Forside Skakbladet

SKAKBLADET

Dansk Skak Unions trykte medlemsblad.

4 numre årligt.

Redaktion|Abonnement

Annoncer|Indbydelser
Arkiv

 

divisionsturneringen

Danbase partiarkiv

 

bent-larsen

Ungdomsskakken FB

Artikler

Flere benzinpenge

Fra Dansk Skak Unions kasserer, Poul Guldbæk Olesen, har skak.dk modtaget følgende:

 

Det er ikke så længe siden, at man her på skak.dk kunne læse, at DSU havde fået cirka 4.300 kr. i sponsorstøtte fra OK Benzin, og OK har nu lige meddelt, at de lægger 30 % ekstra oveni, som ekstra støtte til de danske foreninger pga de mange "Corona-nedlukninger". Det svarer til en (dog beskeden) merindtægt på ca. 1.300 kr.

 

Den årlige indtægt burde dog kunne blive væsentligt større. 5 øre pr. liter benzin/diesel lyder ikke af så meget, men hvis fx 1/4 af DSU`s medlemmer køber et OK-kort, giver tilsagn om tilskud til DSU og tanker 1.000 liter årligt (i gennemsnit), bliver det til 50.000 kr. Det er da en slags penge og svarer fx til kontingent fra 80 nye medlemmer.

 

Poul Guldbæk Olesen


Se hvordan du støtter her.


benzin

Bogreception udskudt

I Skakbladet nr. 1 i år er der en invitation til bogreception for Svend Hamanns nye bog ”Hamann” den 4. juni kl. 16.00.

 

Receptionen er udskudt til tirsdag 1. september kl. 16 til 18. Det foregår samme sted, altså Sølyst, Den Kongelige Skydebane, Emiliekildevej 2, 2930 Klampenborg.


Bogen bliver på 523 sider. Skrevet af Hamann selv og klubkammeraten Dan H. Andersen, der er en anerkendt historiker. Peter Heine Nielsen har kommenteret mange af partierne.

 

hamann forside

 

På bogens omslag man kan bl.a. læse:

 

“Hamann” er international mester. Svend B. Hamanns egen beretning om sin lange og spændende skakkarriere. Sammen med klubkammeraten og historikeren Dan H. Andersen er han gået på jagt i arkiverne, har udvalgt en lang række af sine bedste partier og garneret dem med gode historier og portrætter af store skakpersonligheder i ind- og udland. Mange af de udvalgte partier har verdensmester Magnus Carlsens træner og sekundant Peter Heine Nielsen kommenteret udførligt.


Det var især på den internationale scene, at Hamann præsterede på et niveau, hvor hans danske kolleger i landsholdsklassen slet ikke kunne følge med. Hamann havde et åbningsrepertoire, der matchede de udenlandske stormestres. I både midtspil og slutspil kombinerede han en indsigt, strategisk forståelse og vedholdenhed, som i Danmark kun blev overgået af stormester Bent Larsen.


I en periode på næsten 20 år var Hamann derfor Danmarks næstbedste skakspiller. I flere år rangerede han blandt verdens 100 bedste skakspillere. Hamann besejrede Bent Larsen to gange, mens Larsen tilhørte den absolutte verdenstop. Han slog velrenommerede stormestre som Jan Timman, Ulf Andersson, Miroslav Filip, Wolfgang Unzicker og Florin Gheorghiu, ligesom han spillede remis mod eksverdensmesteren Mikhail Tal, VMfinalisten Viktor Kortjnoj samt adskillige andre VM-kandidater."

 

Bogen udkommer på Løfbergs Forlag.

 

Stærkt felt til Lyn-DM på nettet

GM Jesper Søndergård Thybo, GM Sune Berg Hansen og GM Jonas Buhl Bjerre er favoritterne ved Internet-DM i lynskak, der spilles søndag den 24. maj kl. 13.00 på skakserveren www.chess.com.

 

jonas nov_2019

GM Jonas Buhl Bjerre - seedet som nummer 3 i turneringen. Foto: Thomas Vestergård

 

Der er dog flere stærke spillere med, der kan snyde de tre stormestre, f.eks. kunne IM Rasmus Skytte, FM Hogni Egilstoft Nielsen og IM Thorbjørn Bromann være gode bud på en samlet vinder.

 

Der er i skrivende stund 90 tilmeldte til det første danske DM i lynskak på nettet. Der spilles en 13 runder lang schweizer-turnering med betænkningstiden tre minutter til hele partiet, plus to sekunder pr. træk. 

 

40 forskellige klubber og enkeltmedlemmer er repræsenterede i turneringen, og rent fysisk vil deltagerne side i fem forskellige lande. Mindst 25% af spillerne er juniorer.

 

Førstepræmien er 1.000,- kr. og der vil også være ratingpræmier. Deltagerne har betalt 20,- kr. for at være med. Hele indskuddet, samt et tilskud fra DSU, går til præmier.


Direkte link til turneringen: www.chess.com/live#t=1237717

 

Deltagerliste kan ses her.

Jonas Bjerre vandt DM i lyn på nettet

Under aliasset lilleper1 vandt tredjeseedede Jonas Buhl Bjerre det første officielle DM i lyn på internettet. Med 10½ af 13 var han et point foran FM Mads Boe, IM Filip Boe Olsen og FM Aref Vasli. Yderligere et halvt point bagud ses bl.a. GM Sune Berg Hansen og IM Kåre Hove Kristensen. De tre første pladser gik alle til Skanderborg Skakklub.

 

jonas bjerre_525pix

GM Jonas Buhl Bjerre – første officielle danmarksmester i Internet Lyn. Foto: Thomas Vestergård


87 af de oprindeligt 90 tilmeldte mødte op og fik en hyggelig eftermiddag på internettet. God debut på et arrangement, som Dansk Skak Union bestemt gerne vil gentage en anden gang.

 

Deltagerne var mellem 7 og 82 år, så turneringen har ramt DSUs medlemsskare bredt.


Slutstillingen i toppen:
1. GM Jonas Buhl Bjerre, Skanderborg, 10½ point af 13
2. FM Mads Boe, Skanderborg, 9½ point (korr. 74)
3. IM Filip Boe Olsen, Skanderborg, 9½ point (korr. 73,25)
4. FM Aref Vasli, Brønshøj, 9½ point (korr. 72,25)
5. GM Sune Berg Hansen, Hillerød, 9 point

 

Se hele slutstillingen her hvor også ratingpræmier kan ses.

 

 

 

Danmark mod resten af verden i skakopgaver – vær med!

 

 

Steffen Slumstrup Nielsen skriver til skak.dk om muligheden for at deltage i 11. World Chess Composition Tournament, der er en holdturnering:

 

En ny verdensomspændende turnering er netop udskrevet, og Danmark er med. WCCT 11 er en stor turnering for landshold i problemskak organiseret af verdensforbundet WFCC. 

 

I WCCT 11 skal hvert land kreere op til 3 skakopgaver i 8 forskellige genrer: Totrækkere, tretrækkere, flertrækkere, studier, hjælpematter, selvmatter, fantasiopgaver og retroopgaver (bevispartier).

 

I hver genre skal opgaverne komponeres efter et givet tema. I studiegenren er temaet fx at "hvid må vælge mellem to ofre, hvoraf kun det ene fører til succes". Det er illustreret i eksemplet i diagrammet. 

 

 

Hvid trækker og vinder (afslutning på en studie af Nielsen, Pat a Mat 2014) 1. Sd3! Txb5 2. Ke2! +-  1. Se6? Txb5 2. Sc7+ Kc5! 3. Sxb5/Lxb5 Kb6=

 

Frem mod 1 juli 2021 skal Danmarks mest kreative skakhjerner således i gang med at komponere gode skakopgaver, hvis vi vil gentage seneste turnerings triumf, hvor vi med det yderste af neglene holdt Sverige bag os på en 26. plads ud af de 38 deltagende landshold.

 

Danmark kæmper således næppe med om topplaceringerne – det plejer at være en hård dyst mellem Ukraine og Rusland – men mindre kan også stille os tilfreds.

 

Efter vi har sendt opgaverne afsted i jul 2021, skal de til bedømmelse hos fem dommerlande i hver genre. Det er en proces af betydelige proportioner, og det endelige resultat forventes således først klar i sommeren 2022.

 

Du kan også deltage!
Turneringen er åben for alle. Dansk Skakproblem Klub har en mailingsliste, hvor vi diskuterer opgaverne til turneringen og udvælger de bedste danske opgaver. Hvis du har lyst til at være med som observatør og meget gerne som aktiv bidragyder, kan du skrive til holdkaptajn Steffen Slumstrup Nielsen på Denne email adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. . 

 

Læs turneringsudskrivelsen på engelsk: https://www.wfcc.ch/wp-content/uploads/WCCT-11-announcement.pdf

 

Resultater og de bedste opgaver fra WCCT 10 (seneste turnering): https://www.wfcc.ch/wp-content/uploads/10-WCCT-Final-Award.pdf

 

Hjemmesiden for World Federation for Chess Composition: https://www.wfcc.ch/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kommende begivenheder

 DM i Skak 2019

 dm hurtigskak_online_525

Afsluttede begivenheder

 Nordic Youth Chess Championships 2020

Øvrigt

 chess house

dsus 50aar_banner

Dansk SkakDommerforening

 reklamebanner-dsu

 skoleskak

www.skak.dk    -    Dansk Skak Union    -    Copyright © 2012. All Rights Reserved

Network Media Hjemmeside fra
Network Media