Forside Skakbladet

SKAKBLADET

Dansk Skak Unions trykte medlemsblad.

6 numre årligt.

Redaktion|Abonnement

Annoncer|Indbydelser
Arkiv

 

Aktuelle
ratinglister

klik her

divisionsturneringen

Danbase partiarkiv

 

bent-larsen

Efter første år med den nye ”DanBase”

Fra tidligere FU medlem Tom Skovgaard, som er en af initiativtagerne bag "DanBase", har skak.dk modtaget en status på hvordan det går med skakdatabasen. Der er sket meget siden at den nye "DanBase" blev relanceret for et år siden

 

I marts sidste år blev ”DanBase” – databasen over danske skakpartier – relanceret med en ny hjemmeside her hos Dansk Skak Union på ”danbase.skak.dk”. Og i det forløbne år er der samlet ganske mange partier sammen fra de sidste over 100 års danske skakhistorie!

 

Samtidig er den ny hjemmeside bygget op med indeksering og værktøjer, som gør det nemt at finde turneringer, spillere og mesterskaber fra alle årene ved ganske få klik eller søgninger. Og ved opslag af en enkelt spiller vises oversigten over alle de turneringer, spilleren har partier med fra, så det er muligt at fremfinde partier fra hver enkelt spiller fra DanBase.

 

Også bl.a. alle Danmarksmesterskaber og alle Skakolympiader kan slås op via et enkelt klik, og der er partier fra næsten alle disse helt tilbage fra Dansk Skak Union’s ungdom.

 

Arbejdet med at samle – både nye og historiske – partier ind til DanBase fortsætter løbende, og her efter det første års arbejde ligger der ca. 100.000 partier i basen, og herunder indgår partierne fra den gamle DanBase – med enkelte udeståender som der arbejdes med.

 

Også billeder og video er der mulighed for at vise i DanBase, men arbejdet med den slags er tidskrævende, og billedmaterialet derfor foreløbig sparsomt.

 

Som et eksempel er det dog lykkedes DanBase-team’et at få samlet nogle unikke fotos, samt 7 partier og lidt beretninger, fra Bobby Fischer’s simultan i København i 1962! Partier og fotos er leveret af nogle af de spillere, der deltog i simultanen, bl.a. Ole Illum Truelsen, Palle Henriksen, Jørgen Hvenekilde og Erik Poulsen. Se mere via link’et HER

 

 

Et af de fremfundne fotos fra Fischer-simultanen i København i 1962. Nr. 2 fra venstre er Jørgen Hvenekilde, på det tidspunkt 26 år, der har leveret billedet.

 

DanBase-team’et vil meget gerne modtage partier og andet input, og der er også lavet mulighed for at personlige partisamlinger kan lægges i DanBase, som et supplement til den generelle DanBase-partisamling.

 

Team’et bag den ny DanBase er Lars-Henrik Bech Hansen, Tom Skovgaard og Jacob Pallesen – sidstnævnte har programmeret siden, samt yderligere personer som har leveret partier og assistance, bl.a. Lars Zwisler, Ken Lentz Rasmussen og Jens Askgaard. Danbase kan ses her: http://danbase.skak.dk/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jesper S. Thybo International Mester

18-årige Jesper Søndergaard Thybo fra Morsø, der repræsenterer Jetsmark i Skakligaen, er ny dansk International Mester. Det står fast efter 3 IM-normer indenfor to måneder. Først lavede Jesper en IM-norm i Chess Houses IM-turnering i februar måned og fulgte derefter op med en meget sikker norm i turneringen i kystbyen Jurmala lige udenfor Riga i starten af marts måned. 

 

 

IM Jesper Søndergaard Thybo. Billedet er fra sidste runde i Jurmala, hvor Jesper sikrede sig norm nummer to. Foto: Mads Boe

 

Den sidste og afgørende norm kom så i dag i Skakligaen. I den afsluttende dobbeltrunde skulle Jesper score et halvt point, men da han tabte lørdag til IM Jan Sørensen fra Århus/Skolerne var der spænding til det sidste. I sidste runde vandt Jesper over IM John Rødgaard og scorede dermed 6½ af 9 mod et gennemsnit på 2368. Det var et halvt point over normen. Da ratingtallet allerede er over 2400 skulle udnævnelsen kun være en formalitet. 

 

Jesper er et stort talent. Allerede i 2010 var det meget imponerende at han i perioden fra den 14/3 til den 4/10 - altså på kun knap 7 måneder - gik fra 1000 i rating til at blive mesterspiller med over 1900 i rating. Dengang var han kun 11 år og 10 måneder. Det skal blive spændende at følge ham i Landsholdsklassen i Påsken i Rebild.  

 

Danske Internationale Mestre: 

Erling Mortensen 
Klaus Berg 
Karsten Rasmussen 
Steen Fedder 
Bjørn Brinck-Claussen 
Jens Ove Fries-Nielsen 
Jan Sørensen 
Svend Hamann 
Tomas Hutters
Erik Jelling 
Nikolaj Borge
Gert Iskov 
Bent Sørensen 
Uffe Vinter-Schou 
Kim Pilgaard 
Tobias Christensen 
Jens Kjeldsen 
Martin Olesen
Mikkel Antonsen 
Steffen Pedersen 
Jan Pedersen 
Nicolai Vesterbæk Pedersen 
Lars Borbjerggaard 
Simon Bekker-Jensen 
Thorbjørn Bromann 
Jacob Carstensen 
Rasmus Skytte 
Silas Lund 
Christian Kyndel Pedersen 
Leif Kristensen 
Andreas Skytte Hagen 
Nikolaj Mikkelsen 
Igor Teplyi 
Martin Haubro 
Kassa Korley

Mads Hansen

Bjørn Møller Ochsner

Jakob Aabling Thomsen

Martin Percivaldi

Jesper Søndergaard Thybo

 

 

 

 

 

Philidor genvandt DM for hold

Philidor genvandt sikkert det danske mesterskab for hold i sæsonen 2016-2017. Holdet tabte mod de tidligere mestre fra Skanderborg i runde 4, spillede en enkelt match uafgjort mod Århus/Skolerne i runde 3 og vandt de resterende 7 matcher. Holdet scorede 47 point ud af 72 mulige fordelt således:

 

GM Nils Grandelius, 5½/7

GM Jakob Vang Glud, 5½/8

GM Helgi Dam Ziska, 2/2

IM Simon Bekker Jensen, 7/9

IM Nikolaj Mikkelsen, 6/9

GM Jacob Aagaard 1/1

Jasmin Bejtovic, 4/7

FM Peter Nicolai Skovgaard, 5/7

FM Kristian Hovmøller, 3/5

FM David Bekker Jensen, 2½/4

Jacob Abildlund Brorson, 4/8

Jan Andersen, 1½/3

Marie Frank-Nielsen, 0/2 

 

Danmarksmestrene 2016-2017. Fra venstre: David Bekker-Jensen, Nils Grandelius, Peter Nicolai Skovgaard, Jacob Abildlund Brorson, Marie Frank-Nielsen, Nikolaj Mikkelsen, Jasmin Bejtovic, Jakob Vang Glud og Simon Bekker-Jensen. Foto: Martin Noer

 

Efter bronze i sæsonen 2015-2016 tog det solide hold fra Nordkalotten sølvmedaljerne i årets turnering. Sølvmedaljerne kom i hus efter en storsejr mod SK1968 lørdag og en lille sejr på 4½-3½ mod et stærkt hold fra Århus/Skolerne om søndagen. Pånær det indbyrdes opgør mod Philidor, der blev tabt med de store cifre 6½-1½, kan Nordkalotten se tilbage på en rigtig god turnering.

 

Holdet fra Nordkalotten fik sølv: Fra venstre: John Grove, Kåre Hove Kristensen, Martin Noer, Jacob Sylvan, Esben Hove, Peter Jakobsen, Esben Ejsing, Jonny Hector, Christian Jepson og Stellan Brynell. Foto: Martin Noer 

 

FM Jacob Sylvan fra Nordkalotten scorede sin anden IM-norm i Skakligaen. Den første opnåede han i Barcelona i august sidste år. Jacob gik ubesejret gennem turneringen og scorede 6½ af 9 mod et modstandergennemsnit på 2326. Det var et halvt point over IM-normen. For to uger siden kunne Jacob med en sejr i sidste runde også have lavet en IM-norm i Jurmala, Letland, og da ratingtallet allerede er over 2400, er det kun et spørgsmål om tid inden at Jacob Sylvan bliver International Mester.

 

Jacob Sylvan gik ubesejret gennem turneringen og scorede med 6½ af 9 sin anden IM-norm. Foto: Martin Noer

 

Også 18-årige Jesper Søndergaard Thybo fra Jetsmark lavede en IM-norm i Skakligaen. Jesper har meget imponerende lavet 3 normer indenfor kort tid - de to andre i Chess House i februar og Jurmala i marts - og vil da ratingtallet er over 2400 blive udnævnt til International Mester! Se særskilt nyhed HER! 

 

Igor Teplyi skulle vinde mod GM Tiger Hillarp-Persson i sidste runde for en GM-norm, men partiet blev remis. Igor var dog ubesejret i turneringen med 6/9 mod et ratinggennemsnit på 2466. 

 

Nedrykningen stod inden sidste runde mellem Hillerød og Nordre, men hvor også SK1968, med et meget stort nederlag mod topholdet Philidor i sidste runde, kunne risikere at ende på en nedrykningsplads. Nordre havde 2 point mere end Hillerød, og da Nordres modstanderhold fra Brønshøj havde sendt både GM Carsten Høi og IM Thorbjørn Bromann til den tyske liga, var dette pludselig på papiret en lige kamp og kampen endte da også 4-4. SK1968 fik kæmpet sig til 3 point, og da Hillerød kun fik 3 point mod Jetsmark, der i søndagens runde havde forstærket sig med GM Henrik Danielsen, må Hillerød efter 4 sæsoner i Skakligaen ned i 1. division sammen med K41. 

 

Slutstillingen i Skakligaen:

1. Philidor, 47 brætpoint, 15 matchpoint

2. Nordkalotten, 40½ bp, 13 mp

3. Brønshøj, 39½ bp, 12 mp

4. Århus/Skolerne, 38 bp, 8 mp

5. Jetsmark, 37½ bp, 13 mp

6. Team Nordea Skanderborg, 36 bp, 10 mp

7. SK1968, 34½ bp, 7 mp

8. Nordre, 34½ bp, 4 mp

9. Hillerød, 31½ bp, 6 mp

10. K41, 21 bp, 2 mp 

 

Sidste runde i Skakligaen er lige startet på Niels Ebbesen Skolen i Skanderborg. Foto: Martin Noer

 

Link til tabellen for Skakligaen: HER

 

I omkampen om forbliven i 2. Division endte kampen mellem Aalborg 2 og Skanderborg 2 med uafgjort 4-4. Hjemmebaneholdet Aalborg klarede skærene, da de efter remis på bræt 1 vandt partiet på bræt 2. Se resultaterne fra matchen: HER

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Elitepolitik

Kommende begivenheder

 dm logo_2017_skak_dk

 

 politiken cup

 ccc2016

 Fredericia 2017

 politiken cup

 

Afsluttede begivenheder

 Senior DM 2017

 Senior DM 2017


 ungdoms dm


Øvrigt

danskskaksalg2

 DSU Ungdoms Grand Prix

dsus 50aar_banner

Dansk SkakDommerforening

 reklamebanner-dsu

 skoleskak

 chess house

www.skak.dk    -    Dansk Skak Union    -    Copyright © 2012. All Rights Reserved

Network Media Hjemmeside fra
Network Media