Forside Skakbladet

SKAKBLADET

Dansk Skak Unions trykte medlemsblad.

4 numre årligt.

Redaktion|Abonnement

Annoncer|Indbydelser
Arkiv

 

Aktuelle
ratinglister

klik her

divisionsturneringen

Danbase partiarkiv

 

bent-larsen

Ungdomsskakken FB

Junior VM – slutrapport

Claus Vangsgaard har sendt skak.dk en afsluttende rapport fra Junior VM i Italien:

 

Årets Junior VM i den italienske skisportsby er afsluttet efter 11 runder. Dette VM vil set med nordiske briller blive husket for det fuldt fortjente VM til norske Aryan Tari. I den afsluttende runde mødte han Jorden Van Forrest, der efter en katastrofal start i turneringen havde kæmpet sig tilbage til toppen. Hvis nordmanden tabte, så blev Van Forrest verdensmester, mens Tari ville ryge helt ud af medaljerækken, så der var meget på spil. Hollænderen pressede længe med i et springeslutspil, hvor det så ud til, at han havde gode chancer, men Tari forsvarede sig godt og fik afviklet til et bondeslutspil, som han let holdt remis til stor glæde i den nordiske lejr.


Som tidligere nævnt, så vil stævnet ikke blive husket for en stor organisatorisk præstation. Der var generelle problemer med informationer, der kun blev delt via en facebookside, som stort set ingen vidste fandtes. Hotellerne var OK, men de lå langt fra hinanden, og transporten til spillestedet var mangelfuld og præget af manglende hensyn til spillerne. Selve spillestedet var en hal, der især de første dage var meget kold pga. manglende opvarmning og en konstant åben dør, hvor rygerne kunne gå udenfor. Selv om der ikke var noget, der indikerer snyd, så ville de i princippet kunne tage en snak med deres træner om åbningsvarianterne. Samtidig var der tilsyneladende ingen forsinkelse på livetransmissionen, så det ville i teorien også være muligt at få ekstern computerhjælp, men problemet blev dog mindsket af de meget få livebætter. Den eneste diskussion om sikkerhed på stævnet drejede sig om, at den senere vinder af pigeklassen, IM Abdumalik fra Kazakstan, tilsyneladende fik en advarsel for at gå for ofte på toilettet!

 

 

Spillesalen under Junior VM. Foto: Romualdo Vitale


Den danske indsats var i forhold til den norske mere på det jævne. Helt som forventet blev Martin Percivalli bedste dansker med en solid placering som nummer 72 med 5½ af 11 i det meget stærke felt, hvilket svarer til seedningen. Martin har på trods af hårde modstanderforberedelser været i stand til at holde ligevægten efter åbningen og i midtspillet i de fleste partier og fandt stærke remisressourcer i flere vanskelige slutspil. Mod lavere ratede spillere var der næsten ingen slinger i valsen med 2½/3. Havde han haft en smule medvind kunne det sagtens være blevet til flere halve i turneringen, så det ser fornuftigt ud i forhold til målet om flere GM-normer. Bjarke Vangsgård fik 3 af 11, hvilket var noget under forventet, men han fik vist, at han ikke bliver nedspillet af modstandere med 2 – 400 point mere og med lidt medvind kunne det være blevet til væsentligt flere point.


For spillere med lav seedning er VM en hård omgang. De møder stærk modstand dag efter dag og især spillere fra mindre skaknationer uden for Europa kan være en ubehagelig overraskelse. Ungdomsspillere er generelt underratede, men især spillere fra små og svage økonomier er ofte meget underratede, da det kun er få turneringer i disse lande, der elo-rates pga. afgiften til FIDE, så der kan være mange hundrede rating til forskel på deres nationale ratingtal og deres ELO. Et andet problem er, at mange af disse spillere ingen partier har i databaserne, hvilket betyder, at det er umuligt at forberede sig imod dem, mens de kan finde et stort antal partier på de fleste spillere fra Europa.


I pigeklassen fik Freja Vangsgård en række modstandere, hvor ovennævnte forhold spillede ind. Efter tab i første runde fik hun udelukkende lavere ratede modstandere, som hun skulle slå for at holde trit med det forventede. I rigtigt mange partier fik hun en fordelagtig stilling med gode gevinstchancer, men typisk pressede hun lidt for hårdt i tidnøden og satte fordelene overstyr. Havde hun mødt spillere med noget højere ratingtal, så var det meget muligt, at stillingerne havde ført til en noget højere score, da remis så ville være et acceptabelt resultat. I sidste ende endte Freja med 4½ af 11, hvilket er noget under det forventede, så det koster en del på ratingkontoen.


Selv om nok ingen af vore spillere nok har levet helt op til egne forventninger, så har turneringen heldigvis vist masser af godt spil, der lover godt fremadrettet. Et stævne som dette, hvor man møder den absolutte elite har den positive virkning, at det giver en masse lyst til at spille og træne mere. En sidegevinst er også, at det giver en række sociale relationer til spillere i andre lande, hvilket efter min mening er væsentligt for at fastholde interessen på lang sigt.

 

Hjemmeside for turneringen: http://www.fideacademy.com/wjcc2017/

 

Link til de danske resultater i turneringen: HER

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kommende begivenheder

 DM i Skak 2019

 

 Hurtig DM Senior

ccc2019

 politiken cup

Afsluttede begivenheder

 

 Hurtig DM Senior

 Odense Mesterskabet 2017

 20banner

 Aarhus Festuge 2017

Øvrigt

danskskaksalg2

 chess house

dsus 50aar_banner

Dansk SkakDommerforening

 reklamebanner-dsu

 skoleskak

www.skak.dk    -    Dansk Skak Union    -    Copyright © 2012. All Rights Reserved

Network Media Hjemmeside fra
Network Media