, matchstillingen taget i betragtning.

 

Jeg fik et gæstepas til tilskuerpladserne i dag og fik lejlighed til at se andet end ryggen af en masse fotografer. Det var naturligvis en stor oplevelse at følge det afgørende parti så tæt på. Af og til kiggede jeg bagud i lokalet og kunne se skoleklasser på udflugt blive sluset ind og ud af de bagerste tilskuerrækker. Anand er naturligt nok en kendt person her og jeg har indtryk af, at der har været mange lokale forbi uden den store tilknytning til skak i øvrigt, som er kommet for at se byens stolte søn. Men Carlsen er bestemt også populær! Under den nyligt overståede lysfest, som er en årligt tilbagevendende indisk festdag, blev der for eksempel fremstillet idolplakater af såvel Anand som Carlsen.

 

anand 10parti
Viswanathan Anand, verdensmester 2007 – 2013 (foto: Andreas Kastberg)

 

Presserummet var naturligt nok fyldt til bristepunktet i dag. Spillernes kommentarer til det afsluttende pressemøde vil jeg ikke skrive så meget om, da mødet sikkert er set af mange allerede. Carlsen udtrykte stor tilfredshed med sit ophold i Indien, og Anand undskyldte overfor sine indiske fans, at han ikke havde spillet bedre. Begge lod forstå, at de skal hjem og slappe af. Det er bestemt fortjent!

 

Andreas Kastberg


Norge er naturligt nok helt på den anden ende og skak får en unik omtale i alle medier. Skakeuforien kan forsætte i mange år med Magnus Carlsen som verdensmester, han fylder først 23 år den 30. november.


VM-matchens forløb:
1. parti: Lørdag den 9. november kl. 10.30. Carlsen – Anand ½ - ½
2. parti: Søndag den 10. november kl. 10.30 Anand – Carlsen ½ - ½
3. parti: Tirsdag den 12. november kl. 10.30 Carlsen – Anand ½ - ½
4. parti: Onsdag den 13. november kl. 10.30 Anand – Carlsen ½ - ½
5. parti: Fredag den 15. november kl. 10.30 Carlsen – Anand 1 - 0
6. parti: Lørdag den 16. november kl. 10.30 Anand – Carlsen 0 - 1
7. parti: Mandag den 18. november kl. 10.30 Anand – Carlsen ½ - ½
8. parti: Tirsdag den 19. november kl. 10.30 Carlsen – Anand ½ - ½
9. parti: Torsdag den 21. november kl. 10.30 Anand – Carlsen 0 - 1
10. parti: Fredag den 22. november kl. 10.30 Carlsen – Anand ½ - ½
11. parti: Søndag den 24. november kl. 10.30 – spilles ikke
12. parti: Tirsdag dag 26. november kl. 10.30 – spilles ikke.

 

VM-hjemmesiden: http://chennai2013.fide.com


Danmarksmester GM Davor Palo har kommenteret flere VM- og EM-partier på sin blog: www.davorpalo.com Bemærk at man kan gennemspille partierne ved at klikke på et træk.

 

Jens Kristiansen på delt førsteplads

Inden sidste runde af Senior VM i Kroatien ligger den regerende Seniorverdensmester Jens Kristiansen og GM Anatoly Vaisser (2523) fra Frankrig på en delt førsteplads med 8 af 10. I sidste runde har Jens Kristiansen sort mod GM Mihai Suba (2413) fra Rumænien.


Seniorchef Bent Sørensen skriver:


En meget spændende runde. Det tegnede dog til, at Vaisser løb alene i mål. Mod Balashov havde han et par bønder i overvægt, men til stor overraskelse for tilskuerne ebbede det ud i et remisslutspil. Balashov blev dog eksamineret grundigt i en af de klassiske tårnslutspil med bonde + tårn mod tårn. Selv stormestre må finde sig i den slags.

 

jens k_2012_okt

GM Jens Krisitansen (foto: thv)


Jens Kristiansen spillede med stor energi, men havnede i et slutspil som så dårligt ud. På mirakuløs vis vandt han dog slutspillet. Så nu er han på linje med Vaisser. Hans muligheder er dog dårligere end Vaissers. Dels skal Jens have sort i sidste runde, medens Vaisser har hvid, Og så har Vaisser den bedste korrektion af de to, da han under hele turneringen har siddet ved bord 1.

Men Jens har stadig chancen for at genvinde verdensmesterskabet. Skandinavien har i øjeblikket to verdensmestre. Det vil være fantastisk, hvis både Magnus og Jens er verdensmestre ikke kun i dag, men også det næste år.

Vi spiller lørdag kl. 15.00.

 

Bent Sørensen

 

Resterende program:

11. runde lørdag den 23. november kl. 15.00

 

Hjemmeside: worldsenior2013.rijekachess.com

 

Rapport fra Chennai

Vi er så heldige at have SK1968s Andreas Kastberg ved ringside i Chennai i Indien. Her følger en rapport fra dagens parti og samtidig et blik på Anands fremtid.

 

Af Andreas Kastberg
Antiklimaks
En underlig dag i Chennai! Tilsyneladende fik Anand hvad han søgte i åbningen. En angrebsstilling som jo var påkrævet i jagten på et helt point.

 

Jeg talte bagefter med den indiske stormester og kommentator RB Ramesh som naturligt nok var meget skuffet på Anands og Indiens vegne. For ham at se var Anands store tænkepause vendepunktet i partiet og formentlig et tegn på at Anand havde godt med nerver på.

 

gm ramesh

GM Ramesh (foto: Andreas Kastberg)


Anand fik en lovende stilling, ikke noget der var tabt for Carlsen på nogen måde, men dog en stilling man måtte formode ville passe Anand godt, mente Ramesh. Og så skete det mærkelige: Manden der oprindelig var frygtet for at regne ultrahurtigt og præcist, tog sig en ordentlig tænkepause og spillede dårlige træk. Ramesh fortalte, at da Anand tog tænkepausen, var han sikker på at det var fordi han sad og regnede på matbilleder og at de efterfølgende træk ville komme i hurtigt tempo. Da det ikke skete, undrede Ramesh sig over hvad Anand havde planlagt mod Carlsens b-bonde, og undrede sig såre over at finde ud af, at det var...ingenting.

 

De lokale folk jeg ellers har talt med, synes naturligvis at Carlsen er en uhyre stærk og værdig verdensmester, hvis det skulle gå som det ser ud til nu. Men der er naturligvis en trykket stemning over, at Anand gik ned på den måde, som er klart under hans niveau.

 

anand king

Tronen vakler under Anand (foto: Andreas Kastberg)


Er der lagt op til en hurtig remis i næste parti? Det mener GM Ramesh bestemt ikke. Han tror at Anand vil være et forbillede og gå ned med et brag hvis det ikke lykkes ham at vinde et parti. Ramesh mener heller ikke, at Anand er færdig som skakspiller, men at det vil gå ham som f.eks. Kramnik, der kom tilbage efter et nederlag og begyndte sit andet skakliv.

 

Lad os håbe det!

 

Andreas Kastberg


VM-hjemmesiden: chennai2013.fide.com


Chat på dansk: www.liveskak.dk/chat

 

Kommende begivenheder

 politiken cup

Afsluttede begivenheder

 DM i Skak 2018

 Hurtig DM Senior

 Odense Mesterskabet 2017

 20banner

 Aarhus Festuge 2017

 horsens lang

ch summer2018

Øvrigt

danskskaksalg2

 chess house

dsus 50aar_banner

Dansk SkakDommerforening

 reklamebanner-dsu

 skoleskak

www.skak.dk    -    Dansk Skak Union    -    Copyright © 2012. All Rights Reserved

Network Media Hjemmeside fra
Network Media