cc slam_small

 Forside Skakbladet

SKAKBLADET

Dansk Skak Unions trykte medlemsblad.

4 numre årligt.

Redaktion|Abonnement

Annoncer|Indbydelser
Arkiv

 

Aktuelle
ratinglister

klik her

divisionsturneringen

Danbase partiarkiv

 

bent-larsen

Ungdomsskakken FB

Juletilbud fra Dansk Skaksalg

Skaksalget ønsker alle vore kunder en rigtig glædelig jul samt et godt og lykkebringende nytår!

 

gladelig jul_skaksalg

Her et udpluk af vores gode Juletilbud. Klik på et billede for at gå til netbutikken.

 

Skakspil. Kun 100 kr.
Lige til at bruge derhjemme og nemt at tage med på cafeén, gågaden, osv.


Lamineret plastbræt 515 mm (kan foldes på midten), felter 55 mm, med kvalitets plastbrikker,
kongehøjde 95 mm.

 

Smukt turneringssæt. Kun 975 kr.

Med bræt og brikker i en god kvalitet. Bræt 505 mm, felter 55 mm, mahogni og ahorn.


Staunton brikker med håndskåren springer, kongehøjde 96 mm.

Jacob Aagaard: Attack and Defence hardback. Pris: 225 kr.

‘At spille violin og lære sprog er beslægtede aktiviteter – hjernen har behov for et særligt landkort for den slags aktiviteter, så det skal læres i en tidlig alder – på grund af et eller andet med kemien i hjernen, tror jeg. Det forklarer, hvorfor så mange spillere går i stå på et bestemt niveau – deres kort er kaput! Deprimerende, ikke? Men det er dér, hvor Aagaard (og andre sværvægtere som Dvoretsky og Jusupov) kommer til undsætning! Bøgerne i denne serie er designet til at ændre ‘skak-kortet’ i din hjerne! Jacob ønsker at omdanne den smalle sti frem mod gode træk til en motorvej, hvor de gode træk bare strømmer af sted!’
Fra forordet af Sune Berg Hansen.

Quality Chess 2013, 304 sider.

 


Axel Smith: Pump up your rating. Pris: 200 kr.

De fleste ved, hvordan man øger sin fysiske styrke, men blandt skakspillere hersker der forvirring, når det kommer til at forbedre den skaklige styrke. Men Axel Smith ved, hvordan man kan øge sin spillestyrke, og hans træningsmetoder har vejledt holdkammerater og elever til stormesternormer og titler. Alle områder af skak er dækket – fra åbningsforberedelse, over midtspillet til slutspilsteknik.


IM Axel Smith gjorde fremragende reklame for sin bog ved lige efter udgivelsen at erobre titlen som nordensmester 2013 ved XtraCon Grand Master i Køge og samtidig score en GM-norm.


Quality Chess 2013, 376 sider.

 

Spænding i Hold VM

Efter fem sejre på stribe løb Ukraine mandag ind i deres første pointtab ved Hold VM i Tyrkiet, da Holland løb med en 2½ - 1½ sejr i 6. runde. Da Rusland samtidig har vundet de sidste fire matcher, er det stadig helt åbent, hvem der løber med medaljerne.

 

sokolov april2013
GM Ivan Sokolov, Holland var med til at slå Ukraine (foto: thv)


Tyrkiet og Egypten er isoleret i bunden, men alle de øvrige otte hold har stadig chance for at løbe med en topplacering. Ukraine og Rusland mødes i 8. runde torsdag. Det kan meget vel blive den helt afgørende kamp om guldet, hvis altså ikke russerne snubler over Holland i tirsdagens kamp.


Stillingen efter 6. runde:
1. Ukraine, 10 mp, 14½ bp
2. Rusland, 9 mp, 14½ bp
3. Holland, 8 mp, 14 bp
4. Kina, 8 mp, 13½ bp
5. USA, 6 mp, 13½ bp
6. Armenien, 6 mp, 12 bp
7. Tyskland, 6 mp, 11½ bp
8. Aserbajdsjan, 5 mp, 12 bp
9. Tyrkiet, 2 mp. 8 bp
10. Egypten, 0 mp, 6½ bp

 

7. runde tirsdag kl. 14.00 dansk tid ser således ud:
Rusland - Holland
Ukraine – Egypten
USA - Tyskland
Armenien – Tyrkiet
Kina - Aserbajdsjan

Onsdag spilles 8. runde kl. 14.00 mens 9. og sidste runde spilles torsdag kl. 9.00.

Hjemmeside: wctc2013.tsf.org.tr

 

Flere Skakblade til download

Man kan nu også downloade alle årgange af Skakbladet fra 1912 og til og med 1929 på www.skak.dk (under punktet ”Dansk Skak Union” og så ”Skakbladet – Arkiv”). Dvs. at vi nu har en komplet samling fra første årgang i 1904 og til og med 1929. Lars Zwisler har scannet ind, og Tom Skovgaard har møjsommeligt samlet enkeltsider til PDF-filer, en enkelt fil for hvert blad, og derefter uploadet samt udvidet menuerne m.m.

 

skakbladet1924

 

Noget af det mest interessante er bladene nr. 8 og 9 fra 1927, hvor Danmark blev nr. 2 ved skakolympiaden (som det i øvrigt ikke hed dengang), men der er selvfølgelig masser af andet at fordybe sig i for de skakhistorieinteresserede.

 

Dansk Skak Union forsætter arbejdet med at digitalisere de gamle årgange af Skakbladet, hvornår vi er helt færdige, er svært at sige, da det er en tidskrævende proces.

VM for hold

Ved VM for landshold i Tyrkiet er Ukraine klart i spidsen med maksimum otte point efter de første fire runder.

 

ivantjuk vm_hold

Vassily Ivantjuk har scoret 3 af 4 på Ukraines 1. bræt (foto: http://wctc2013.tsf.org.tr)


De ti kvalificerede hold er Armenien (forsvarende mestre fra 2011), Rusland (kval. Fra OL), Ukraine (kval. Fra OL), Holland (kval. Fra OL), Tyskland (Europamestre), USA (Mestre for det amerikanske kontinent), Kina (asiatiske mestre), Egypten (afrikanske mestre), Tyrkiet (arrangør) og Aserbajdsjan (udtaget af FIDE-præsident Kirsan Iljumzinov).


Rusland, med bl.a Kramnik og Karjakin, stillede som sædvanligt op som favorit, men et nederlag i anden runde til USA på 1 – 3 har sendt russerne ned på en tredjeplads.


Stillingen efter 4. runde:
1. Ukraine, 8 mp, 10½ bp
2. Armenien, 5 mp, 9 bp
3. Rusland, 5 mp, 8 bp
4. USA, 4 mp, 9½ bp
5. Aserbajdsjan, 4 mp, 8½ bp
6. Holland, 4 mp, 8½ bp
7. Kina, 4 mp, 8 bp
8. Tyskland, 4 mp, 8 bp
9. Tyrkiet, 2 mp. 5½ bp
10. Egypten, 0 mp, 4½ bp


Femte runde lørdag kl. 14.00 dansk tid ser således ud:
Holland – Egypten
Ukraine – Tyrkiet
Rusland – Tyskland
Armenien – Aserbajdsjan
USA - Kina

 

Søndag er fridag.

 

Hjemmeside: wctc2013.tsf.org.tr

 

Afslutningsceremoni ved VM

Magnus Carlsen modtog i dag pokal og en check på 9,6 millioner norske kroner ved afslutningsceremonien ved VM i Chennai. De 8,8 millioner var førstepræmien mens de sidste 800.000 kr. var kompensation til Carlsen for at spille på Anands hjemmebane.

 

Andreas Kastberg skriver fra Chennai:


Afslutningsceremoni
Afslutningsceremonien blev afholdt i dag ved middagstid i spillesalen og var overraskende hurtigt overstået.

 

Jeg har lidt indisk ceremoniel erfaring frisk i hukommelsen fra 2012, hvor jeg var på tur til netop Chennai med det danske blindelandshold der deltog i skakolympiaden for blinde og svagtseende. Dengang var afslutningsceremonien en længere forestilling med sang, dans og mange taler som varede flere timer.

 

I dag, derimod, var der et par korte takketaler efterfulgt af overrækkelse af henholdsvis sølv- og guldtrofæer og checks, ledsaget af en kort beskrivelse af trofæernes vægt og pengebeløbets størrelse. Naturligvis, som det sig hør og bør, akkompageneret af nationalmelodier og med stående ovationer til matchens hovedpersoner Anand og Carlsen.

 

For mig personligt tog afslutningsceremonien en uventet drejning. På forhånd var der lidt kludder med at få mig godkendt til presserummet, fordi DSUs hjemmeside ikke er avis, tv eller radio. Da jeg desuden ankom relativt sent i matchen, var der ikke blevet produceret et presseakkrediteringskort til mig som jeg kunne hænge om halsen så alle kunne se hvem jeg var. Den mystiske maskine som producerede disse eftertragtede kort var brudt sammen under presset, forlød det. Nuvel, i den forløbne uge har det ikke været noget problem for mig at færdes frit i presserummet og til fotografering foran glasruden ved rundestart. Derfor valgte jeg ikke at gøre et større nummer ud af det. Primært fordi jeg kender den ansvarlige for presserummet personligt og ikke ville risikere at stille ham i et dårligt lys, når tingene nu virkede fint for mig alligevel uden et plastickort. Nuvel, til afslutningsceremonien havde piben fået en anden lyd! Sikkerhedsniveauet var markant skærpet, idet ministerpræsidenten for staten Tamil Nadu, Selvi J. Jayalalithaa, var til stede på scenen. Uden plasticskilt kunne det absolut ikke lade sig gøre at komme ind sammen pressen.

 

Imidlertid fik man ved hjælp af lidt diplomati udstyret mig med et gæstekort, så jeg kunne overvære ceremonien alligevel. Det viste sig at være heldigt! For ved indgangen, som jo nu blev en anden, guidede vagterne naturligvis den skandinavisk udseende mand over til de pladser der var reserveret til norske gæster. I stedet for at blive placeret bagerst i salen med journalisterne, fandt jeg nu mig selv helt forrest i salen, omgivet af glade nordmænd, og lige bagved Carlsens familie. Det virkede som det helt rigtige sted at følge præmieoverrækkelsen!

 

carlsen _med_far
Magnus Carlsen med sin far Henrik Carlsen ved pressemødet (foto: Andreas Kastberg)

 

I presserummet var der bagefter et kort møde, hvor Carlsen kom forbi og hævede sit sølvbæger til ære for fotograferne. Der var mange der ville have billeder af "skakkens Justin Bieber".

 

preseemoede afslutning

Den norske avis VG skriver om nærmest kaotiske tilstande ved pressemødet
(foto: Andreas Kastberg)

 

Carlsen sagde bl.a. at han ser 4. parti som vendepunktet, selv om han ikke vandt. Han var nervøs indtil da, men blev her overbevist om, at Anand ville knække før eller siden. Han gentog at Anand er en af verdens største spillere, og at han nok han skal komme tilbage hvis han finder motivationen. I denne match, sagde Carlsen, tabte han dog til en bedre spiller - med al respekt :-)

 

Andreas Kastberg


VM-hjemmesiden: chennai2013.fide.com

 

Læs også: Magnus Carlsen Verdensmester!

 

 

 

Kommende begivenheder

 Hurtig DM Senior

 Odense Mesterskabet 2017

Afsluttede begivenheder

 DM i Skak 2018

 20banner

 Aarhus Festuge 2017

 politiken cup

 horsens lang

ch summer2018

Øvrigt

danskskaksalg2

 chess house

dsus 50aar_banner

Dansk SkakDommerforening

 reklamebanner-dsu

 skoleskak

www.skak.dk    -    Dansk Skak Union    -    Copyright © 2012. All Rights Reserved

Network Media Hjemmeside fra
Network Media