Forside Skakbladet

SKAKBLADET

Dansk Skak Unions trykte medlemsblad.

4 numre årligt.

Redaktion|Abonnement

Annoncer|Indbydelser
Arkiv

 

Aktuelle
ratinglister

klik her

divisionsturneringen

Danbase partiarkiv

 

bent-larsen

Ungdomsskakken FB

Nyt frimærke

Den tidligere verdensmester i korrespondanceskak, Jørn Sloth fra Nordre Skakklub, bliver meget naturligt den første skakspiller til at pryde et dansk frimærke. 

 

Frimærket med Jørn Sloth udkommer i dag den 1. april og er det første i en serie på tre, hvor danske verdensmestre i skak kommer på mærkerne. Frimærket med Jørn Sloth koster 29,- kr. og kan bruges på almindelige Quickbreve, det vil sige breve, der kommer frem fra dag til dag.


Produktansvarlig hos Post Nord, Pilar Arns, fortæller til skak.dk, at de fandt det naturligt, at det første mærke blev med Jørn Sloth: ”Tænk hvad Jørn Sloth har betydet for populariteten for dansk korrespondanceskak tilbage i især 70erne og 80erne. Dengang blev der virkelig solgt mange frimærker. At det først er nu vi hædrer ham med et frimærke, er jeg ikke stolt over. Men bedre sent end aldrig.”

 

frimrke s

Verdensmester i k-skak 1975 – 80, Jørn Sloth, nu på frimærke! Foto: Postnord.dk


Pilar Arns fortæller desuden, at Post Nord i hele dette årti vil sætte verdensmestre fra forskellige sportsgrene på nye danske frimærker. Det betyder, at vi allerede i år kan se frem til to skakfrimærker mere.


Til juni udkommer frimærket med tidligere seniorverdensmester Jens Kristiansen, der vil lyde på 10,- kr. Dette mærke kan anvendes til almindelige breve og postkort med en leveringstid på op til 5 hverdage. Det forventes især efterspurgt i sommermånederne til postkort.


I november kommer så det dyreste mærke til 50 kr. Her vil det være tidligere ungdomsverdensmester Curt Hansen, der lægger kontrafej til. Et frimærke til 50,- kr. vil typisk bruges til Online Postpakke Collect, så mon ikke vi vil se en del til Curt Hansen, når julepakkerne skal sendes?


Post Nord har i skrivende stund endnu ikke frigivet fotos af frimærkerne med Jens Kristiansen og Curt Hansen, men de vil selvfølgelig blive vist her på siden, så snart det er muligt.

 

 

Bo.C.A Juniors på nettet

Jesper Knudsen fra Bo.C.A. Juniors skriver til skak.dk:

 

Den generelle lukning af vores samfund og dermed for skakklubbernes aktiviteter er naturligvis også ærgerlig for danske juniorspillere. Men et par af de etablerede danske juniorprojekter har imidlertid benyttet situationen til at udvide deres onlineaktiviteter og flyttet klubliv og undervisningsaktiviteter over på http://www.lichess.org. Således har eksempelvis både Skak for Sjov og Bo.C.A Juniors daglige interne turneringer, onlineundervisning og endda holdkampe mod andre klubber.

 

Den første holdkamp mellem Bo.C.A. Juniors og Skak for Sjov var en skakoplevelse helt ude af proportioner for spillere, trænere og forældre. 61 juniorspillere mødte op i et onlineforum, hvor arenaen var sat op til 60 minutters spilletid. På http://www.lichess.org er en arena en betegnelse for en spilleramme, hvor en algoritme parrer spillere under hensyn til pointhøst og placering.

 

I arenaen kan man så følge alle spillernes partier synkront, ligesom den samlede stilling i holdkampen har et visuelt udtryk øverst på siden. Selve den visuelle oplevelse af holdkampen kan måske bedt beskrives ved at iagttage pointtællingen og denne visualiseret som to metakognitive maskiner, der forhandler med hinanden om indflydelse og dominans; alle spiller deres individuelle parti, men hver eneste beslutning får indflydelse på kampens visuelle udtryk øverst på siden v. På en time blev der spillet 20.965 træk og 304 partier. Undervejs i arenaen var der en fantastisk stemning og tænding; vi kan simpelthen ikke simulere en bedre træningssituation end denne. I kan se forløbet af holdkampen: HER

 

I den kommende tid vil der blive afholdt flere holdkampe, daglige arenaer, og måske vi organiserer et officielt mesterskab for onlinehold med tilknytning til en DSU-klub. En anden plan er at arrangere et par pigeturneringer med deltagelse fra juniorspillere på tværs af landet.

 

Måske skulle der en virus til at skabe en stærkere synergi mellem onlineskakken og den fysiske skakklub. 

 

Jesper Knudsen


computerskak

Diverse Corona Informationer til DSU

Tak til alle de ansvarlige klubber og ledere som reagerede hurtigt med aflysninger/udsættelser, og derved medvirkede til at Dansk Skak Union kom til at fremstå som en ansvarlig organisation. Det betyder rigtig meget for vores anseelse alle steder.

 

Vedrørende ikke færdigspillede turneringer, så har mange allerede spurgt og fået svar. Men for god ordens skyld, så afventer både DSU og FIDE naturligvis at turneringerne bliver færdige og kan rates. Der udstedes naturligvis ikke bøder for Corona forsinkelser, og der kommer heller ikke sanktioner såfremt nogle opgiver at færdigspille deres turneringer, og måske helt aflyser resterende runder.

 

Vi skal endnu engang opfordre til at klubberne reviderer indbydelsesdatoerne i turneringssystemet, eller helt sletter indbydelser hvis man har opgivet at gennemføre. Det er vigtigt for alle at kunne orientere sig mht. til fremtidige placeringer, så hjælp hinanden hermed. Kan man ikke finde ud af at redigere disse oplysninger, må man meget gerne henvende sig og bede om hjælp hertil.

 

Holdturneringer som endnu ikke er færdigspillede, får foreløbig god tid til at få det klaret i. De lokale hovedkredse bestemmer naturligvis selv hvad de gør, men i forhold til oprykninger fra hovedkredse til 2. division, har FU sammen med divisionsturneringsudvalget besluttet at være meget tålmodige, og acceptere afslutninger i sensommeren. Udvalget vil starte planlægningen af næste ud fra bedst mulige gæt på relevante resultater, og skulle det kikse med et gæt eller 2, må vi forsøge at leve med det, hvis det til den tid er for sent at ændre på planerne. XtraCon Skakligaen forsøger vi ud fra de samme principper at få færdigspillet - mesteren tør vi godt gætte på, men de 4-5 øverste er naturligvis vigtige i forhold til Europa cuppen for klubhold (hvis det gennemføres), og der skal helst spilles om nedrykningspladserne, hvis det er muligt.

 

DM i skak bliver en udfordring, for vi mangler jo de mange hellig- og fridage, som ellers er en forudsætning for de høje deltagertal. FU håber naturligvis det kan lade sig gøre at gennemføre i det mindste de turneringer hvor der kåres danske mestre, hvilket vil sige Landsholdsklassen og Kandidatklassen. Det er endnu for tidligt at gå i detaljer om afviklingsformen, men den vil jo helt sikkert blive påvirket af hvad der er praktisk og økonomisk realistisk på tidspunktet. Måske kan vi finde 9 dage i streg til LH klassen, måske skal turneringen deles over 2 - 3 perioder. Uanset hvad der bliver beslutningen, håber vi at kunne gennemføre på forsvarlig sportslig vis. Om der bliver plads til øvrige klasser vil i høj grad afhænge af priser på spillestedet - man skal næppe være professor for at regne ud at der bliver trængsel om konferencelokalerne når samfundet atter kommer i gear, og dermed nok også væsentligt højere priser end vi normalt betaler.

 

Delegeretmødet gennemføres naturligvis også når det bliver muligt. Dagsordenen ligger jo allerede fast, men der kommer en ny indkaldelse med fristoverholdelse etc. når tid er, således at de delegerede har fornuftig tid til at passe mødet ind i kalenderen. Og for lige at slå det helt fast, delegeretmødet bliver ikke nødvendigvis placeret sammen med DM.

 

Naturligt nok er der kommet øget fokus på on-line skak, og flere klubber har ligefrem etableret "klubaftener" på denne måde. Disse initiativer kan vi naturligvis kun hilse velkommen, og som man allerede har kunnet læse på skak.dk, er der hjælp at hente for de klubber som gerne vil i gang.

 

Poul Jacobsen

 

dsu corona

Kommende begivenheder

 DM i Skak 2019

 DanPumps 2020

 Fredericia Chess 2020

 KRONBORG CHESS OPEN 2020

 politiken cup

Afsluttede begivenheder

 Nordic Youth Chess Championships 2020

 Hillerød Skakklub 110 år

 senior dm_loegumkloster

 

 nordsjaelland

 ch gm_2019

Øvrigt

 chess house

dsus 50aar_banner

Dansk SkakDommerforening

 reklamebanner-dsu

 skoleskak

www.skak.dk    -    Dansk Skak Union    -    Copyright © 2012. All Rights Reserved

Network Media Hjemmeside fra
Network Media