Forside Skakbladet

SKAKBLADET

Dansk Skak Unions trykte medlemsblad.

4 numre årligt.

Redaktion|Abonnement

Annoncer|Indbydelser
Arkiv

 

Aktuelle
ratinglister

klik her

divisionsturneringen

Danbase partiarkiv

 

bent-larsen

Ungdomsskakken FB

Nordisk Mesterskab - dag 1

Holdleder IM Leif Kristensen skriver dagligt fra Island, hvor Nordic Youth Chess Championship finder sted frem til søndag. 

 

Den samlede score i første runde blev 3½ points – favoritterne vandt, og alle underdogs med undtagelse af Lukas tabte.  

 

A-gruppen: 

Magnus Mejlvang (1880) - FM Hilmir Freyr Heimisson (2394) 0 - 1
Magnus slap dårligt fra åbningen og kom med hvid hurtigt i problemer. Med en uheldig kort rokade, der mindede om harikiri, fik sort chancen for et altafgørende angreb. 

Sara Nass (1815) - Kristensen Bjarke Hautop Kristensen (2212) 0 - 1
Bjarke får udlignet efter åbningen med sort i siciliansk, og da modstanderen ikke spiller det bedste, får han fordel og angrebschancer i midtspillet. Med et afgørende tårnoffer afgør Bjarke partiet.

 

B-gruppen:

FM Andreas Garberg Tryggestad (2351) - Filip Holm (1960) 1 – 0
Filip spillede kongeindisk men fik en passiv stilling og kom hurtigt i problemer, og da Filip i en dårlig stilling glemte, at modstanderen kunne slå en passent, fik modstanderen afgørende fordel og vandt let. 

Christian Emil Frambøl (1864) - Hampus Sørensen (2289) 0 – 1
Christian stod lidt bedre i åbningen, men et slapt 11. Lg5 bragte Christian i problemer, og da han ikke fandt det bedste forsvar, blev han hurtigt kørt over af modstanderen.

 

C-gruppen:
Tomasz Szczepanowski (1882) - Casper Liu (2126) 0 – 1
Casper blev først færdig. Han udlignede med sort allerede efter 3 træk og kom hurtigt til at stå bedst i en stilling, hvor hvid endnu ikke havde rokeret. Med nogle smarte træk og en kombination fik Casper klar fordel, hvorefter modstanderen gav op. 

Sander Fuglestein (2024) - Simon Ehrenreich (1756) 1 - 0
Simon kom dårligt fra åbningen med sort, og modstanderen kom ind i midtspillet med klar fordel. Selv om Simon kæmpede længe og var den danske spiller, der var sidst færdig, så kunne han ikke undgå et nederlag.

 

D-gruppen:
Adrian Soderstrom (2138) - Albert Mechlenburg Møller (1845) 1 - 0
Albert fik ikke helt udlignet med sort i en grünfeld og modstanderen kom ind i midtspillet med fordel. Selv om Albert kæmpede godt, ender det med et nederlag. 

Shazil Shehzad (1959) - Lukas Iskos (1678) ½ - ½
Lukas spillede lidt risikabelt i åbningen men modstanderen gik hurtigt galt i byen, og Lukas fik lille fordel. Da modstanderen lavede en fejl, kunne Lukas smart vinde en kvalitet og fik klar fordel. Desværre laver Lukas en fejl i en fordelagtig stilling, der giver modstanderen muligheden for at få remis ved trækgentagelse. Et fint resultat men ærgerligt at Lukas ikke vandt!

 

E-gruppen:
Vitus Bondo Medhus (1788) - Knudsen Philip Uhre Knudsen (1394) 1 - 0
Philip spillede russisk, ofrede en bonde og fik en chancerig stilling i åbningen, men han fandt ikke det bedste, så Vitus fik fordel. Selv om Philip sprællede godt, forsvarede Vitus sin fordel og fik afgørende fordel, da Philip overså en skak, der kostede et tårn.

 

Den danske delegation ved Nordisk Mesterskab. Bagerst: Magnus Mejlvang, Bjarke Hautop Kristensen, Christian Emil Frambøl, Filip Holm og rejseleder IM Leif Kristensen. Forrest: Albert Mechlenburg Møller, Lukas Iskos, Vitus Bondo Medhus, Philip Uhre Knudsen, Casper Liu og Simon Ehrenreich. Foto: Ken Holm

 

Der var heldigvis ingen danskeropgør i 2. runde, men der var dømt mini-landskamp mod Færøerne, idet 5 spillere møder en færing. Der skulle helst komme rigtigt mange danske points, idet samtlige spillere med undtagelse af Bjarke er ratingfavoritter.

 

Dagens høst blev på 6 points, så vi er tæt på 50%. Men resultatet var lidt skuffende – til gengæld overraskede Bjarke med en fin skalp!

 

A-gruppen:

Bjarke Hautop Kristensen (2212) – FM Toivo Keinanen (2403), Finland 1 - 0

Modstanderen udligner i åbningen men i midtspillet opnår Bjarke lille fordel. Senere i midtspillet udbygger Bjarke efter nogle fejl fra modstanderen sin fordel og står klart bedst, men han laver desværre i begyndende tidnød en fejl, der tillader modstanderen at komme tilbage i kampen – ja faktisk får han i få træk fordel, men i den stærke tidnød laver modstanderen en grov fejl, der igen giver Bjarke afgørende fordel og gevinst.  

 

 

 

Janus Skaale (1765) Færøerne – Magnus Mejlvang (1880) 0 - 1

Magnus spiller fransk med sort men kommer dårligt fra åbningen, så modstanderen får terrænovervægt og lille fordel. Modstanderen spiller dog fortsættelsen lidt slapt, så Magnus får konsolideret sin stilling. Efterhånden får Magnus overtaget og vinder en bonde, og langsomt men sikkert kommer gevinsten i hus.

 

B-gruppen:

Filip Holm (1960) – Leif Fjallheim Reinert (1712) Færøerne 1 – 0

Filip opnår ingen fordel med hvid i åbningen og i midtspillet kommer han i problemer. Heldigvis finder modstanderen ikke det bedste, og langsomt kæmper Filip sig tilbage i kampen. Efter nogle fejl af modstanderen får Filip fordel og kommer ud i et dronningslutspil, som er klart fordelagtigt for Filip, og han vinder sikkert.

Flovin M. Tummarsarson (1551) Færøerne – Christian Emil Frambøl (1864) 1 – 0

Partiet var lige det meste af tiden, indtil Christian i tidnøden laver en grov fejl, der taber et tårn.

 

C-gruppen:

Casper Liu (2126) – Sander Fuglestein (2024) Norge ½ - ½

Casper fik ingen fordel efter åbningen og i begyndelsen af midtspillet fik modstanderen lille fordel, men pludselig lavede modstanderen en fejl, der øjeblikkeligt gav Casper klar fordel. Uheldigvis får Casper ikke spillet fortsættelsen helt præcist, så modstanderen bliver trods 2 merbønder igen lukket ind i kampen. Faktisk får modstanderen fordel, men Casper tilbyder remis, som modstanderen heldigvis tager imod.

Simon Ehrenreich (1756) – Benjamin Reinert Fjallheim (1465) Færøerne 1 - 0

Simon kommer bedst fra åbningen og vinder efter en fejl fra modstanderens side en bonde. I en klart bedre stilling for Simon laver modstanderen endnu en fejl og taber en kvalitet. Simon kommer ud i et slutspil med en kvalitet og bonde mere, så det vinder han let.

 

D-gruppen:

Lukas Iskios (1678) – Gunnar Erik Gudmundsson (1693) Island 0 – 1

Lukas kommer dårligt ud af åbningen med hvid i siciliansk og kommer under pres, som det desværre ikke lykkes at komme ud af, og da hans kongestilling bliver ødelagt, kan han ikke undgå at blive sat mat.

Albert Mechlenburg Møller (1845) – Elias Petersen (1005) Færøerne 1 – 0

Albert fik gevinststilling tidligt i åbningen, da modstanderen hopper i en kendt fælde. Albert vinder en officer, og selv om modstanderen får 2 bønder, er det spil til et mål, og Albert vinder hurtigt.

 

E-gruppen:

Ilkka Koota (1514) Finland – Vitus Bonde Medhus (1788) 1 - 0

Vitus spiller alt for hurtigt i åbningen og laver med sort en overseelse, der taber en officer. Vitus fortsætter med hovedet under armen og mister kort tid efter yderligere materiale og bliver hurtigt sat mat.

Philip Uhre Knudssen (1394) – Wallis Oskar (0) Sverige ½ - ½

Philip fik en lidt bedre stilling efter åbningen, men fik ikke spillet fortsættelsen helt præcist. De ender i et lige tårnslutspil, som slutter remis. 

 

Resterende program for turneringen:

Lørdag den 16. februar kl. 11:00: 3. runde
Lørdag den 16. februar kl. 17:00: 4. runde
Søndag den 17. februar kl. 11:00: 5. runde
Søndag den 17. februar kl. 17:00: 6. runde

 

Link til resultater fra turneringen: HER

 

Link til turneringens hjemmeside: https://skak.is/nycc2019/

 

Partierne fra turneringen kan følges på Chessbomb: HER og på Chess24: HER

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

God dansk runde i Chess House GM

De unge danske talenter dominerer stormesterturneringen i Chess House, og besætter efter 6 runder de første tre pladser i turneringstabellen. Dermed er der stadig realistiske muligheder for at de alle tre laver en stormesternorm! 

 

Jesper - Kotronias: Jesper vandt ganske imponerende den fjerde sejr i træk i turneringen. Det lignede ellers længe at partiet skulle ende remis, da næsten alle brikkerne hurtigt blev byttet af i en kongeindisk. I et tårnslutspil havde Jesper dog fået en bonde placeret på f6, men da Kotronias fejlagtigt valgte at gå efter bonden med tårnet, fik Jesper sit tårn ned på syvende række, hvilket gav en afgørende fribonde i c-linien. 1 - 0

 

Kotronias - Jonas: Jonas kom bedst ud af åbningen med sort, og efter en del afbytninger havde Jonas god løber mod dårlig løber. Om stillingen var vundet var uklart, men der var muligvis muligheder i at ofre c-bonden for at skabe en fribonde på dronningefløjen. Jonas havde ikke overvejet denne mulighed, og derfor endte partiet remis. ½ - ½

 

Efter fire sejre i træk er IM Jesper Søndergaard Thybo tæt på stormesternormen. Foto: Mads Boe

 

Filip - Jens Ove. Partiet blev lidt overraskende "bare" en dronninggambit, hvilket var en stillingstype, hvor Filip så ud til at befinde sig bedst. Jens Ove fik hurtigt et par svage bønder i centrum, hvor han tabte den ene og efter tab af endnu en bonde og efterfølgende afbytninger at de tunge brikker kørte Filip sikkert sejren hjem. 1 - 0

 

Kollars - Zumsande: Sidste år vandt Zusande suverænt turneringen med den høje score 8/9 og stormesternorm, men i denne turnering kan han slet ikke få spillet til at fungere. Det lignede en relativ let udligning i fransk, men hvor man ofte gerne vil afbytte den hvidfeltede løber valgte Zumsande en anden plan, som gav den 20-årige Kollars mulighed for et kongeangreb. Med en meget svag kongestilling og kun tunge brikker på brættet, var det næsten kun et spørgsmål om tid før Zumsande røg i et matnet. 1 - 0

 

Bach - Bjørn: Det blev et noget omskifteligt parti, hvor fordelen svingede lidt frem og tilbage. På et tidspunkt blev det et kapløb mellem tre fribønder på hver fløj, hvor Bjørns så ud til være hurtigst. I tidnøden var der flere gevinster, men en stor fejl tillod Matthias Bach evigskak i træk 40, hvilket han ikke så, hvorefter det tabte direkte. 0 - 1

 

 

En lidt heldig sejr mod FM Matthias Bach gør, at IM Bjørn Møller Ochsner kan nøjes med 50% i de sidste tre runder for en stormesternorm. Foto: Gert Medom

 

Dagens parti:

 

 

 

Dagens resultater:
FM Matthias Bach, Tyskland (2307) - IM Bjørn Møller Ochsner, Skanderborg (2476) 0 - 1
GM Dmitrij Kollars, Tyskland (2567) - IM Martin Zumsande, Tyskland (2492) 1 - 0
IM Jesper Søndergård Thybo, Jetsmark - GM Vasilios Kotronias, Grækenland (2486) 1 - 0
GM Efstratios Grivas, Grækenland (2413) - IM Jonas Buhl Bjerre, Skanderborg ½ - ½
FM Filip Boe Olsen, Skanderborg (2397) - IM Jens Ove Fries, Fredericia (2371) 1 - 0

 

Stillingen efter 6. runder: 

1. IM Bjørn Møller Ochsner, Skanderborg (2476) 5 point

2. - 3. IM Jonas Buhl Bjerre, Skanderborg (2432) 4½ point

2. - 3. IM Jesper Søndergård Thybo, Jetsmark (2517) 4½ point

4. GM Dmitrij Kollars, Tyskland (2567) 4 point
5. GM Efstratios Grivas, Grækenland (2413) 3 point

6. - 7. GM Vasilios Kotronias, Grækenland (2486) 2½ point 

6. - 7. FM Filip Boe Olsen, Skanderborg (2397) 2½ point

8. FM Matthias Bach, Tyskland (2307) 2 point

9. IM Jens Ove Fries, Fredericia (2371) 1½ point
10. IM Martin Zumsande, Tyskland (2492) ½ point

 

Resterende program for turneringen:
Fredag den 15. februar kl. 17:00: 7. runde
Lørdag den 16. februar kl. 16:00: 8. runde
Søndag den 17. februar kl. 10:00: 9. runde

 

Hjemmeside: http://chesshouse.dk/gm-2019/

 

Live: http://liveskak.dk/2019/chesshouse/gm/live/

 

Turneringen kan også følges på Chess24: HER

 

Link til Chess House: http://chesshouse.dk/

 

Udover stormesterturneringen fyldes de 180 kvadratmeter i Chess House op med yderligere 30 spillere her i weekenden der deltager i Aarhusmesterskabet. I denne turnering spilles der efter den svenske model med 4 hurtigskakpartier fredag aften, og 4 partier med lang betænkningstid lørdag og søndag. De to Internationale Mestre fra Aarhus Skolerne Uffe Vinther-Schou (2332) og Tobias Bent Christensen (2312) er ratingfavoritter. Link til deltagerliste og resultater: HER

 

I den kommende weekend spilles også Århusmesterskabet for børn og unge. Denne turnering spilles lørdag kl. 10:30 på Dokk1, og man kan se mere om denne turnering på Århus Skoleskaks hjemmeside.

 

Formanden for Chess House Sven Christensen har lavet en pressemeddelse om alle skakaktiviteterne, som kan læses: HER. JP Aarhus har også skrevet om festivalen: HER

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gode danske normchancer i Chess House

Poul Erik Nielsen skriver om en spændende 5. runde, hvor der var tre danske sejre:  

 

Danskerne med gode normchancer tordner videre! Ellers var dagens tema: Bondeslutspil

Kotronias – Kollars: I en meget skarp spanier lod Kollars et tårn stå i slag på a8 og rokerede. Jeg undrede mig meget herhjemme, fejl i teknikken ...? Det var der nu ikke, tårnet kunne slås, men så ville Kollars få et farligt angreb med ...Sg4! fulgt af ...dxc3. Grækeren skulle ikke nyde noget og lod tårnet stå. Kort efter havde Kollars en afbytningskombination, der sikrede lige spil. Det dobbelte tårnslutspil endte med afvikling til et bondeslutspil, som var klart remis.

½-½

Zumsande – Bach: I dette tyske opgør fik vi intet bondeslutspil, men til gengæld et drama i en Pirc med 4.f4 og 5.Lb5+. Det er ultraskarpt, vel teori hen til omkring træk 20, og der var også masser af blod på knivene! Bach havde vist bedst styr på varianterne, han høstede nogle bønder og vandt relativt sikkert partiet. 0-1

Jesper – Filip: Jesper syntes at befinde sig bedst i den fremkomne skarpe Katalaner, og han fik hurtigt overtaget. Filip kæmpede bravt, men da han tog bonden på b2, slog Jesper til med det smarte Sxa7! Herefter var det reelt slut, og Filip opgav kort efter. 1-0


Jonas – Jens Ove: Dagens længste parti! Jens Ove beherskede sig i dag i åbningen og valgte i en Modern/Pirc at slå igen med e-bonden på f6. Det gav godt nok Jonas majoriteten på damefløjen, men Jens Ove fik en fornuftig stilling, ikke mindst da Jonas rykkede den frie d-bonde frem. I de efterfølgende komplikationer kunne Jens Ove have fået klar fordel, idet Jonas ville have fået en klumpfodet springer mod en stærk løber, hvis ikke Jens Ove havde tilladt afbytning af de sidste lette officerer. Herefter var det et lige tårnslutspil i et par træk, indtil Jens Ove slog den forkerte bonde. Det gav Jonas et slutspil med en fjern fribonde. Jens Ove forholdt sig for passivt med sin konge, og Jonas vandt nu smart ved at gå i et vundet bondeslutspil med 2 bønder mod 2! 1-0   

 

 

IM Jonas Buhl Bjerre slog IM Jens Ove Fries Nielsen, og skal score 2½/4 for at opnå den første GM-norm. Foto: Mads Boe

 

Bjørn – Grivas: Grivas valgte i 3.Lb5 sicilianeren en noget passiv variant, og da Bjørn rykkede frem med sin f-bonde, valgte grækeren at ofre en bonde for at få brikkerne i spil. Han fulgte i alt fald helt forkert op, og efter få træk så hans stilling ganske trøstesløs ud. I et tårnslutspil med 4 mod 2 valgte Bjørn så et bondeslutspil; nok fik grækeren hurtigt nogle af Bjørns bønder, men den sidse skulle hentes helt nede på b2, og i mellemtiden realiserede Bjørn sin h-bonde! 1-0

 

Med en sejr over GM Efstratios Grivas skal IM Bjørn Møller Ochsner score 2½/4 for at opnå den anden GM-norm. Foto: Mads Boe

 

Dagens parti:  

 

 

 

Dagens resultater: 

IM Jesper Søndergård Thybo, Jetsmark (2517) - FM Filip Boe Olsen, Skanderborg (2397) 1 - 0
GM Vasilios Kotronias, Grækenland (2486) - GM Dmitrij Kollars, Tyskland (2567) ½ - ½
IM Martin Zumsande, Tyskland (2492) - FM Matthias Bach, Tyskland (2307) 0 - 1
IM Bjørn Møller Ochsner, Skanderborg (2476) - GM Efstratios Grivas, Grækenland (2413) 1 - 0
IM Jonas Buhl Bjerre, Skanderborg (2432) - IM Jens Ove Fries, Fredericia (2371) 1 - 0 

 

Stillingen efter 5. runder: 

1. - 2. IM Jonas Buhl Bjerre, Skanderborg (2432) 4 point
1. - 2. IM Bjørn Møller Ochsner, Skanderborg (2476) 4 point 

3. IM Jesper Søndergård Thybo, Jetsmark (2517) 3½ point

4. GM Dmitrij Kollars, Tyskland (2567) 3 point
5. - 6. GM Efstratios Grivas, Grækenland (2413) 2½ point 

5. - 6. GM Vasilios Kotronias, Grækenland (2486) 2½ point 

7. FM Matthias Bach, Tyskland (2307) 2 point

8. - 9. IM Jens Ove Fries, Fredericia (2371) 1½ point
8. - 9. FM Filip Boe Olsen, Skanderborg (2397) 1½ point
10. IM Martin Zumsande, Tyskland (2492) ½ point  

 

Resterende program for turneringen:
Torsdag den 14. februar kl. 17:00: 6. runde
Fredag den 15. februar kl. 17:00: 7. runde
Lørdag den 16. februar kl. 16:00: 8. runde
Søndag den 17. februar kl. 10:00: 9. runde 

 

Hjemmeside: http://chesshouse.dk/gm-2019/

 

Live: http://liveskak.dk/2019/chesshouse/gm/live/

 

Turneringen kan også følges på Chess24: HER

 

Link til Chess House: http://chesshouse.dk/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kommende begivenheder

 DM i Skak 2019

 

 Hurtig DM Senior

ccc2019

 politiken cup

Afsluttede begivenheder

 

 Hurtig DM Senior

 Odense Mesterskabet 2017

 20banner

 Aarhus Festuge 2017

Øvrigt

danskskaksalg2

 chess house

dsus 50aar_banner

Dansk SkakDommerforening

 reklamebanner-dsu

 skoleskak

www.skak.dk    -    Dansk Skak Union    -    Copyright © 2012. All Rights Reserved

Network Media Hjemmeside fra
Network Media