Forside Skakbladet

SKAKBLADET

Dansk Skak Unions trykte medlemsblad.

4 numre årligt.

Redaktion|Abonnement

Annoncer|Indbydelser
Arkiv

 

Aktuelle
ratinglister

klik her

divisionsturneringen

Danbase partiarkiv

 

bent-larsen

Ungdomsskakken FB

FA seminar i Fredericia

 

FU-medlemmet Arild Rimestad skriver til skak.dk om at der afholdes et Fide skakdommerkursus i Fredericia i februar måned:

 

Dansk Skak Union inviterer dommeraspiranter til et Fide-skakdommerkursus, et såkaldt FA-seminar, i Fredericia den 14.-16. februar 2020 på Best Western Plus Hotel Fredericia, samtidig som der afholdes Nordiske Mesterskaber for Ungdom 2020 på hotellet.

 

Det er vigtigt, at vi i alle hovedkredse under Dansk Skak Union har og får flere dommere opgraderet, så klubberne rundt omkring får de nødvendige dommere til at forestå diverse hjemmekampe og lignende.

 

Det er desuden en god indgangsvinkel til fremtidigt organisatorisk arbejde – det være sig i klubben, lokalt eller på landsplan. 

 

Programmet ser ud som følger:


Fredag den 14. februar
Kl. 09.00-13.00: Fides regler for skak (fire timer)
Kl. 14.00-18.00: Turneringsregler (fire timer)
Kl. 19.00-21.00: Spilleformater, schweizersystemet og skakuret (to timer)


Lørdag den 15. februar
Kl. 09.00-13.00: Snydbekæmpelsesvejledninger for dommere og dommertitler (fire timer)
Kl. 14.00-18.00: Titel- og ratingreglementer (fire timer)


Søndag den 16. februar
Kl. 09.00-13.00: Eksamen (fire timer)

 

Deltagergebyret pr. person, inkl. eksamen, er som følger:


1. Uden overnatning med forplejning (2 X aftensmad, 3 X frokost og kaffe/te/isvand ad libitum): 1050 kr.
2. To nætter (enkeltværelse) med fuld forplejning: 2150 kr.
3. To nætter (dobbeltværelse) med fuld forplejning: 1700 kr.
4. Tre nætter (enkeltværelse) med fuld forplejning: 2875 kr.
5. Tre nætter (dobbeltværelse) med fuld forplejning: 2200 kr.


Ved valg nr. 1 kan morgenmad tilkøbes for 100 kr. pr. dag


Forhør dig hos din hovedkreds om muligheden for tilskud.

 

For mere information og tilmelding senest den 13. jan. 2020: IA Arild Rimestad, kun pr. mail: Denne email adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

 

Ved betaling angives: navn, klub, ”FA”, samt nummer

 

Eksempel: Magnus Carlsen, OSK, ”FA” og #4


Til Dansk Skak Unions konto: 3409-0011548938 eller Dansk Skak Unions mobilepaynummer: 104378

 

Undervisningen foregår på engelsk af: IA Omar Salama (ISL), IA Aage Dalstrup Olsen (DEN) og IA Arild Rimestad (DEN)

 

Desuden ses indbydelsen for vores nabolande også på arbiters.fide.com: HER 

 

 

Det kræver minimum tre turneringer og et FA-seminar, for at kunne blive Fide-skakdommer. Læs mere her: https://handbook.fide.com/chapter/B06

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kort nyt uge 48

IM Martin Percivaldi, WFM Ellen Fredericia Nilssen og Carsten Pedersen er med i de forskellige turneringer under London Chess Classic. Efter 4 runder har Martin Percivaldi i FIDE Open spillet lige op med 2½ point, mens Ellen Fredericia Nilssen allerede har vundet en del rating med scoren 2/4. I FIDE Weekend Open har Carsten Pedersen scoret 2/4. Link til hjemmesiden for turneringen: HER

 

 

IM Martin Percivaldi og WFM Ellen Fredericia Nilssen er med i London Chess Classic - her fra Junior VM i Indien, hvor de også rejste sammen. Foto: Ruggero Percivaldi 

 

----

 

Kassa Korly endte med 3/9 i den lukkede GM turnering Charlotte Fall invitationel i USA. Det var omkring 1½ point under forventet score: Link til turneringens hjemmeside: https://www.charlottechesscenter.org/norm.  Partierne fra turneringen kan gennemspilles på Chess24: HER 

 

---- 

 

Hans Milter der er turneringsleder for Divisionsturneringen er kommet med en afgørelse i forbindelse med søndagens holdkamp mellem Team Xtracon Køge og Øbro. Team Xtracon Køge stillede forkert op, da IM Erik Zyle og IM Mikkel Antonsen stillede op i forkert rækkefølge. Turneringslederen skriver: I kampen mellem Team Xtracon Køge og ØBRO 1 har Team Xtracon Køge byttet rundt på bræt 6 og 7. Da det ulovlige bræt 7 blev remis, fratrækkes Xtracon Køge ½ point, som i stedet tildeles ØBRO 1. Jfr reglementets § 13c. Desuden idømmes Xtracon Køge en straf på 1 point. Jfr. reglementets §13f. Resultatet bliver herefter 4 - 3 til Team Xtracon Køge. Samtlige enkeltresultater står ved magt - og rates normalt. 

 

---- 

 

Københavnsmesterskabet 2019 spilles i den kommende weekend hos ØBRO. De 6 deltagere er:
FM Tobias Rostgaard (forsvarende mester)
FM Aref Vasli
IM Martin Haubro
FM Mikkel Manosri Jacobsen
Casper Liu
FM Viktor Haarmark Nielsen

 

Førstepræmien på 3.000 kr. sponseres af Løfbergs Forlag. Den sideløbende ØBRO weekend har stadig ledige pladser. Se mere: HER

 

----

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jesper Thybo vandt DM i hurtigskak

DM i hurtigskak der lørdag blev spillet i FO-byen i Aarhus, blev en spændende affære. Chess House stod som arrangør af turneringen, men var i et godt samarbejde med FO i Aarhus rykket ind i midtbyen i spillelokaler, der næppe kan være mere centrale i Aarhus.

 

Inden sidste runde førte Jesper Thybo og Jonas Bjerre med 5 point, så det var lagt op til en vaskeægte topopgør om førstepræmien på 4.000,- kr. I en lang teorivariant, som det så ud til at begge kendte rigtig godt, vandt Jesper en bonde i et tårnslutspil, men stillingen var nok reelt aldrig ude over remisgrænsen. Lad os se partiet.

 

 

Da både Allan Stig Rasmussen og Pelle Bank vandt i sidste runde, nåede de også op på 5½ point. Men da Jesper Thybo havde ført turneringen fra start, var det ikke overraskende, at han havde bedst korrektion i følgende slutstilling i Mesterklassen: 

 

1. IM Jesper Søndergaard Thybo, Jetsmark, 5½ point (korrektion 25)

2. GM Jonas Buhl Bjerre, Skanderborg, 5½ point (korrektion 23,5)

3. Pelle Rødkjær Bank. SK 1968, 5½ point (korrektion 22,5)

4. GM Allan Stig Rasmussen, Jetsmark, 5½ point (korrektion 22)

5. FM Martin Matthiesen, SK1968, 4½ point

 

Bedst mellem 2200-2051: Jens Olaf Svanholm Fogh, Viby, 4 point

Bedst under 2051: Per Hansen, Haderslev, 4 point

 

 

jesper thybo_nov2019

IM Jesper Søndergaard Thybo - danmarksmester i hurtigskak 2019! Foto: Thomas Vestergård

 

pelle bank_nov19

Pelle Bank - scorede 1½ point over forventet og forblev ubesejret. Foto: Thomas Vestergård

 

Basisklassen havde deltagelse af 33 spillere. De to første gik begge ubesejret gennem turneringen i følgende slutstilling:

 

1. Steen Farup Christensen, Nordre, 6 point (korrektion 25,5)

2. Jesper Korsgaard, VRS, 6 point (korrektion 23,5)

3. Simon Ehrenreich, SK1968, 5 point (korrektion 25,5)

4. Jannik Østoft Hansen, Randers, 5 point (korrektion 23) 

Bedst mellem 1530-1770: Philip Uhre Knudsen, Silkeborg, 5 point
Bedst mellem 1400-1530: Christian Ringsmose, Læseforeningen, 4 point
Bedst under 1400: Pia Nielsen, Nørresundby, 3½ point

 

steen f_christensen_nov2019

Steen Farup Christensen, Nordre får overrakt førstepræmien i Basisklassen, 1.200 kr. og en flaske CAVA, af hoveddommer Aage Olsen mens DSU formand Poul Jacobsen ser til. Foto: Thomas Vestergård


Link til resultater: HER

 

Link til partier far turneringen: liveskak.dk/2019/hurtig_dm/live/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3. runde i Xtracon Skakligaen

Der var fuldt program i divisionsturneringen søndag den 1. december. En spilledag, der bød på dramatik både på og udenfor banen.

 

På divisionsskaksiden kan man finde oplysninger af mange slags. En af dem er holdenes gennemsnitsalder. Her er Skanderborg det klart yngste hold med en gennemsnitsalder på 25 år. BMS er 30 år i gennemsnit og Jetsmark er 32 år. Nordre er Xtracon Skakligaens nestor med 53 år i gennemsnitsalder.


To af de yngste hold, Jetsmark og Skanderborg, mødtes i søndagens kamp på Jetsmarks hjemmebane i Pandrup. Live-dækningen gik fint for så pludselig at gå i stå. Forklaringen var at strømmen i spillelokalet simpelthen forsvandt. Urene blev stoppet og kampen flyttet ind i et tilstødende lokale med fungerende elektricitet. En livedækning er ikke sådan at flytte under de omstændigheder, så vi kan ikke bringe partier fra dem kamp.

 

Jetsmark vandt overraskende kampen med 4½ - 3½. På bræt et spillede de to landsholdskollegaer Jesper Thybo og Mads Andersen remis, mens Allan Stig Rasmussen slog Jonas Bjerre på bræt to.

 

allan stig_rasmussen
GM Allan Stig Rasmussen har 2 af 3 indtil nu i Xtracon Skakligaen. Foto: Thomas Vestergård


Team Xtracon Køge havde som sædvanlig ikke problemer med den rent skaklige kunnen. Holdet vandt igen med overbevisende cifre, denne gang 5½ – 2½, over oprykkerne fra ØBRO. Det var næsten præcis som forudset af professor Arpad Elo, der jo står bag ratingsystemets beregning af forventet score med mere.


Imidlertid var der sket en administrativ fodfejl ved udfyldelsen af holdkortet. Der var byttet om på Erik Zude og Mikkel Antonsen. Divisionsturneringsleder Hans Milter har noteret fejlen, og kommer mandag med en afgørelse om hvilke konsekvenser fejlen vil få for det endelige resultat af matchen. Stillingen længere nede i artiklen skal derfor tages med et gran salt.


I lokalopgøret i Nordsjælland mellem Nordkalotten og Hillerød blev det meget tæt. På bræt et løb GM Jonny Hector og GM Sune Berg Hansen ind i hinanden for gud ved hvilken gang.

 

Partierne imellem de to stormestre med stærk tilknytning til Helsingør – Sune Berg er opvokset i byen og Hector har de sidste mange år boet der – er altid meget underholdende og intense. I starten af sin stormesterkarriere havde Sune Berg tit problemer med Hector; men det vendte efter nogen år, og Sune Berg vandt flere partier i træk. I søndagens parti var det dog Hector, der trak det længste strå i Nordkalottens 4½ -3½ sejr over Hillerød, hvilket næsten var præcis som forudsagt af Dr. Elo. Efter de første tre runder kan Hillerød dog være godt tilfredse med sæsonstarten med en placering som nummer 3.


I bunden ser det svært ud for BMS, der tabte stort for tredje kamp i træk. I denne runde kunne Århus/Skolerne tage tilbage til Aarhus med en 6½ -1½ sejr i bagagen. En velkommen opmuntring for aarhusianerne, der havde tabt de to første kampe.


I Chess House tog Nordre imod Brønshøj, der kun lige levede op til favoritværdigheden med en sejr med mindst mulig margin 4½ - 3½. Oprykkerne fra Nordre fordoblede derved deres pointantal, men ligger stadig på en nedrykningsplads.


Brønshøjs førstebræt Tiger Hillarp-Persson var særdeles effektiv mod Nordres Martin Bækgaard:


Søndagens resultater:
Team Xtracon Køge - ØBRO 5½ - 2½ (resultatet kan blive ændret mandag jf. ovenstående)
Jetsmark - Skanderborg 4½ -3½
Nordre - Brønshøj 3½ - 4½
BMS - Århus/Skolerne 1½ -6½
Hillerød - Nordkalotten 3½ - 4½

 

Stillingen efter 3 runde:
1. Team Xtracon Køge, 20 brætpoint, 6 mp
2. Brønshøj, 14½ brætpoint, 6 mp
3. Hillerød, 14½ brætpoint, 4 mp
---
4. Nordkalotten, 12½ brætpoint, 4 mp
5. ØBRO, 12 brætpoint, 2 mp
6. Skanderborg, 12 brætpoint, 2 mp
7. Århus/Skolerne, 12 brætpoint, 2 mp
8. Jetsmark, 9½ brætpoint, 4 mp
---
9. Nordre, 7 brætpoint, 0 mp
10. BMS, 6 brætpoint, 0 mp


Næste runde spilles søndag den 11. januar 2020.

Divisionsturneringen: holdskak.skak.dk

 

 

 

Liveskak fra Danmark i weekenden

DM i hurtigskak spilles lørdag i FO-byen, Vester Allé 8, 8000 Aarhus C. Der er i skrivende stund 62 deltagere tilmeldt turneringen fordelt med 28 deltagere i Mesterklassen og 34 i Basisklassen.

 

Turneringen er stærkt besat med de tre stormestre Allan Stig Rasmussen, Jakob Vang Glud og Jonas Bjerre i spidsen. Derudover forventes det også at de to IMere Jesper Søndergaard Thybo og Nicolai V. Pedersen kan blande sig i topstriden om førstepræmien på 4.000 kr. og en andenpræmie på 2.000 kr.  

 

Betænkningstiden i DM i hurtigskak er 20 min. pr. spiller til hele partiet + 5 sekunder pr. træk fra træk 1. Chess House er arrangør af stævnet, og har lovet at vise live fra 3 brætter i den øverste gruppe. 

 

Program for turneringen:  

1. runde: 10.00
2. runde: 11.10
3. runde: 12.20
4. runde: 14.00
5. runde: 15.10
6. runde: 16.20
7. runde: 17.30 

 

Link til live: liveskak.dk/2019/hurtig_dm/live/

 

Link til resultater fra DM i hurtigskak: HER

 

----

 

Xtracon Skakligaen spillede de to første runder i sidste weekend, og allerede her i ugen efter er der igen en runde.

 

Der vil være live-dækning fra alle kampe i 3. runde af Xtracon Skakligaen søndag den 1. december kl. 12.00:

 

Team Xtracon Køge - ØBRO

Jetsmark - Skanderborg

Nordre - Brønshøj (kun 6 partier)

BMS - Århus/Skolerne

Hillerød - Nordkalotten

 

mads hansen

Skanderborgs Mads Hansen vil kunne følges live søndag i kampen mod Jetsmark, mens sidemand Nicolai V. Pedersen vil kunne følges live både lørdag i DM i hurtigskak og i Xtracon Skakligaen søndag. Foto: Thomas Vestergård


Køge viser også kampen fra 2. HK. Mesterrækken mellem Køge III og Nykøbing Sjælland live. Se med her: hold.skakturnering.dk/live/kog_nyk_20191201/

 

Divisionsturneringen: holdskak.skak.dk

 

Kommende begivenheder

 ch gm_2019

 

 senior dm_loegumkloster

 Hillerød Skakklub 110 år

 KRONBORG CHESS OPEN 2020

 politiken cup

Afsluttede begivenheder

 DM i Skak 2019

esbjerg

 DM i hurtigskak 2019

 Odense Mesterskabet 2019

 Ungdoms DM 2019

senior dm_hurtig_2019

 Odense Mesterskabet 2019

Øvrigt

 chess house

dsus 50aar_banner

Dansk SkakDommerforening

 reklamebanner-dsu

 skoleskak

www.skak.dk    -    Dansk Skak Union    -    Copyright © 2012. All Rights Reserved

Network Media Hjemmeside fra
Network Media