Forside Skakbladet

SKAKBLADET

Dansk Skak Unions trykte medlemsblad.

4 numre årligt.

Redaktion|Abonnement

Annoncer|Indbydelser
Arkiv

 

Aktuelle
ratinglister

klik her

divisionsturneringen

Danbase partiarkiv

 

bent-larsen

Ungdomsskakken FB

Holdskak i nabolandene

I denne weekend har flere af vore nabolande startet deres landsdækkende holdturneringer. Vi ser på de bedste rækker i Norge, Sverige, Tyskland og på Island:

 

I Norge starter den landsdækkende holdturnering i november og spilles over fire weekender. I denne weekend spilles den norske pokalturnering over tre dage i Kristianssund. Holdene består af 4 spillere og i år er Vålerenga favoritter. De stiller med GM Evgeny Romanov og GM Aryan Tari på de to topbrætter og har vundet de tre første kampe. Der spilles i en stor gruppe, men med præmier til bedste juniorhold, breddehold etc.

 

Hjemmeside: ksk.no/2017nmklubblag.shtml


I den tyske bundesliga er ingen af de danske spillere i aktion denne weekend. Hos de forsvarende mestre fra Baden Baden ville Peter Heine Nielsen ikke kunne have forstærket holdet, da ottendebræt GM Rustam Kasimdzhanov med 2676, var eneste spiller under 2700 i rating. De øvrige danskere i den bedste tyske række er GM Mads Andersen for Solingen og GM Sune Berg Hansen for Hamburg, men de var altså heller ikke i aktion i første runde i dag lørdag.

 

Hjemmeside: www.schachbundesliga.de


I Sverige er der også flere stærke stormestre med i Elitserien Allsvenskan. F.eks. har Malmö AS årets vinder af Xtracon Open, GM Baadur Jobava (2702), på bræt 1 foran GM Nils Gradelius. Længere nede på holdet ses legenden GM Ulf Andersson.

 

jobava

GM Baadur Jobava (2702) stærkeste spiller i Elitserien Allsvenskan. Foto Thomas Vestergård


Eksjö SK, der ligger cirka midt imellem Malmö og Stockholm, har GM Allan Stig Rasmussen (2542) på holdet. I første runde slog han på andetbræt Henrik Malm Lindberg (2224) fra Uspsala. Eksjö vandt kampen 5½ - 2½.

 

Linhamns SK har IM Mads Hansen (2393) med på bræt 4. I første runde tabte Mads Hansen til FM Can Ertan (2373) fra Stockholms SS, men Linhamn vandt alligevel kampen 5½ - 2½.

 

Hos Lund ASK spillede IM Mikkel Antonsen (2441) bræt 6 i den første kamp mod Farsta SK. Antonsen vandt over Björn Jäderberg (2151) i den knebne 4½ - 3½ sejr.

 

I Sverige har de mere frie regler for holdopstillingerne end i Danmark, man er således ikke bundet 100% af en styrkeliste. Man må rykke to brætter op eller ned i forhold til styrkelisten, så det er sværere at forberede sig på en bestemt modstander før kampene.

 

Hjemmeside: www.schack.se/allsvenskan/

 

På Island er der også fuldt program denne weekend. IM Jesper S. Thybo har indtil nu scoret 2½ af 3 for Skákdeild Fjölnis på bræt 2.

 

IM Thorbjørn Bromann og IM Jakob Aabling-Thomsen spiller bræt 1 og 2 for Skákfélag Akureyrar a-sveit og har scoret henholdsvis 1½ og 1 point i de første 3 runder.

 

Også tidligere unionsformand FM Søren Bech Hansen spiller i den bedste islandske række, hvor han er andetbræt hos Skákdeild KR efter GM Helgi Dam Ziska. Søren Bech har scoret 1 af 3 indtil nu.


Hjemmeside: www.skaksamband.is

 

 

 

44. skaklejr på Hjerl Hede

Siden 1973 har der hvert år i efterårsferien været afholdt Sahl Skaklejr på Hjerl Hede. Lejren er gennem alle årene blevet arrangeret af Aarhus Skoleskak, og de første mange år var det Dansk Skoleskaks "grand old man" Svend Svendsen der var initiativtager og lejrchef. 

 

Fællesfoto foran lejrskolen i Sahl. Foto: Freja Vangsgaard

 

I årets udgave, der er den 44. af slagsen, skriver en af lederne WFM Freja Vangsgaard om årets lejr: 

 

Netop nu afholdes den traditionsrige Sahl skaklejr, der afholdes på feriekolonien Sahl, som er kendt for sine hyggelige rammer. De 49 deltagere er i fuld gang med en lærerig og hyggelig uge, hvor der både er masser af skak såvel som sport på skemaet. Lejren er for børn i alderen 8-18 år, og alle er velkomne uanset, hvilken styrke de har. Der er undervisning til nybegynder såvel som til eliten. Igennem de 44 år lejren har eksisteret, har mange af Danmarks topspillere brugt deres efterårsferie på Sahl såsom Bjørn Ochsner, Jacob Vang Glud og Jonas Bjerre.

 

En typisk dag på Sahl starter klokken halv otte med vækning, så eleverne kan være klar til undervisning klokken ni. Efter en times koncentreret undervisning står den på et par runder i lejreturnering, derefter er der en lille frokostpause inden den igen står på skakundervisning og lejrturnering. Når alt dette er overstået skal eleverne ud og dyrke sport i De Olympiske Sahllege, hvor eleverne dyster i fodbold, rundbold, bordtennis og kondiskak. Om aftenen er der forskellige aktiviteter hver aftenen herunder holdlyn, lynturnering, kykskak og simultan.

 

Lejren startede mandag og slutter på fredag. 

 

Kort nyt uge 41

Poul Erik Nørgaard Olesen fra Nørresundby og Frank Gjerning Petersen fra Kjellerup har deltaget i den årlige åbne turnering Calvia på Mallorca. Poul Erik endte på 5/9, og Frank fik 4½/9. Begge resultater var lige omkring den forventede score. Link til hjemmesiden for urneringen: http://www.calviafestival.com - og resultater for de danske spillere: HER

 

Arrangøren Paul Tuijp søger med kort varsel en International Mester til "Haarlemse Masters", der er en lukket IM-gruppe, der starter næste lørdag den 21. oktober og spilles frem til søndag den 29. oktober i Haarlemse knap 20 km. fra Amsterdam. Link til turneringen: HER. Kontakt Mads Boe for yderligere oplysninger om turneringen og betingelser.  

 

GM William Lombardy 1937 - 2017:

Fredag den 13. oktober døde GM William Lombardy 79 år gammel. Han var en af de førende amerikanske spillere i 50erne og 60erne, og blev i 1957 Juniorverdensmester med den perfekte score 11-0.  Mest kendt blev han dog for at træne med den 11. verdensmester Bobby Fischer, og han var med på Island i 1972 til den berømte match i Reykjavik mellem Fischer og Spasskij.  Relativt tidligt indstillede han sin egen aktive karriere for at hellige sig hvervet som katolsk præst.

 

Lars Grahns blog "inte bara schack" kan man læse den svenske skakspiller Pia Franssons meget personlige og fine artikel om Lombardy, som hun mødte på "Mechanics Institute Chess Club" i San Francisco for mindre end en måned siden. Læs også mere om GM Lombardy på Wikipedia.

 

  

Pia Fransson i selskab med GM William Lombardy i september måned 2017: Foto: Privatfoto Pia Fransson

 

Som vi skrev om i "Kort Nyt uge 40" vandt Danmark det nordiske mesterskaber i skak for blinde og svagtseende i Oslo, der blev afholdt den 6. - 8. oktober. Erik Bremer har forfattet en fin artikel om Mesterskaberne, der bliver spillet hvert andet år og startede tilbage i 1969. Danmark har kun vundet NM 3 gange, mens Sverige og Finland har vundet ni gange hver. Hent Erik Bremers artikel i pdf-format her.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kommende begivenheder
Afsluttede begivenheder

 dm logo_2017_skak_dk

 Odense Mesterskabet 2017

 Hurtigskak DM 2017 Seniorer

 DM I Hurtigskak

 Aarhus Festuge 2017

 politiken cup

Øvrigt

danskskaksalg2

 chess house

dsus 50aar_banner

Dansk SkakDommerforening

 reklamebanner-dsu

 skoleskak

www.skak.dk    -    Dansk Skak Union    -    Copyright © 2012. All Rights Reserved

Network Media Hjemmeside fra
Network Media