Forside Skakbladet

SKAKBLADET

Dansk Skak Unions trykte medlemsblad.

4 numre årligt.

Redaktion|Abonnement

Annoncer|Indbydelser
Arkiv

 

Aktuelle
ratinglister

klik her

divisionsturneringen

Danbase partiarkiv

 

bent-larsen

Ungdomsskakken FB

Nordic Youth Chess Championship 2019

Nordisk Mesterskab for ungdomsspillere afholdes i denne weekend i Borgarnes på Island, som er en times kørsel nordpå fra hovedstaden Reykjavik.  

 

Gennem mere end 40 år kvalificerede man sig til Nordisk Mesterskab ved at blive nummer 1 eller 2 ved DM i Skoleskak, men efter NM-ansvaret i fælles forståelse DSS og DSU imellem blev givet tilbage til DSU for et par år siden, sker kvalifikation til stævnet nu ved Ungdoms DM, som blev afholdt  i Skanderborg tilbage  i oktober måned 2018. Stævnet afholdes i øvrigt på skift mellem de nordiske lande, og i 2020 skal det foregå i Danmark.  

 

De danske deltagere i turneringen, med seedninger er: 

 

Gruppe A - (U20)

4. Bjarke Hautop Kristensen (2212)
9. Magnus Mejlvang (1880) 

 

Gruppe B - (U16)

7. Filip Holm (1960)
8. Christian Emil Frambøl (1884) 

 

Gruppe C - (U14)

2. Casper Liu (2126)
9. Simon Ehrenreich (1756) 

 

Gruppe D - (U12)

7. Albert Mechlenburg Møller (1845)

9. Lukas Iskos (1678) 

 

Gruppe E - (U10)

2. Vitus Bondo Medhus (1788)
8. Philip Uhre Knudsen (1394)  

 

Der skal spilles 6 runder og betænkningstiden er 90 minutter til hele partiet med tillæg af 30 sekunder pr. træk startende fra første træk.

 

Casper Liu, Vitus Bondo Medhus og Bjarke Hautop Kristensen er nok danmarks bedste bud på medaljer, men ratingtal er altid en finurlig størrelse for ungdomsspillere, så forhåbentligt kan de danske spillere overraske positivt i forhold til deres seedninger.

 

 

Med et ratingtal på 2126 er Casper Liu blandt favoritterne til en guldmedalje i C-gruppen. Foto: Mads Boe 

 

Rejseleder og holdkaptajn for den danske delegation er IM Leif Kristensen fra Evans. Leif vil under turneringen holde skak.dk opdateret med runderapporter. Delegationen er ankommet til Island og Leif skriver til skak.dk: 

 

Hele den danske delegation er nu ankommet til Borgarnes, men turen varede lidt længere end forventet, da flyet var en time forsinket ved afgang fra Kastrup, men vi nåede frem til hotellet ved 19-tiden. Vi bor og spiller på hotel Borgarnes, så det er bekvemt. Alle danske spillere kan følges live i morgen fra klokken 10, idet de fire øverste brætter i hver gruppe vises live, og ingen af de danske spillere sidder på de 2 laveste brætter. Man skal dog næppe sætte næsen op efter voldsomt mange points, idet de danske spillere kun er favoritter på 2 brætter – men man kan jo altid håbe! I E-gruppen er der desværre danskeropgør mellem Vitus og Philip.  

 

1. runde:

A: Magnus Mejlvang (1880) - FM Hilmir Freyr Heimisson (2394)
A: Sara Nass (1815) - Kristensen Bjarke Hautop Kristensen (2212)

 

B: FM Andreas Garberg Tryggestad (2351) - Filip Holm (1960)
B: Christian Emil Frambøl (1864) - Hampus Sørensen (2289)

 

C: Tomasz Szczepanowski (1882) - Casper Liu (2126)
C: Sander Fuglestein (2024) - Simon Ehrenreich (1756)

 

D: Adrian Soderstrom (2138) - Albert Mechlenburg Møller (1845)
D: Shazil Shehzad (1959) - Lukas Iskos (1678)

 

E: Vitus Bondo Medhus (1788) - Philip Uhre Knudsen (1394) 

 

Program for turneringen: 

Fredag den 15. februar kl. 11:00: 1. runde
Fredag den 15. februar kl. 17:00: 2. runde
Lørdag den 16. februar kl. 11:00: 3. runde
Lørdag den 16. februar kl. 17:00: 4. runde
Søndag den 17. februar kl. 11:00: 5. runde
Søndag den 17. februar kl. 17:00: 6. runde

 

Link til resultater fra turneringen: HER

 

Link til turneringens hjemmeside: https://skak.is/nycc2019/

 

Partierne fra turneringen kan følges på Chessbomb: HER og på Chess24: HER

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kølbæk og Munch fører Senior DM

I Senior DM på Saxild Strand kursus- og sundhedscenter er der nu spillet fire runder. I den ældste klasse, 65+, er Jens Kølbæk alene i spidsen med fuldt hus – 4 af 4. Fem spillere er et point efter: FM Jørgen Hvenekilde, Jens Hartung-Nielsen, Svend Aage Madsen, Vagn Jensen og Ulrik Thomassen.

 

koelbaek febr2019

Jens Kølbæk – et point forspring inden de sidste tre runder og eneste spiller i turneringen, der har vundet alle kampe. Foto: Thomas Vestergård


I 5. runde hedder topopgørene Jens Hartung-Nielsen (H) mod Jens Kølbæk, FM Jørgen Hvenekilde (H) mod Vagn Jensen og Ulrik Thomassen (H) mod Svend Aage Madsen.


I 50+ klassen er det fjerdeseede Anders J. Munch fra Horsens, der har lagt sig alene i spidsen med 3½ af 4. Han er dog skarpt forfulgt af Torsten Lindestrøm, FM Poul Rewitz og Jan Rosenberg, der er ½ point efter. I 5. runde skal Munch med de hvide brikker møde ratingfavoritten Poul Rewitz. Det andet topopgør i gruppen er Torsten Lindestrøm med hvid mod Jan Rosenberg.

 

munch febr2019

Anders J. Munch har 3½ af 4 i 50+ gruppen. Foto: Thomas Vestergård


Turneringsleder Martin Matthiesen sørger for at alle partier bliver tastet ind og lagt op på resultatsiden. Man skal bare klikke på et resultat for at gennemspille et parti online.


Resterende program:
Fredag den 15. februar kl. 13.00: 5. runde
Lørdag den 16. februar k.l 13.00: 6. runde
Søndag den 17. februar kl. 11.00: 7. runde


Spillested: Saxild Strand, Chr. Petersensvej 1, 8300 Odder

Arrangørerne viser 7 partier live på adressen: liveskak.dk/2019/chesshouse/seniordm/live/

Resultater: turnering.skak.dk/TournamentActive/Details?tourId=25562 - klik på er resultat for at gennemspille partiet. Arrangørerne indtaster alle spillede partier.

 

 

Senior DM godt i gang

På Saxild Strand, der er et kombineret kursus- og sundhedscenter, er DM i Seniorskak skudt i gang mandag eftermiddag med i alt 43 deltagere. Mange har valgt at bo på spillestedet under turneringen, da Chess House og Saxild Strand har skruet et meget fair tilbud sammen på ophold og fuld forplejning i de 7 dage, som stævnet varer. 

 

I 65+ gruppen har fire spillede maksimum efter de første to runder: Jens Hartung-Nielsen, K41, Jens Kølbæk, Nørresundby, FM Jørgen Hvenekilde, Nørrebro Skakklub og overraskelsen Thomas Haugaard fra Frederiksberg, der inden start var seedet som nummer 24. Kvartetten er et ½ point foran bl.a. den forsvarende mester Peter Birk Petersen fra Caïssa Gladsaxe.

 

hvenekilde feb2019
FM Jørgen Hvenekilde møder med de hvide brikker Jens Hartung-Nielsen onsdag kl. 13.00 til 3. runde. Foto: Thomas Vestergård


I det andet topopgør i 65+ gruppen har Thomas Haugaard hvid mod Jens Kølbæk.


I 50+ gruppen har den forsvarende mester Torsten Lindestrøm fra Esbjerg lagt sig i spidsen sammen med Anders J. Munch fra Horsens Skakforening. De har begge 2 af 2 og mødes indbyrdes onsdag med Torsten Lindestrøm som hvid. Et halvt point efter følger forhåndsfavoritten FM Poul Rewitz, Richard Lilja, Frank Lennart Vang og Steffen Cordes.

 

lindestroem feb2019
Torsten Lindestrøm jagter førstepladsen i 50+ gruppen, der er et rejsegavekort til EM eller VM på 4.000,- kr. Foto: Thomas Vestergård


Anders J. Munch er en af de yngste deltagere (født 1968) og har indtil nu spillet meget effektiv skak. Her fra 2. runde:


 

I dag var den græske stormester Vasilios Kotronias forbi Saxild Strand og holde et gratis foredrag for deltagerne. I morgen onsdag kl. 10.00 kommer hans GM-kollega, Efstratios Grivas, og fortæller. Igen er det gratis og tilskuere er velkomne.

 

Spillested: Saxild Strand, Chr. Petersensvej 1, 8300 Odder

 

Arrangørerne viser 7 partier live på adressen: liveskak.dk/2019/chesshouse/seniordm/live/

 

Resultater: turnering.skak.dk/TournamentActive/Details?tourId=25562 - klik på er resultat for at gennemspille partiet. Arrangørerne indtaster alle spillede partier.

 

 

Thybo tilbage i topkampen

Tidligere FU-medlem Tom Petri fra Nordre Skakklub, der spiller for Nordre Skakklub i 1. Division, skriver til skak.dk om 4. runde i stormesterturneringen i Chess House: 

 

Det er tæt og det er dansk i toppen efter dagens fjerde runde. Fem spillere heraf Bjørn Ochsner, Jonas Bjerre og Jesper Thybo ligger inden for et halv point.


Filip – Jonas:

To unge talenter, der har rejst og trænet meget sammen. De fandt hurtigt en trækgentagelse. Selvfølgelig ikke hvad publikum gerne vil se, men alligevel lidt forståeligt. ½-½


Bach – Kotronias:

Kotronias blev udsat for firbondevarianten i kongeindisk og var selv utilfreds med 14.. ,e4 og gik nok lidt i panik med bondeofferet 17.. ,Sd3. Det aktive modspil udeblev, og så var det bare en bonde. Det var det også i slutstillingen, hvor Bach opgav at finde en vej igennem grækerens gode forsvarsteknik. ½-½


Jens Ove – Bjørn:

Jens Ove spillede det lidt utraditionelle men solide 3. Lc4 mod Bjørns sicilianer. Bjørn kom frem på dronningefløjen på bekostning af at Jens Ove fik sat sig godt fast i centrum. Efter Bjørns lidt provokerende 11.., Se4 havde Jens Ove flere gode fortsættelser, men fik valgt en der var lidt for smart. Da Bjørn fandt det elegante 15.., Sf3+ blev det svært for Jens Ove, der valgte at give en officer for hvad der viste sig kun at være kosmetisk pres mod Bjørns konge. 0-1 


Grivas – Zumsande:

En dronninggambit der aldrig rigtig kom ud over remisgrænsen, Spillerne skiftedes lidt til at presse og til slut kunne uglerne bedst lide sort, men Zumsande valgte en trækgentagelse efter tidskontrollen. Remis var under alle omstændigheder det mest sandsynlige resultat, og efter en forfærdelig start var det forståeligt at tyskeren gerne ville på tavlen. ½-½ 

 

Kollars – Jesper:

Opgøret mellem de to ratingfavoritter blev en lang teorivariant i siciliansk, hvor man endte med en klassisk struktur, hvor hvid får kontrol over de hvide felter i centrum, og sort sidder tilbage med noget der umiddelbart ligner en forkrøblet løbet på e7. Objektivt måske bedst for hvid, men med farlige angrebschancer til Jesper. Tyskeren fik ikke spillet det optimalt, og gik pludselig helt galt i byen (28. Sxb4? og 29. Sc2??) i en svær stilling, hvorefter Jesper afgjorde elegant. 0-1 

 

 

IM Jesper Thybo besejrer ratingfavoritten GM Dmitrij Kollars i et spændende taktisk parti. Foto: Mads Boe

 

Dagens parti: 

 

 

 

4. runde er lige startet i Chess House. Foto: Mads Boe

 

Dagens resultater:  

FM Matthias Bach, Tyskland (2307) - GM Vasilios Kotronias, Grækenland (2486) ½ - ½
GM Dmitrij Kollars, Tyskland (2567) - IM Jesper Søndergård Thybo, Jetsmark (2517) 0 - 1
IM Jens Ove Fries, Fredericia (2371) - IM Bjørn Møller Ochsner, Skanderborg (2476) 0 - 1
GM Efstratios Grivas, Grækenland (2413) - IM Martin Zumsande, Tyskland (2492) ½ - ½
FM Filip Boe Olsen, Skanderborg (2397) - IM Jonas Buhl Bjerre, Skanderborg (2432) ½ - ½

 

Stillingen efter 4. runder: 

1. - 2. IM Jonas Buhl Bjerre, Skanderborg (2432) 3 point
1. - 2. IM Bjørn Møller Ochsner, Skanderborg (2476) 3 point

3. - 5. GM Dmitrij Kollars, Tyskland (2567) 2½ point
3. - 5. GM Efstratios Grivas, Grækenland (2413) 2½ point 

3. - 5. IM Jesper Søndergård Thybo, Jetsmark (2517) 2½ point 

6. GM Vasilios Kotronias, Grækenland (2486) 2 point

7. - 8. IM Jens Ove Fries, Fredericia (2371) 1½ point
7. - 8. FM Filip Boe Olsen, Skanderborg (2397) 1½ point
9. FM Matthias Bach, Tyskland (2307) 1 point
10. IM Martin Zumsande, Tyskland (2492) ½ point 

 

Resterende program for turneringen:  

Onsdag den 13. februar kl. 17:00: 5. runde
Torsdag den 14. februar kl. 17:00: 6. runde 
Fredag den 15. februar kl. 17:00: 7. runde 
Lørdag den 16. februar kl. 16:00: 8. runde 
Søndag den 17. februar kl. 10:00: 9. runde  

 

Hjemmeside: http://chesshouse.dk/gm-2019/

 

Live: http://liveskak.dk/2019/chesshouse/gm/live/

 

Turneringen kan også følges på Chess24: HER

 

Link til Chess House: http://chesshouse.dk/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fortsat kampskak i Chess House

Kampskakken fortsætter i GM-turneringen i Chess House. Igen var der mange spændende partier. Poul Erik Nielsen fra Nordre og Chess House skriver til skak.dk om dagens runde:  

 

Bjørn – Jonas: Der blev spillet Bogoindisk, og den af Bjørn valgte variant giver ikke meget. Sort fik sig en stærk garderet springer på c5 mod hvids lidt malplacerede løber på c6; men dog ikke mere malplaceret end at den truer a4-bonden, og i visse varianter også virker bagud pga et muligt indskudt d5-d6. I træk 22 burde hvid nok have slået på a4, Bjørn var bange for Dxd5, men her virker 23.Lc2 vist! Efter det valgte Tg4 kunne sort have forsaøgt sig ved at undgå dronningafbytning med 23...g6. Efter dronningafbytningen er det derimod helt lige.

½-½

Kollars – Filip: Det virker som om Filip går hårdere på i denne turnering end vanligt, i dag med bondefremstødet g7-g5. Det er skam kendt, og Kf8 på løberskakken er et spændende alternativ til Sc6. Det følgende er skarp sovs, men Filips forsøg på at stoppe hvids f-bonde med 18...Lf4 gav bagslag, og Filip måtte levere en bonde. Nok havde han majoritet i centrum, men hvid havde hele tiden bindinger at lege med. Det opståede tårnslutspil vandt Kollars sikkert.

1-0

Kotronias – Grivas: Den åbne spanier i det græske opgør så skarp ud, men var samtidig meget forceret, og det opståede tårnslutspil var totalt dødt, da de to grækere tog remis i træk 30! Sofia-regel eller ej: Vil man spille remis, så lader det sig gøre! Jeg siger ikke, at det var aftalt, men hurtigt gik det i alt fald! ½-½

Jesper – Bach: Tyskeren havde igen en egen opfindelse med: 8...Sa6?! Jespers hestetæmmertræk b2-b4 virkede fint, og da han efter moden forberedelse rykkede f-bonden frem, gik der panik i tyskeren. Efter dronningafbytningen indkasserede Jesper en bonde, og - som man siger - en stilling! Resten var tidnødsspæl uden effekt. 1-0

Zumsande – Jens Ove: Også Jens Ove kom hurtigt ud af bogen, med sit a7-a5-a4 i Modern! I Jens Oves zoologiske have kalder han den for Loch Ness (der henvises til Skakbladet 2018-3)! Hvid spillede fornuftigt og bevarede fordelen frem til træk 17, hvor han skulle ha’ spillet sin frie d-bonde frem. Herefter var det ret lige, og Jens Ove fik ambitioner med fremrykning på k-fløjen (det med a-bonden er vist bare for at få hvid til at rokere kort!) En kvalitet interesserede ikke herren, så i stedet fortsatte fremrykningen! Og ligeledes få træk senere, hvor hvid lagde op til at ofre dronningen ... heller ingen interesse, selvom det havde givet klar sort fordel! To træk senere træder hvid så på minen, taber en officer og dermed partiet! I sandhedens navn skal nævnes, at hvid undervejs havde flere redninger, ja sikkert også fordele, men klokken .... 0-1 

 

 

Hård start på turneringen for IM Martin Zumsande. I dagens runde taber han et spændende parti mod IM Jens Ove Fries Nielsen.  Foto: Gert Medom 

 

Partiet: 

 

 

Dagens resultater: 

IM Bjørn Møller Ochsner, Skanderborg (2476) - IM Jonas Bjerre, Skanderborg (2432) ½ -½
GM Dmitrij Kollars, Tyskland (2567) - FM Filip Boe Olsen, Skanderborg (2397) 1 - 0
GM Vasilios Kotronias, Grækenland (2486) - GM Efstratios Grivas, Grækenland (2413) ½ - ½
IM Jesper Søndergård Thybo, Jetsmark (2517) - FM Matthias Bach, Tyskland (2307) 1 - 0
IM Martin Zumsande, Tyskland (2492) - IM Jens Ove Fries, Fredericia (2371) 0 - 1

 

Stillingen efter 3. runder: 

1. - 2. IM Jonas Buhl Bjerre, Skanderborg (2432) 2½ point
1. - 2. GM Dmitrij Kollars, Tyskland (2567) 2½ point
3. - 4. IM Bjørn Møller Ochsner, Skanderborg (2476) 2 point
3. - 4. GM Efstratios Grivas, Grækenland (2413) 2 point
5. - 7. IM Jens Ove Fries, Fredericia (2371) 1½ point
5. - 7. IM Jesper Søndergård Thybo, Jetsmark (2517) 1½ point
5. - 7. GM Vasilios Kotronias, Grækenland (2486) 1½ point
8. FM Filip Boe Olsen, Skanderborg (2397) 1 point
9. FM Matthias Bach, Tyskland (2307) ½ point
10. IM Martin Zumsande, Tyskland (2492) 0 point 

 

Resterende program for turneringen:  

Tirsdag den 12. februar kl. 17:00: 4. runde 
Onsdag den 13. februar kl. 17:00: 5. runde
Torsdag den 14. februar kl. 17:00: 6. runde 
Fredag den 15. februar kl. 17:00: 7. runde 
Lørdag den 16. februar kl. 16:00: 8. runde 
Søndag den 17. februar kl. 10:00: 9. runde  

 

Hjemmeside: chesshouse.dk/gm-2019

 

Live: liveskak.dk/2019/chesshouse/gm/live/ 

 

Turneringen kan også følges på Chess24: HER

 

Link til Chess House: chesshouse.dk

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kommende begivenheder

 DM i Skak 2019

 

 Hurtig DM Senior

ccc2019

 politiken cup

Afsluttede begivenheder

 

 Hurtig DM Senior

 Odense Mesterskabet 2017

 20banner

 Aarhus Festuge 2017

Øvrigt

danskskaksalg2

 chess house

dsus 50aar_banner

Dansk SkakDommerforening

 reklamebanner-dsu

 skoleskak

www.skak.dk    -    Dansk Skak Union    -    Copyright © 2012. All Rights Reserved

Network Media Hjemmeside fra
Network Media