Forside Skakbladet

SKAKBLADET

Dansk Skak Unions trykte medlemsblad.

4 numre årligt.

Redaktion|Abonnement

Annoncer|Indbydelser
Arkiv

 

Aktuelle
ratinglister

klik her

divisionsturneringen

Danbase partiarkiv

 

bent-larsen

Ungdomsskakken FB

Ny ungdomslandstræner

Som vi tidligere har lovet, følger der her et lille portræt af Dansk Skak Unions nye ungdomslandstræner.

 

Rasmus Skytte er 38 år og har været IM siden 2002. I halvfemserne var han selv en del af ungdomseliten (bl.a. juniordanmarksmester 1999). International erfaring har Rasmus meget af, både som deltager og arrangør af normgivende turneringer. Rasmus Skytte har netop fejret 30-års jubilæum i Aarhus Skakklub/Skolerne, hvor han også har været formand i en årrække.

 

ramus skytte_juli2018

Ungdomslandstræneren ved brættet i Chess House. Foto: Thomas Vestergård

 

Civilt arbejder Rasmus Skytte som økonomichef i IT-branchen og bor i Aarhus med sin kone og to børn.

 

Til skak.dk udtaler den nye ungdomslandstræner:

 

"Jeg er meget glad for at have fået chancen, for at arbejde med udvikling af vores bedste ungdomsspillere. Der er flere rigtigt store talenter i øjeblikket, hvilket selvfølgelig ikke gør opgaven mindre spændende. Det bliver fedt at komme i gang, og jeg er sikker på at vi snart får flere medaljer med hjem til Danmark. Den afgående ungdomslandstræner har formået at flytte barren, hvorfor jeg selvfølgelig også går ydmygt til opgaven."

 

 

Kort nyt uge 52

IM Jonas Bjerre var tæt på den første GM-norm i den spanske turnering "VII Festival de LORCA". Det krævede en sejr i sidste runde mod IM Uriel Adrian Suarez, men desværre tabte det 14-årige stortalent partiet. Jonas må trøste sig med, at han trods alt var et helt point over forventet score. Far Tavs scorede 4½/9, hvilket var 1½ point under forventet score.  Link til resultater fra turneringen: HER. Nu går turen videre til 30. Roquetas de Mar Open, som også er en meget stærk spansk open. Jonas er seedet som nummer 26 i et felt på 177 spillere. Tavs Bjerre er seedet som nummer 104. Der vises live fra turneringen på Chess24: HER. Link til resultater fra turneringen: HER 

 

IM Jonas Buhl Bjerre - tæt på den første GM-norm i Spanien. Foto: ccc.dk 

 

28. Erfurter Schach Open havde deltagelse af FM Poul Rewitz, Lars Wilton Pedersen og Søren K. Mortensen. Poul Rewitz endte lige omkring sin seedning på en 25. plads med 5/8, men Lars Wilton Pedersen blev nummer 46 med 4 point. De to spillede i øvrigt en indbyrdes remis i første runde. I seniorturneirngen blev Søren K. Mortensen nummer 25 med scoren 2½/5. Link til resultater: HER - og link til hjemmesiden for turneringen: https://www.erfurter-schachfestival.de/ 

 

John Rendboe deltog i en lille juleturnering i Berlin, Winteropen 2018, men måtte tage hjem inden sidste runde af helt udramatiske familiære årsager. Men 5 point af 6 var trods alt et fint resultat. Se mere her

 

Der var også dansk deltagelse i en anden juleturnering i Berlin på rådhuset i Spandau. Orla Eilegaard Jørgensen og Jacob Hein spillede med i 4. Internationales Spandauer Weihnachtsopen.  De endte med henholdsvis 2 point og 2½ point efter de 7 runder. Link til resultater fra turneringen: HER - link til hjemmesiden for turneringen: https://www.zitaschach.de/open-2018/

 

Henrik Mortensen fra Horsens har været med i turneringen Austrailen Chess Open, der er en turnering der afholdes lige uden for Melbourne. Henrik endte på 5/9, hvilket var en smule under forventet score. Link til hjemmesiden for turneringen: HER 

 

Skak.dk havde glemt, at formanden for Fredericia Skakforening, Claus Marcussen var med i B-gruppen i Böblinger Open. Claus endte midt i feltet på 4½/9. Link til resultatet i B-gruppen: HER

 

Fra onsdag den 3. januar deltager FM Filip Boe Olsen og FM Mads Boe i 31. Staufer-Open 2019 i Schwäbisch Gmünd nær Stuttgart. I gruppe A er der tilmeldt 267 spillere, og de to danskere er seedet som henholdsvis nummer 30 og 35. Det samlede deltagerantal i turneringen er over 500 spillere. Link til hjemmesiden: www.staufer-open.de/

 

Fra generalsekretær i Dansk Skoleskak, Mads Jacobsen, har skak.dk modtaget følgende nytårshilsen:


Dansk Skoleskak vil gerne sige tak til alle læsere på skak.dk, som har støttet op om Dansk Skoleskaks arbejde. I 2018 har Dansk Skoleskak (som opfordret til her på siden) fået over 100 gavegivere, så organisationen også i 2019 er godkendt til at modtage fradragsberettigede gaver, momsrefusion og arv uden at betale arveafgift. En del af disse er læsere på skak.dk - tak for det. 

 

Den anerkendte træner og skakbogsforfatter GM Jacob Aagaard fra Brønshøj Skakforening er blevet valgt ind i FIDEs præstigefyldte Trainers Comission (TRG), hvor han skal være formand. 

 

Nytårshilsen fra Dansk Skak Union

Også i skakkens verden er årets sidste dag et naturligt statustidspunkt. Har man nået det man håbede, eller i det mindste noget af det? Naturligvis er der mange berettigede opfattelser af hvilke succeskriterier der skal anlægges, det følgende er kun nogle få som jeg finder vigtige.

 

Året var dårligt kommet i gang, inden GM Allan Stig Rasmussen leverede det første fremragende enkeltresultat med en 2. plads i Rilton Cup, og måske samtidig inspirerede klubkammerat Rasmus Thøgersen til at lave en flot IM Norm over de første 7 runder i samme turnering. Måske var det et godt varsel, hvis man tror på den slags, fakta er i hvert fald at vi har haft et år med mange fortrinlige individuelle præstationer, hvor man i høj grad kan glæde sig over at vores mange unge talenter oftere og oftere gør sig positivt bemærket rundt omkring.


IM Bjørn Møller Ochsner blev en suveræn Danmarksmester med IM Jesper Thybo og FM Jonas Bjerre på en delt 2-plads. Jonas lavede sin sidste IM norm i DM-turneringen, så det kan roligt kaldes et mesterskab som gav et glimt af fremtiden for dansk skak. Jesper scorede senere GM norm i CCC, mens Jonas hentede bronze ved ungdoms EM og bekræftede derved at han holder et konstant højt niveau i europæisk sammenhæng. For at runde de mange flotte individuelle resultater effektfuldt af, har IM Bjørn Møller Ochsner netop lavet GM norm i en tysk turnering.

 

OL-holdet i åben række fik en godkendt turnering, ikke mindst fordi holdets eneste GM Jakob Vang Glud i den grad trådte i karakter, og leverede den bedste individuelle danske OL-præstation i mange år, ved på førstebrættet at score fornemme 7/9 med en fornem præstationsrating på 2743. Fantastisk af Jakob at gå forrest på denne måde, ligesom han også bakkede flot op om starten på Imagekampagnen ved at deltage på det danske hold under propagandaarrangementet på Chateau Motel i København.

 

nytaar2018
Anna Rudolf mod Jakob Vang Glud ved Copenhagen Chess Slam. Foto: Thomas Vestergård


OL 2018 blev sidste station for FIDEs mangeårige lederskab, da russeren Arkady Dvorkovich endte med klart at vinde kampvalget mod den græske fungerende præsident Georgios Makropoulos med 103 stemmer mod 78 stemmer, en klar forskel som også Danmark bidrog til. Som optakt til dette valg havde vi i forbindelse med Xtracon Chess Open besøg af de Nordiske forbundsledelser og de 3 lister som kappedes om præsidentposten i FIDE. Ganske udmærket synes jeg, at vi på den måde både kan lave Nordisk samarbejde og samtidig sætte lidt fokus på en dansk turnering på absolut internationalt topniveau. Apropos Nordisk samarbejde, så har det bl.a. manifesteret sig ved at vi er gået forrest og med valget af Vibeke Ekeland Grønn som Zonepræsident har understreget vor holdning om at der skal flere kvinder i skak, på alle niveauer.


2018 blev i høj grad også et år hvor der blev sagt farvel. Unionens mangeårige kasserer stoppede efter 10 år på posten, og det er vist på sin plads her at bemærke at vi i ledelsen siden har fået øjnene op for hvor meget arbejde han stod for. Andre fra FU er stoppet efter kort tid, og det er for tiden et stort dagligt problem at nå bare de mest presserende ting, forhåbentlig finder vi snart en god løsning.


Men den største udfordring for fremtiden er uden tvivl at afløse vores mangeårige ungdomslandstræner, som med sit mangeårige utrættelige og engagerede virke bærer hovedansvaret for mange af vore unge talenters succes. Det er umuligt på kort tid at beskrive betydningen heraf udtømmende, men jeg er sikker på at alle er enige i at det er på sin plads at sige ”Tak for indsatsen Mads, både til dig og den familie der har bakket op, jeres indsats for dansk skak er simpelthen uvurderlig”.

 

Til slut en tak til såvel ansatte som frivillige ledere på alle niveauer, for de indsatser hver især yder til vores fælles bedste! Uden jeres indsats var der ingen Union.

 

Med håbet om at alle kommer velbeholdne gennem årsskiftet, ønsker Dansk Skak Union alle medlemmer og skakelskere et godt nytår 2019.

 

 

Med venlig hilsen


Poul Jacobsen

 

Delt sejr i ØBRO

GM Jonny Hector og IM Sergey Grishchenko delte sejren i ØBRO Nytår 2018 med 6 point af 7 mulige. De to spillede remis indbyrdes i 6. runde, og i sidste runde slog Grishchenko FM Søren Bech Hansen mens Hector spillede en dramatisk remis med IM Martin Haubro. Hector stod undervejs klart til gevinst, men Haubro forsvarede sig godt og kunne i Hectors tidsnød – der blev spillet uden tidstillæg – have slået kontra. Men det var blevet halv tolv om aftenen og med 3 dobbeltrunder, var spillerne selvfølgelig trætte, så partiet løb ud i remis. Se partiet længere nede i artiklen. 

 

Det var syvende år i træk, at Jonny Hector vandt ØBRO Nytår.

 

ØBRO Nytår 2019 var også kvalifikation til finalen om Københavnsmesterskabet 2019. Her blev det IM Martin Haubro, der løb med laurbærrene.

 

grishchenk dec2018

IM Sergey Grishchenko - nyt bekendtskab i dansk skak. Foto: Thomas Vestergård

 

Slutstillingen i toppen:
1. – 2. GM Jonny Hector, Nordkalotten, 6 point
1. – 2. IM Sergey Grishchenko, Rusland, 6 point
3. - 4. WIM Ellinor Frisk, Sverige, 5½ point
3. - 4. IM Martin Haubro, BMS, 5½ point
5. – 9. Henrik Porte, Holland, 5 point
5. – 9. IM Mikkel Djernæs Antonsen, Køge, 5 point
5. – 9. FM Mikkel Manosri Jacobsen, BMS, 5 point
5. – 9. FM Viktor Haarmark Nielsen, ØBRO, 5 point
5. – 9. IM Tobias Bent Christensen, Århus/Skolerne, 5 point

 

ellinor frisk_dec2018

Svenske Ellinor Frisk blev nummer 3 i turneringen. Foto: Thomas Vestergård

 


Turneringstabel: turnering.skak.dk/TournamentActive/Details?tourId=25156


Partier: liveskak.dk/2018/oebro-nytaar/

 

Carlsen verdensmester i lyn

Magnus Carlsen blev en suveræn vinder af verdensmesterskabet i lynskak der sluttede søndag i St. Petersborg i Rusland. Dermed forsvarede han titlen fra sidste år i Riyadh i Saudi Arabien. Det var fjerde gang, at den 28-årige nordmand vandt VM i lynskak, hvilket sætter en tyk streg under, at han også i denne disciplin er verdens bedste. 

 

Magnus Carlsen scorede hele 17 point i de 21 partier. Det var imponerende, at han gik ubesejret gennem turneringen med 13 sejre og otte gange remis. Kun den unge polak, 20-årige Jan-Krzysztof Duda kunne næsten følge med tempoet, og var i slutstillingen kun et halvt point efter. Lynskakeksperten Nakamura Hikaru var hele to point efter på bronzepladsen.

 

 

Medaljevinderne i åben række: Fra venstre: GM Jan-Krzysztof Duda, GM Magnus Carlsen og GM Hikaru Nakamura. Foto: Maria Emelianova

 

Slutstilling i åben række efter 21 runder: 

1. GM Magnus Carlsen, Norge (2939) 17 point
2. GM Jan-Krzysztof Duda, Polen (2694) 16½ point
3. GM Hikaru Nakamura, USA (2889) 14½ point
4. GM Levon Aronian, Armenien (2858) 14 point
5. GM Peter Svidler, Rusland (2770) 14 point
6. GM Ian Nepomniachtchi, Rusland (2846) 14 point
7. GM Sergey Karjakin, Rusland (2759) 14 point
8. GM Dmitry Andreikin, Rusland (2777) 13½ point
9. GM Vladislav Artemiev, Rusland (2825) 13½ point
10. GM Anish Giri, Holland (2751) 13½ point 


I kvinderækken gik russeren Kateryna Lagno ubesejret gennem turneringen med 10 sejre og 7 uafgjorte partier. Iran er et land i stor skaklig fremgang. I åben række imponerede den 15-årige Alireza Firouzja, der førte turneringen efter 7 runder, og her i kvinderækken lykkedes det sensationelt den 21-årige IM Sarasadat Khademalsharieh at kæmpe sig til endnu en sølvmedalje. 

 

 

Medaljevinderne i kvinderækken. Fra venstre: IM Sarasadat Khademalsharieh, GM Kateryna Lagno og GM Lei Tingjie. Foto: Maria Emelianova

 

I lighed med sidste år, var svenske Pia Cramling med helt fremme i turneringen, men historien gentog sig desværre fra Saudi Arabien, hvor krafterne slap op, og hun igen tabte de sidste tre afgørende partier i turneringen. Dermed endte Pia Cramling på 9½ point på plads 34. 

 

Slutstilling i kvinderækken efter 17 runder: 

1. GM Kateryna Lagno, Rusland (2560) 13½ point
2. IM Sarasadat Khademalsharieh, Iran (2377) 13 point
3. GM Lei Tingjie, Kina (2458) 12½ point
4. GM Valentina Gunina, Rusland (2489) 12 point
5. GM Tan Zhongyi, Kina (2494) 11½ point
6. GM Aleksandra Goryachkina, Rusland (2422) 11½ point
7. GM Anna Ushenina, Ukraine (2419) 11½ point
8 WCM Leya Garifullina, Rusland (2120) 11 point
9. GM Ju Wenjun, Kina (2558) 11 point
10. WGM Zeinab Mamedjarova, Aserbajdsjan (2271) 11 point 

 

 

Fællesbillede ved afslutningsceremonien af alle medaljevindere i både hurtigskak og lynskak. Foto: Maria Emelianova

 

Tidligere verdensmestre i hurtigskak:

2017: Viswanathan Anand, Indien

2016: Vassily Ivanchuk, Ukraine

2015: Magnus Carlsen, Norge

2014: Magnus Carlsen, Norge

2013: Shakhriyar Mamedyarov, Aserbajdsjan

2012: Sergey Karjakin, Rusland

2003: Viswanathan Anand, Indien

1988: Anatoly Karpov, Sovjetunionen

 

Tidligere verdensmestre i lynskak:

2017: Magnus Carlsen, Norge

2016: Sergey Karjakin, Rusland

2015: Alexander Grischuk, Rusland

2014: Magnus Carlsen, Norge

2013: Le Quang Liem, Vietnam

2012: Alexander Grischuk, Rusland

2010: Levon Aronian, Armenien

2009: Magnus Carlsen, Norge

2008: Leinier Dominguez, Cuba

2007: Vassily Ivanchuk, Ukraine

2006: Alexander Grischuk, Rusland

1988: Mikhail Tal, Sovjetunionen

 

Link til turneringens hjemmeside: http://wrbc2018.com/en/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kommende begivenheder

 DM i Skak 2019

 

 Hurtig DM Senior

ccc2019

 politiken cup

Afsluttede begivenheder

 

 Hurtig DM Senior

 Odense Mesterskabet 2017

 20banner

 Aarhus Festuge 2017

Øvrigt

danskskaksalg2

 chess house

dsus 50aar_banner

Dansk SkakDommerforening

 reklamebanner-dsu

 skoleskak

www.skak.dk    -    Dansk Skak Union    -    Copyright © 2012. All Rights Reserved

Network Media Hjemmeside fra
Network Media